Ä°STANBUL (AA) - Myanmar'daki durumla ilgili bilgilendirme turu çerçevesinde Malezya'da bulunan Arakanlı aktivist Ä°mran el-Arakani, Myanmar hükümetinin, Rohingyaları (Arakan'daki Müslümanlar) Arakan eyaletinden çıkararak bölgeyi Budistlere ait yerleÅŸim yerine çevirme planı olduÄŸu uyarısında bulundu.
AA muhabirine açıklamalarda bulunan Arakani, Myanmar hükümetinin Arakan eyaletindeki planının, kargaÅŸa çıkartıp, Rohingyaları Arakan'dan tasfiye ederek bölgeye BangladeÅŸli, Sri Lankalı ve Taylandlı Budistleri yerleÅŸtirmek olduÄŸunu dile getirdi.
Arakani, "Myanmar hükümeti Arakan'da baskı uygulamak için fitneyi her bir ya da iki senede yeniden alevlendiriyor. Åžimdi de planını uygulamak için bu zamanlardan yararlanıyor gibi görünüyor. Myanmar hükümetinin demokratik dönüÅŸüm iddialarından sonra bile zulüm devam ediyor ve özellikle de Kasım 2010 seçimlerinden sonra Rohingyaların durumu deÄŸiÅŸmedi. Myanmar hükümetinin askeri rejimi demokratik rejim ile deÄŸiÅŸtirdiÄŸini duyurmasına raÄŸmen Müslümanların Arakan'dan çıkarılması planı hala mevcut." dedi.
Aktivist Arakani, "Askeri tehdit altında gerçekleÅŸtirilen seçimlerle deÄŸiÅŸim olmayacak. Rohingyalar haklarını sadece iki yoldan biri ile elde edebilir, ya Arakan bağımsız bir Ä°slam devleti olacak ya da Arakan'da seçimler BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) gözetiminde yapılacak. Uluslararası toplum ve Ä°slam ülkelerindeki hükümetler Arakan'daki Müslümanların hakları için sessiz kalırsa Arakanlı Müslümanlar yok olacak." diye konuÅŸtu.
Arakanlı Müslümanların ölü sayısıyla ilgili çeliÅŸkili rakamların sebeplerine de deÄŸinen Arakani, olayların çok korkunç olduÄŸunu ve herhangi bir medya kuruluÅŸunun ya da diÄŸer bir kuruluÅŸun bölgeye girerek saha araÅŸtırması yapamadığını aktardı.
Rohingyalar seslerini dünyaya duyuramıyorBazı batılı basın kuruluÅŸlarının 2012'den beri Arakan'a ışık tutmaya baÅŸladığını, ancak büyük devletlerin orayı çatışma bölgesi olarak görmediÄŸini belirten Arakani, bölgede Rohingyalardan dünya dillerini konuÅŸan basın mensubu bulunmaması, dünya dillerinde yayın yapan ve Arakan davasını dünyaya yayan internet sitelerinin olmaması sorunu yaÅŸandığını, var olanların da uluslararası basın seviyesine ulaÅŸmadığını kaydetti.