Ä°ZMÄ°R (AA) - Türk Dermatoloji DerneÄŸi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ali Karakuzu, aşırı dezenfektan kullanımının egzamaya davetiye çıkardığına dikkati çekerek, "Sabun ve dezenfektan kullanımı nedeniyle Kovid-19 salgını döneminde elde tahriÅŸ egzamaları maalesef arttı." dedi.
Ä°zmir Katip Çelebi Üniversitesi (Ä°KÇÜ) Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı BaÅŸkanı Ali Karakuzu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını döneminde el dezenfektanı kullanımına özen gösterilmesi gerektiÄŸini söyledi.
Karakuzu, Türk Dermatoloji DerneÄŸi Dermatoalerji Çalışma Grubu'nun el hijyeni kurallarına iliÅŸkin bilgilendirme yaptığını kaydederek, ellerin sabunla yıkanması sırasında tüm takıların çıkarılması ve sonrasında yaÄŸ bazlı "nemlendirici" kullanımının önemli noktalar arasında yer aldığını dile getirdi.
Su ve sabunu her yerde bulmanın mümkün olmadığını ifade eden Karakuzu, "El dezenfektanlarına ihtiyaç duyuyoruz. Mutlaka 3 mililitre dezenfektanı 30 saniye kullanmamız gerekiyor ancak dezenfektandan kalıcı etki beklemeyelim. Suya ulaÅŸtığımızda ellerimizi yıkamayı ihmal etmemeliyiz." dedi.
Son dönemde ellerde sabun ve dezenfektan kaynaklı egzamanın oluÅŸtuÄŸuna iÅŸaret eden Karakuzu, "Sabun ve dezenfektan kullanımı nedeniyle Kovid-19 salgını döneminde elde tahriÅŸ egzamaları maalesef arttı. Sahada çalışan arkadaÅŸlarımızdan aldığımız bilgi de bu yönde." diye konuÅŸtu.
Ali Karakuzu, poliklinik hizmeti verdiÄŸi Ä°KÇÜ EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesinde salgın öncesi günde 10 kiÅŸinin egzama belirtisiyle kendilerine baÅŸvurduÄŸu bilgisini paylaÅŸarak, "Salgın döneminde günde 15 kiÅŸi egzama ÅŸikayetiyle hastanemize baÅŸvuruyor. Bu sayının 20-25'e ulaÅŸtığı günler de oldu." diye konuÅŸtu.
Karakuzu, egzamaların ilerlemesi durumunda deri bütünlüÄŸünün bozulduÄŸu, durumun ciddileÅŸtiÄŸi, enfekte egzama tablolarının oluÅŸabildiÄŸi uyarısında bulundu.
Vazelin ya da zeytinyağı önerisiEgzamadan korunmak için renkli, kokulu, boyalı ve sıvı sabunlardan kaçınılması, katı sabun kullanılması gerektiÄŸine dikkati çeken Karakuzu, sabun veya dezenfektanın ardından pahalı nemlendiriciler yerine "deriye bariyer fonksiyonu kazandırması amacıyla" saf zeytinyağı ya da saf beyaz vazelin kullanılabileceÄŸini dile getirdi.
Karakuzu, gün içinde sayısız el yıkamanın ya da dezenfektan kullanmanın her zaman gerekli olmadığı bilgisini vererek, ÅŸöyle konuÅŸtu:
"SaÄŸlık çalışanları en çok sabun ve dezenfektan kullanan grup. Her hastayı muayene ettikten sonra elimizi sabunla yıkıyoruz ancak her seferinde dezenfektan kullanmıyoruz. El yıkama sayısı konusunda sınırlama yok ancak burada önemli olan nemlendiriciyi ve dezenfektanın sabun yerine geçmediÄŸini unutmamak."
Sahte dezenfektanlar da el egzamalarını arttırdıKarakuzu, Kovid-19 salgını ilk baÅŸladığında piyasaya sürülen çok sayıda sahte dezenfektanın da egzama görülen kiÅŸilerin sayısını arttırdığını ifade etti.
Egzama belirtilerinin "çatlama, hafif kızarma, sulantı" olduÄŸunu söyleyen Karakuzu, "Egzamanın önlem alınmazsa daha ileri giderek bakteriyel enfeksiyona neden olduÄŸunu akıldan çıkarmamak gerekiyor. Hastalığa karşı bariyer olarak krem kullanmak yeterli olmuyorsa vatandaÅŸlarımın mutlaka dermatoloÄŸa baÅŸvurmasını ve doktor önerisiyle merhem kullanmasını öneriyoruz." diye konuÅŸtu.
Prof. Dr. Ali Karakuzu, "atopik" adını verdikleri alerjiye yatkın bünyeye sahip olanlarda salgın döneminde daha sık egzamaya rastladıklarını sözlerine ekledi.