Sağlık

'Aşı ile her yıl 3 milyon ölüm önleniyor'

Birçok hastalıktan korunmak için uygulanan aşılarla her yıl 3 milyon ölümün önlendiği ve 750 bin çocuğun engelli olmaktan korunduğu bildirildi.

'Aşı ile her yıl 3 milyon ölüm önleniyor'
22-09-2017 16:02

ANKARA

Ulusal Aşı Sempozyumunun 27'ncisi, Ankara Sheraton Otel'de düzenlendi. Sempozyumda hastalıklardan korunmada aşının önemi ile uluslararası veriler tartışıldı, ı karşıtlığı gibi tartışmalı konular masaya yatırıldı.

Alanında uzman hekimlerin bir araya geldiği ve son güncel verilerin değerlendirildiği sempozyumda, Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'ın moderatörlüğünde aşı konusu ele alındı.

Daha sonra düzenlenen basın toplantısında GlaxoSmithKline (GSK) Medikal Danışmanı Prof. Dr. Anıl Dutta, GSK Gelişmekte Olan Ülkeler Aşı Bilimsel Danışmanı Prof. Dr. Selim Badur tarafından konuya ilişkin bilgi verildi.

Prof. Dr. Dutta, aşılama ile her yıl çok sayıda hastalığın önlendiğini ve düzenli aşılama sayesinde birçok ülkede önemli sayıda hastalığın elimine edildiğini söyledi.

Dutta, 5 yaşından önce ölen tüm çocukların 5'te 1'inin yaşamlarını aşıyla önlenebilir hastalıklar nedeniyle kaybettiğini belirterek "Sadece 2011'de, 5 yaş altındaki 1,5 milyon çocuk aşıyla önlenebilir hastalıklardan öldü. Bu nedenle, tüm çocuklara yaşam-kurtarıcı aşıların ulaştırılması konusunda acil ihtiyaç söz konusu." dedi.

Prof. Dr. Selim Badur da "Her yıl 1,5 milyondan fazla çocuk aşı ile korunabilir hastalıklardan yaşamını yitiriyor. 5 yaşından küçük çocuk ölümlerinin yüzde 17'si aşı ile korunabilen hastalıklar sebebiyle gerçekleşiyor." diye konuştu.

"Aşı karşıtlığı programların aksamasına yol açıyor"

Aşıların hedef kitleye ulaşmasında sıkıntı yaşanabildiğini ifade eden Badur, bu kapsamda bir yanda aşıya erişim sorunu olan diğer yanda da aşıyı reddeden bir grubun söz konusu olduğunu söyledi.

Badur, "2020 yılına kadar, gelişmekte olan ülkelerde 6 enfeksiyon hastalığına karşı uygun aşılama oranlarına erişilmesi durumunda, 426 milyon olgu, 6,2 milyar dolar tedavi gideri ve 145 milyar dolar üretim kaybı önlenebilecek." açıklamasında bulundu.

Ekonomik olanaksızlıkların yanı sıra aşılar konusunda dile getirilen birtakım olumsuzlukların da aşıya olan güveni sarstığını ve uygulanan programların aksamasına yol açtığını belirten Badur, şunları kaydetti:

"Aşıya güven konusunun boyutları, aşı karşıtlığı, tek bir aşıya karşı olmaktan tüm aşıları reddetmeye kadar uzanan farklı boyutlardaki davranış biçimi olarak tanımlanır. Aşı karşıtlığında rolü olan 3 faktör, aşıya ya da önerene güvenmeme, aşıların gerekliliğine inanmama ve aşıya erişimde engel şeklindedir."

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER