Genel

Artvin'in ormanları 'ballanıyor'

Türkiye'nin 2 bin 727 bitki çeşidiyle en zengin illeri arasında bulunan Artvin'de, Orman Bölge Müdürlüğünce arıcılığı geliştirmek ve organik bal üretimini desteklemek amacıyla 5 bal ormanı kuruldu.

Artvin'in ormanları 'ballanıyor'
15-05-2017 18:18

ARTVİN - BAYRAM SARAYOĞLU

Türkiye'nin 2 bin 727 bitki çeşidiyle en zengin illeri arasında bulunan Artvin'de, Orman Bölge Müdürlüğü kurduğu 5 bal ormanıyla arıcılığı geliştirmeyi ve organik bal üretimini desteklemeyi hedefliyor.

Artvin Orman Bölge Müdürü Selim Gurbetoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Artvin'in yüzölçümünün yüzde 57'sinin ormanla kaplı bulunduğunu, bunların yüzde 55'inin verimli, yüzde 45'inin bozuk ormanlardan oluştuğunu söyledi.

Zengin ormanlara sahip Artvin'de, Bakanlığın "Bal Ormanları Projesi" kapsamında bin 7 hektarlık alanda bugüne kadar 5 bal ormanı kurduklarını ifade eden Gurbetoğlu, bu ormanların Arhavi'nin Kayadibi köyü, Gürcistan sınırındaki Borçka ilçesine bağlı Camili-Uğur ve Çifteköprü köyleri, merkeze bağlı Tütüncüler köyü, Murgul ilçesine bağlı Göktaş köyünde olduğunu belirtti.

Gurbetoğlu, Artvin'de kurdukları bal ormanlarıyla özellikle orman köylüsüne önemli ek getirici kaynak sağlandığına işaret ederek, arıcılığın, orman köylülerinin yaşam standartlarını yükselteceği gibi aynı zamanda göçü geri döndüreceğine inandıklarını dile getirdi.

Artvin'in organik bal havzası olması yolunda bal ormanı oluşturma çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Gurbetoğlu, "6'ncı bal ormanı kurma çalışmalarımız devam ediyor. Gelir getirici tedbirler çerçevesinde insanları arıcılığa teşvik ediyoruz. Bu çalışmalarımızın karşılığını ise üretim artışlarıyla alıyoruz." dedi.

Gurbetoğlu, Arhavi'nin Kayadibi köyündeki bal ormanına 46 bin 800 meyve fidanı dikildiğini ve arıların bal üretimini kolaylaştırıcı birçok çiçekli bitkilerle zenginleştirdiklerini ifade ederek, arıcılıkta bal ve polen verimi olan bitkileri sahaya diktiklerini, böylece burada bal üretimi için kapasiteyi artırdıklarını söyledi.

"Artvin, Türkiye'nin en zengin bitki çeşitliliğine sahip"

Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) Orman Fakültesi Orman Botaniği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu ise arıcılık ve bal ormanı kurma çalışmalarını ormancılık faaliyetlerinin çeşitliliği ve zenginliği açısından çok olumlu karşıladığını belirtti.

Artvin'in, Türkiye'nin 2 bin 727 bitki çeşidiyle en zengin ili olduğuna dikkati çeken Eminağaoğlu, arıcılığın, biyolojik çeşitliliğin korunması ve gelecek nesillere aktarılması, sürdürülebilir gıda güvenliği ve aynı zamanda toprakların büyük bir kısmını tehdit eden erozyonun önlenmesi bakımından çok önemli bir faaliyet olduğunu vurguladı.

Eminağaoğlu, Artvin'in organik bal üretimi için en uygun bölgelerin başında geldiğine işaret ederek, "Artvin, sahip olduğu 4 önemli bitki ve doğa alanı, bir biyosfer rezerv alanı, 2 milli park, 3 tabiatı koruma alanı ve 2 tabiat parkıyla biyolojik çeşitlilik açısından ülkemizin en önemli illerinden biridir." dedi.

Artvin'de yayılış gösteren 250 civarındaki çok değerli ballı bitkilerden yararlanılması gerektiğine vurgu yapan Eminağaoğlu, bölgeye özgü olmayan, bal değerini düşürecek türler kullanılmaması gerektiğini kaydetti.

"Kafkas arı ırkının gen merkezi"

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dursun Okur ise Artvin'in Kafkas arı ırkının gen merkezi olduğuna işaret ederek, "İlimizde koloni sayısı aktif ve pasif olmak üzere toplam 100 bin 206'dır. Aktif halde olan 82 bin 431 koloniden bir yılda yaklaşık 1 milyon 150 ton bal üretilmektedir." diye konuştu.

Artvin'in Türkiye genelinde ana arı üretiminde ilk sırada yer aldığını kaydeden Okur, ülke genelindeki toplam 108 ana arı üretim işletmesinin 19'unun Artvin'de bulunduğunu söyledi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER