Genel

Arakanlı Müslümanların eve dönüş bilmecesi sürüyor

Myanmar yönetimi, ordunun şiddetinden kaçarak Bangladeş'e sığınan 450 Arakanlı Hindu'nun geri dönüşüne izin verecek.

Arakanlı Müslümanların eve dönüş bilmecesi sürüyor
29-12-2017 15:58

ANKARA (AA) - Myanmar yönetiminin, Arakan eyaletinde 25 AÄŸustos'tan bu yana devam eden ÅŸiddet olayları nedeniyle BangladeÅŸ'e geçen yaklaşık 450 Arakanlı Hindu'nun ülkeye geri dönmesi için iÅŸlemlere baÅŸladığı ancak Arakanlı Müslümanlar için herhangi bir adım atmadığı bildirildi.

Yerel basındaki haberlere göre, Myanmar Sosyal Refah, Yardım ve Yeniden YerleÅŸtirme Bakanı Win Myat Aye, ülke yönetiminin, Arakan'daki ÅŸiddet olaylarından kaçarak BangladeÅŸ'e geçen Hindulardan 450 kiÅŸilik bir grubun 22 Ocak'a kadar topraklarına geri dönmesini planladığını açıkladı.

Bakan, Arakan'ın kuzey kesimindeki Taungpyoleiwei'de ve Ngakhuya'da ülkeye geri dönenler için bir kamp kurulduÄŸunu sözlerine ekledi.

Öte yandan Myanmar hükümetinin BangladeÅŸ hükümetine bu ülkede bulunan Hindu Myanmar vatandaÅŸları için baÅŸvuru ya da teyit belgeleri gönderdiÄŸi ancak Arakanlı Müslümanlar için herhangi bir giriÅŸimde bulunmadığı kaydedildi.

Myanmar hükümetinin "belgelendirme" oyunu

BangladeÅŸ yönetimi, Arakanlı Müslümanların topraklarına dönüÅŸü için sık sık çaÄŸrılarda bulunuyordu. Bu kapsamda, Myanmar ve BangladeÅŸ hükümetleri arasında 23 Kasım'da bir anlaÅŸma imzalanmıştı.

AnlaÅŸmaya göre, Myanmar'a dönmek isteyen kiÅŸiler BangladeÅŸ'e geçmeden önce Myanmar'da yaÅŸadıklarına dair belge sunmak zorunda ama 1982'de vatandaÅŸlık hakları ellerinden alınan Arakanlı Müslümanların Myanmar'da kaydı bulunmuyor. AnlaÅŸmada BangladeÅŸ'e geçen Arakanlı Müslümanlara bu ülkede verilen belgelerin de Myanmar hükümetinin "onay" sürecinden geçmesi gerektiÄŸi belirtiliyor.

Söz konusu anlaÅŸma, uluslararası insan hakları savunucularının tepkisini çekti ve "Myanmar hükümeti uluslararası baskılardan kaçmaya çalışıyor." yorumlarına neden oldu.

Muhabir: Dildar Baykan

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER