Politika

Ar-Ge tasarısı Meclis’te

Başbakan Davutoğlu’nun imzasıyla TBMM’ye gönderilen tasarıda, yüksek katma değerli ürünlerin üretilmesinin sağlanması ve desteklenmesi, Ar-Ge insan kaynağı kapasitesinin artırılması, bilginin ticarileştirilmesi, Ar-Ge ve yenilik ekosisteminin...

Ar-Ge tasarısı Meclis’te
18-01-2016 13:22
Başbakan Davutoğlu’nun imzasıyla TBMM’ye gönderilen tasarıda, yüksek katma değerli ürünlerin üretilmesinin sağlanması ve desteklenmesi, Ar-Ge insan kaynağı kapasitesinin artırılması, bilginin ticarileştirilmesi, Ar-Ge ve yenilik ekosisteminin güçlendirilmesi öngörülüyor.
“Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun imzası ile TBMM’ye gönderildi. Tasarının gerekçesinde, “Ülkemizi 2023 hedeflerine taşıma yolunda kamu kesimi ve özel sektörün çok yoğun bir gayret göstermesi zorunluluk arz etmektedir. Bu kapsamda başta 64. Hükümet Programı ve 64. Hükümet Eylem Planı ile 10. Kalkınma Planı ve Öncelikli Dönüşüm Programları olmak üzere ülkemizin gelecek planlamasında belirleyici dokümanlar dikkate alınarak bu tasarı hazırlanmıştır” ifadelerine yer verilirken, tasarının ana eksenleri; yüksek katma değerli ürünlerin üretilmesini sağlamak ve desteklemek, Ar-Ge insan kaynağı kapasitesini artırmak, bilgiyi ticarileştirmek, teknoloji ve yenilikçi şirketlerin ortaya çıkmasını ve gelişimini desteklemek, üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmek ve kurumsallaştırmak, Ar-Ge ve yenilik ekosistemini güçlendirmek şeklinde belirlendiği belirtildi.

TASARIM DA AR-GE GİBİ DESTEKLENECEK
4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ve 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanunda gerekli değişiklikler yapılarak tasarım faaliyetlerinin de Ar-Ge faaliyetleri gibi desteklenmesi öngörülüyor. Ayrıca, öngörülen düzenlemeler ile Ar-Ge ve tasarım personelinin daha esnek çalışmasına olanak sağlanmakta, bilim-teknoloji alanındaki insan kaynağı ve bilgi birikiminin geliştirilmesi ve ülkenin bilim-teknoloji alanında çekim merkezi haline gelmesi için temel bilimler, yüksek lisans, doktora eğitimi desteklenmekte ve nitelikli yabancı çalıştırılmasının önü açılıyor. Türkiye’nin Ar-Ge ve yenilik ekosistemini güçlendirmek, teknoloji transferini sağlamak, işletmelerin teknoloji seviyesini yükselterek katma değeri yüksek ürünler üretilmesini sağlamak için eğitim düzeyi, mesleki deneyimi, bilim ve teknolojiye katkısı, Türkiye’deki faaliyetinin veya yatırımının ülke ekonomisine ve istihdama etkisi önemli olan yabancılara süresiz çalışma izni verilebilmesi sağlanacak. Bahse konu izinlerin Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının olumlu görüşü olması halinde karara bağlanması sağlanacak.
Başta küçük ve orta büyüklükteki işletmeler olmak üzere tüm işletmelerin Ar-Ge ve tasarım faaliyetlerine daha fazla yönelebilmesi ve bu faaliyetleri içselleştirebilmesi amacıyla siparişe dayalı Ar-Ge ve tasarım faaliyetlerinin de vergisel açıdan teşvik edildiği hatırlatılırken, tasarı ile öğretim elemanlarının; bilim, teknoloji, araştırma, geliştirme, tasarım ve yenilik projeleri ile üniversite sanayi işbirliği faaliyetleri sonucu elde edecekleri gelirlerin yüzde 85’inin kendilerine ödenmesi sağlanacak, projelerin maliyetlerinin düşürülmesi ve hızla ticarileşebilmesi için gümrük vergisi istisnası, fon, damga vergisi ve harç istisnası getirilecek.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER