ANKARA (AA) - Arakanlı Müslümanların temsilcileriyle Myanmar heyeti arasında kısa süre önce yapılan görüÅŸmelerin "hayal kırıklığı yarattığı" bildirildi.
Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü, Arakanlı Müslümanların temsilcileriyle Myanmar heyeti arasında yapılan görüÅŸmelerde Myanmarlı heyetin, mültecilerin güvenli dönüÅŸü konusunda ikna edici bir kanıt ortaya koymadığını açıkladı.
Örgütün Güney Asya Direktörü Meenakshi Ganguly, görüÅŸmelerin "hayal kırıklığı yarattığını" belirterek " 'Gerçekler' ve renkli broÅŸürlerle donanmış Myanmarlı yetkililer, güvenli olduÄŸunu iddia ederek yerlerinden olmuÅŸ halkı evlerine geri dönmeye ikna etmeye çalıştı." ifadelerini kullandı.
Ganguly, Myanmar heyetinin mültecileri tanımlarken bile Rohingya terimini kullanmaktan kaçındığına dikkati çekerek Nepido hükümetinin, Arakanlı Müslümanlara, daha iyi bir yere dönecekleri, vatandaÅŸlık alacakları, hareket özgürlüÄŸüne ve hizmetlere eriÅŸebilecekleri, geçimlerini kazanabilecekleri konusunda güvence vermesi gerektiÄŸini vurguladı.
Meenakshi Ganguly, uluslararası topluma Myanmar'a baskı yapması çaÄŸrısında da bulundu.
Myanmar DışiÅŸleri Bakanlığı Daimi Sekreteri Myint Thu'nun liderliÄŸindeki Myanmar heyeti, BangladeÅŸ'in Cox Bazar bölgesinde Arakanlı Müslüman temsilcilerle görüÅŸmüÅŸtü.
Myint Thu, Myanmar hükümetinin Arakanlı Müslümanlar için "sonradan vatandaÅŸlık verilmiÅŸ kiÅŸiler" tanımlamasını dikkate alacağını açıklamıştı.
Rohingya (Arakan) delegasyonu ise Myanmarlı yetkililerin kendilerini "sonradan kazanılmış vatandaÅŸlık" çerçevesinde deÄŸerlendirmesine karşı olduklarını ifade etmiÅŸti.
Arakan delegasyonu lideri M Mohibullah, Myanmarlı yetkililerin eski önerileri yinelediklerini vurgulayarak, "VatandaÅŸlık garantisi verilmezse tek bir Arakanlı Müslüman dahi Myanmar'a geri dönmeyecek." demiÅŸti.
Arakanlı Müslümanlara etnik temizlikArakan'da 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoÄŸu Müslüman binlerce kiÅŸi katledilmiÅŸ, yüzlerce ev ve iÅŸ yeri ateÅŸe verilmiÅŸti.
Arakan'daki sınır karakollarına 25 AÄŸustos 2017'de düzenlenen eÅŸ zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel ÅŸiddet eylemleri baÅŸlatmıştı.
BirleÅŸmiÅŸ Milletlere (BM) göre, AÄŸustos 2017'den sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp BangladeÅŸ'e sığınanların sayısı 745 bine ulaÅŸtı. Uluslararası insan hakları kuruluÅŸları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiÄŸini kanıtladı.
BangladeÅŸ, ülkedeki Arakanlı mültecilerin yurtlarına dönüÅŸü için Myanmar ile vardığı anlaÅŸmayı uygulamaktan vazgeçerken, uluslararası medya ve yardım kuruluÅŸlarının Arakan bölgesine giriÅŸini ciddi oranda kısıtlayan Myanmar hükümeti ise Arakanlı Müslümanların dönüÅŸlerine iliÅŸkin verdiÄŸi sözleri yerine getirmedi.
BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik ÅŸiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.
Ä°nsan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanların güvenli ortam saÄŸlanmadan Myanmar'a dönmelerinin, yeni bir etnik temizlik giriÅŸimine yol açacağı endiÅŸesini taşıyor.