Ordu’da 15 ay önce normal doğumla dünyaya gelen ikiz bebeklerine sağlıklı ve güvenilir olmadığı gerekçesiyle tüm aşıları yaptırmayı reddeden ve bu konuda gerek Ordu Aile Mahkemesi'nde kendisi ve eşine karşı açılan, gerekse Yargıtay’da yapılan temyiz başvuruları ve karar düzeltme talebi davalarını kazanan Ordu Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Ayyayla, başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere tüm tıp camiasına ‘bilimsel araştırma’ çağrısı yaptı.
Ordu Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Ayyayla ile sınıf öğretmeni eşi Reyhan Ayyayla çiftinin geçen yıl normal doğumla ikiz bebekleri dünyaya geldi. 'Muhsin' ve 'Nergiz' isimli bebekler, yasal olarak zorunlu olmayan ancak zorunlu olduğu iddia edilerek rutin aşıların yapılması için Ordu ili Altınordu ilçesindeki Karşıyaka Aile Sağlığı Merkezi'ne davet edildi. Aşı içerisinde sağlığa zararlı maddeler olduğunu iddia eden çift ikiz bebeklerine aşı yaptırmak istemeyince Aile Sağlığı Merkezi tarafından tutanak tutuldu.
Tutanak, Aile Sağlığı Merkezi tarafından İl Sağlık Müdürlüğü’ne, oradan da Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne gönderildi. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü de Ordu Aile Mahkemesi’ne başvurarak Ayyayla çiftinin aşı yaptırmadığı ikiz bebekleri için 'korunma ihtiyacı olan çocuklar' kapsamında değerlendirip, bebekler hakkında sağlık tedbiri kararı alınması isteğinde bulundu.
0-2 yaş grubundaki çocuklara aşı yapmanın risklerine dikkat çeken savcı Hüseyin Ayyayla, tıbbi ve hukuki gerekçelerle mahkemeye 8 sayfalık savunma vererek, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından talep edilen sağlık tedbiri talebinin reddine karar verilmesini talep etti.
Ordu Aile Mahkemesi, geçen yıl 12 Haziran'da yapılan duruşmada Hüseyin Ayyayla lehine karar vererek, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün ikiz bebeklere uygulanmasını istediği sağlık tedbiri talebini Yargıtay’da temyiz yolu açık olmak üzere reddetti. Bunun üzerine Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, kararı Yargıtay'a temyize götürdü.
Daha önce yerel mahkemeye 8 sayfalık tıbbi ve hukuki gerekçelerle savunma yapan savcı Hüseyin Ayyayla, aynı gerekçeleri genişletip tekrarlayarak davanın görüldüğü Yargıtay 2’nci Hukuk Dairesi'ne ikiz bebeklerine neden aşı yaptırmak istemediğine ilişkin olarak 14 sayfalık tıbbi ve hukuki gerekçelerini içeren savunma verdi. Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesi, geçen yıl 7 Aralık'ta görülen duruşmada savcı Hüseyin Ayyayla'nın tıbbi ve hukuki gerekçelerini dikkate alarak lehine verilen kararı onadı.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, ‘karar düzeltme’ talebi ile savcı Hüseyin Ayyayla lehine verilen kararı ikinci kez Yargıtay’a gönderdi. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, 18 Nisan 2016 tarihli kararıyla 'karar düzeltme’ talebini de reddetti. Bu karar Anayasa Mahkemesi'nin 12.12.2015 tarihli ihlal kararı ile birlikte 0-2 yaş grubu çocuklarına aşı yaptırmak istemeyen aileler için emsal karar özelliğini taşıyor.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA ÇAĞRISI
Ordu Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Ayyayla, Sağlık Bakanlığı ve tüm tıp camiasına yeni bir çağrı yaptı. Savcı Ayyayla, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, doğum sonrası yapılan aşıların yeni doğan bebekler için büyük risk taşıdığını ortaya çıkarmak üzere bilimsel araştırma yapılmasını istedi. Savcı Ayyayla, şu çağrıda bulundu: “Buradan aşıların bebek sağlığı için ne kadar çok faydalı (!) olduğunu düşünen tüm tıpçılara ve özellikle Sağlık Bakanlığı'na hodri meydan diyerek bir çağrı yapıyorum.
50 kişilik hiç aşı yapılmamış olan bir grup ile (bu gruba bizim ikizlerimizi de dahil edin) 50 kişilik tüm aşıları eksiksiz olarak yapılmış bir grubu seçin ve bu iki ayrı grubu iki yıl boyunca takip edin, hangi gruptaki çocuklar daha sağlıklı ve o çok savunduğunuz aşılar çocuk sağlığı için ne kadar güvenilir ve faydalı tüm Türkiye olarak hep birlikte görelim.”
dikGAZETE.com