İSTANBUL
Anadolu Ajansı'nın "Global İletişim Ortağı" olduğu, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin (MÜSİAD) stratejik partnerliğinde, EMEA Uydu Operatörleri Birliği (EMEA Satellite Operator's Association - ESOA) ev sahipliğinde, uydu ekosistemi derneği GVF ve dünyanın en geniş profesyonel ağ yapılanması SSPI'ın destekleriyle düzenlenen 2. Global Satshow başladı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 2. Global Satshow'un açılışında yaptığı konuşmada, bilgi ve iletişim sektörü ürünlerine olan ihtiyacın daha da artacağını, özellikle Dördüncü Sanayi Devriminin iletişim anlayışında çok ciddi değişikliklere neden olacağını kaydetti.
Artık insanlar ile cihazlar arasında ve hatta cihazların kendi arasında kurduğu iletişimin ciddi bir şekilde arttığının görüleceğini aktaran Özlü, sadece fabrikalardaki makineler değil, tüketicilere sunulan nihai ürünler arasında bile internet paylaşımına ihtiyaç olacağını dile getirdi.
'Milli savaş uçağımızı ve bölgesel yolcu uçağımızı üretmek için de çalışmalarımız sürüyor'
Bakan Özlü, Türkiye'nin bugün dünyanın önemli üretim merkezlerinden birisi olduğunu belirterek, "Özellikle otomotiv, tekstil, hazır giyim ve makine gibi sektörlerde oldukça başarılıyız." dedi.
Bu sektörlerde Ar-Ge, tasarım ve markalaşma yoluyla, daha yüksek katma değerli bir üretim yapısına geçmeyi amaçladıklarını aktaran Özlü, bunu yaparken Türkiye'nin uzay, havacılık, savunma, enerji, gıda ve biyoteknoloji gibi sektörlerde de ciddi bir ivme yakalamak istediğini, bu sektörleri ülke için stratejik sektörler olarak gördüklerini kaydetti.
Özlü, Türkiye'nin ATAK helikopteri, eğitim uçağı HÜRKUŞ, insansız hava araçları ANKA, KARAYEL ve BAYRAKTAR gibi projeleri başarıyla hayata geçirdiğini ve geçirmeye devam ettiğine işaret ederek, "Yine milli savaş uçağımızı ve bölgesel yolcu uçağımızı üretmek için de çalışmalarımız sürüyor." ifadelerini kullandı.
"RASAT ve GÖKTÜRK 2 gibi uyduları, kendimiz tasarladık ve ürettik. Bunun yanında yine TÜBİTAK UZAY liderliğinde ve sanayimizin de katılımıyla ilk yerli haberleşme uydusu olan TÜRKSAT 6A projemiz de başladı." diyen Özlü, TÜRKSAT 6A'yı 2019'da tamamlayacaklarını anlatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Artık uzayda bir uydumuz olmayacak, bir uydu filomuz olacak. TÜBİTAK UZAY'ın hedefi, 12 yıl içinde dünya standartlarında en ileri düzey kabul edilen 30 santimetre yer örnekleme mesafesine ulaşmaktır. Milli yer istasyonumuzu geliştirmek de önemli hedeflerimiz arasında yer alıyor.
Burada şu hususun özellikle altını çizmek istiyorum: Bu projeleri, büyük oranda kamunun imkanlarını kullanarak hayata geçiriyoruz ancak esas hedefimiz, özel sektörümüzün bu becerilerini kazanmasını sağlamaktır. Milli projelerimizi yürütürken en büyük önceliğimiz, özel sektörümüzle daha fazla iş birliği yapmaktır. Geliştirdiğimiz uydularda kullanılan bazı parçaları özel sektörümüzün geliştirmesini istiyoruz. Mesela biz uydu üretirken, bazı firmalarımıza güneş paneli veya hidrojen yakıt pili gibi parçaları üretme becerisi de kazandırabilirsek, bu projeler esas amacına o zaman ulaşacaktır. Zira bu becerileri kazanan bir firma, yurt dışındaki projeler için de üretim yapabilecektir. Bir uyduda kullanılan bir parçanın sivil veya askeri diğer birçok alanda da kullanılması söz konusu olacaktır."
Konuşmasından sonra Özlü'ye MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ile ESOA Genel Sekreteri Aarti Holla hediye takdim etti. Daha sonra aile fotoğrafı çekimine geçildi.
Muhabir: Sümeyye Dalkılınç
Kaynak: AA
dikGAZETE.com