Çevre-Hayat

Asırlık sanat genç nesle öğretiliyor

Kastamonu'da yüzyıllardır yaşatılan taş baskı sanatı, Gençlik Merkezi'nde gençlere öğretiliyor.

Asırlık sanat genç nesle öğretiliyor
30-04-2018 14:32

KASTAMONU

Kastamonu Gençlik Merkezi tarafından açılan kurslara katılan gençler, yörede yüz yıllardır yaşatılan taş baskı sanatını öğreniyorlar.

Evliya Çelebi'nin 17. yüzyılda bölgeyi ziyareti sırasında gördüğü ve Seyahatname'sinde de yer verdiği taş baskı kültürünü gelecek nesle aktarmak için Kastamonu Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Merkezi harekete geçti.

Gençlik Merkezi'nin açtığı "taş baskı" kursuna yoğun ilgi gösterildi.

"Yaklaşık 500 öğrenci her hafta kulüp ve atölye faaliyetlerine katılıyor"

Gençlik Merkezi Müdürü Volkan Uğur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Yaklaşık 500 öğrenci her hafta kulüp ve atölye faaliyetlerine katılıyor. Şu anda devam eden etkinliklerimiz içinde müzik kulübü, el sanatları, inovasyon atölyesi, dini ilimler, kişisel gelişim atölyesi ve bunların alt başlıklarını kapsayan birçok faaliyetimiz var." dedi.

Kentin kültürünü çok önemsediklerini belirten Uğur, bu noktada asırlık el sanatı olan taş baskıyı gelecek nesle aktarmak için kurs açtıklarını söyledi.

Uğur, kentin kültürel geçmişini gençlere aktarmak istediklerini belirterek, "Bunlardan biri de taş baskı kültürü. İlimizin kültürel mirası olan taş baskı, geçmişi çok eskiye dayalı bir el sanatı. Bu kültürü yaşatmak, gençlere bu kültürü aktarmak adına taş baskı kursları açtık." diye konuştu.

Gençlerin ilgisinin yoğun olmasının kendilerini mutlu ettiğini dile getiren Uğur, şöyle devam etti:

"Gençler arasında bu işi yapan pek yok. Biz gençlerimiz arasında da yaygınlaşması için bu kursları veriyoruz. İnşallah bu kurslara katılan gençler ileride bu kültürü yaşatabilecek çalışmalar yaparlar."

Taş baskı ıhlamur ve armut ağacından kalıplarla yapılıyor

Taş baskının yapılışı hakkında bilgi veren Ateş, "Taş baskı ıhlamur ve armut ağacından yapılan kalıplarla gerçekleştiriliyor. Baskıda kök boyası kullanılıyor. Boyaya batırılan farklı desenlerdeki kalıplar bezin üzerine basılıyor. Desenlerin çıktığı bez kurumaya bırakılıyor. Başta yeşil olan boya daha sonra siyahlaşıyor. Boya yıllarca çıkmıyor." dedi.

Taş baskı ürünlerin birçok şekilde değerlendirildiğini belirten Ateş, şöyle devam etti:

"Yaptığımız çalışmaları evde masa örtüsü, sofra bezi, önlük başta olmak üzere kumaşta üretilen her şeye dönüştürebiliriz. Perde ya da küçük keselere dönüştürüp hediyelik olarak götürebiliriz veya diğer şekillerde düzenleyip sevdiklerimize armağan edebiliriz."

Kurslara ilginin yoğun olduğunu anlatan Ateş, "Taş baskı kurslarımıza şu anda 30 arkadaşımız katılıyor. Onlara önce teorik bilgiler verip ardından pratik yapma imkanı sunuyoruz. 2012 yılından beri Gençlik Merkezi olarak bu kursları düzenliyoruz. Hem kendi gençlerimize, hem de il dışından üniversite okumak için ya da bir başka nedenle buraya gelen gençlere kültürel mirasımızı tanıtma şansı buluyoruz." diye konuştu.

Muhabir: Özgür Alantor

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER