BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - SELÇUK ACAR
Rohingya Birliği Genel Direktörü Dr. Wakar Uddin, Myanmar'ın Arakan eyaletindeki Müslümanları (Rohingyalar) hedef alan şiddet olaylarını "etnik temizlik" olarak nitelendirerek, uluslararası toplumun duruma derhal müdahale etmesini istedi.
Dünya genelinde 61 Rohingya örgütünü temsil eden çatı kuruluşunun Genel Direktörü Uddin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Myanmar'da Rohingyalara yönelik şiddet sorununa çözüm bulunması konusunda uluslararası toplumdan beklentilerini dile getirdi.
Bölgede durumun çok ciddi olduğuna işaret eden Uddin, "Myanmar'da, Arakan'ın kuzeyinde son durum çok kırılgan ve insani kriz büyüyor. 9 Ekim'den bu yana 10 binlerce Rohingya yerlerinden edildi. Yüzlerce Rohingya köyünde evler yakıldı. Durum çok vahim şu anda." ifadesini kullandı.
Sorunun çözümünde BM'nin önemli bir rol oynayabileceğini ifade eden Uddin "Rohingyalara yönelik zulüm etnik temizliktir, derhal dur denmeli. Askerler tarafından yapılan şiddete karşı Myanmar yönetimini ve uluslararası toplumu, insani krize dur demeye çağırıyoruz. Her türlü şiddeti kınıyoruz." diye konuştu.
Uddin, BM'den insan hakları ihlallerinin soruşturulması için bölgeye özel temsilci ve ekip göndermesini talep ederek, "Bu mesele büyürse gelecekte BM Güvenlik Konseyi'nin sorunu haline gelebilir. BM'nin Myanmar'da merkezi hükümetle iletişime geçmesini istiyoruz." dedi.
Rohingyaların sadece temel insan haklarından faydalanmak istediğini vurgulayan Uddin, toplumun her iki kesiminin daha fazla radikalleşmesinin önüne geçilmesi çağrısında bulundu. Sığınmacı kamplarının da büyük sorun teşkil ettiğini ifade eden Uddin, "Şiddete dur denilmemesi halinde, toplumun iki kesiminde de daha fazla radikalleşme olacaktır." dedi.
Soruna çözüm bulunması konusunda, Washington'da ABD Dışişleri Bakanlığında temaslarda bulunan Uddin, "Washington ile irtibat halindeyiz. Bu şiddet bir an önce durmalı." ifadesini kullandı.
İİT ve Türkiye'ye teşekkür
Bu kırılgan duruma silahlı grupların neden olduğu belirten Uddin, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) sorunun çözümünde merkezi bir rol üstlendiğini ve bu silahlı grupları kınadığını hatırlattı. Uddin Arakan meselesinde yoğun çaba gösteren İİT'ye teşekkür etti.
Hafta içinde Türkiye'de de temaslarda bulunan Uddin ayrıca, "Bölgede yaşanan krize siyasi bir çözüm bulunması konusunda büyük çaba sarf eden Türkiye'ye de çok teşekkür ediyoruz." ifadesini kullandı.
dikGAZETE.com