SİBER GÜVENLİK MERKEZİ
Son günlerde Apple kullanıcılarının, “Apple ID”lerinde kullandıkları kayıtlı elektronik posta adreslerinin şifrelerini kırmak üzere saldırılar düzenleniyor.
"Virüs korumalı" ve "daha güvenli" olduğu gerekçesiyle tercih edilen Apple marka telefonlar da son günlerde siber saldırganlar ve siber dolandırıcıların hedefinde.
Özellikle, Barış Pınarı Harekatı, ve “Libya Tezkeresi” sonrasında Türkiye’de bulunan Apple kullanıcılarına yönelik “Kaba kuvvet Saldırıları”nda, büyük artış gözleniyor.
Kimlik avı e-postaları, sahte 'virüs' uyarıları, sahte destek çağrıları ve diğer dolandırıcılık türleri için Apple kullanıcılarını uyarıyor!..
Apple Kimliğinizin güvenliğinin ihlal edildiğini düşünüyorsanız ve “Oltalama saldırısı” olarak bilinen dijital Dolandırıcılığa maruz kalmamak için bu haberi dikkatle okuyun...
İnternette gezinirken iPhone, Mac veya diğer Apple cihazınızda bir virüs olduğunu belirten bir mesaj görürseniz veya Apple'dan geldiğini iddia eden ve hesap adınızı veya şifrenizi soran bir kişi varsa, muhtemelen bir aldatmacanın hedefindesiniz demektir.
Dolandırıcılar, “Apple Kimliği” şifreniz veya kredi kartı bilgileriniz gibi kişisel bilgileri paylaşmanız için sizi kandırmak amacıyla sahte e-postalar, pop-up reklamlar, kısa mesajlar, hatta telefon görüşmeleri gibi her türlü yöntemi kullanabilirler.
"Apple Kimliğiniz"i koruyun!..
“Apple Kimliğiniz”e ait şifrenizi veya geçici doğrulama kodlarını asla kimseyle paylaşmayın. Apple, hiçbir zaman bu bilgileri sizden istemeyecektir.
Apple hesabınızı iki faktörlü kimlik doğrulama yöntemi ile koruma altına almalısınız. Güvenlik ve Apple Kimliğinizin ihlal edildiğini düşünüyorsanız, şifrenizi hemen değiştirin.
İnternette gezinirken “Pop-up uyarıları” veya reklamlarda, cihazınızdaki bir sorun hakkında sizi uyaran “pop-up reklam” veya bir sayfa görebilirsiniz.
Uyarı “macOS” veya “iOS”tan geliyor gibi görünebilir.
Hatta E-posta adresinize “Apple hesabınız kilitlendi. Hesabınızın kilidini açmak istiyorsanız buraya tıklayın” diye Apple’dan gönderilmiş gibi bir e-posta alabilirsiniz.
Şüpheli bir telefon görüşmesi veya sesli mesaj için tetikte olun!
Dolandırıcılar, telefon numaralarını taklit eder ve onlara bilgi, para ve hatta “iTunes hediye kartları” vermek üzere, kullanıcıları aldatmaya kalkabilirler.
Herhangi bir kişisel bilgi vermeden önce daima arayanın kimliğini doğrulayın.
Apple'dan olduğunu iddia eden birinden istenmeyen bir çağrı alırsanız, telefonu kapatın ve doğrudan Apple ile iletişime geçin.
Kimlik avı e-postası veya kısa mesaj alırsanız...
Dolandırıcılar, kişisel bilgilerinizi ve şifreleri girmeniz için bir web sayfası aracılığıyla sizi kandırmak için yasal şirketlere benzer içeriklerde posta ve metin mesajlarını kopyalamaya çalışır.
Şüpheli veya istenmeyen mesajlarda asla bağlantıları veya açık ekleri takip etmeyin.
Kişisel bilgileri değiştirmeniz veya güncellemeniz gerekiyorsa, doğrudan müşteri hizmetlerine başvurun.
Aşağıdaki örnekler, “kimlik avı” dolandırıcılıklarını belirlemenize yardımcı olabilir:
*Gönderenin e-posta adresi veya telefon numarası, ait olduğunu iddia ettiği şirketin adıyla eşleşmez.
*E-posta adresiniz veya telefon numaranız, Apple’da kayıtlı olan adresten farklı veya aynı olabilir.
* Mesaj, “Sevgili müşterimiz” gibi genel bir selamlama ile başlar. Çoğu yasal şirket, size gönderdiği mesajlarda adınızla hitap eder.
* Gelen bağlantı, güvenli görünüyor olsa bile aldanmayın. Çünkü gelen site URL'si şirketin web sitesinin adresiyle eşleşmeyen bir web sitesine yönlendiriyordur.
* Mesaj, şirketten aldığınız diğer mesajlardan önemli ölçüde farklı görünür.
* Gelen Mesajda, kredi kartı numarası veya hesap şifresi gibi kişisel bilgiler istenir.
* İleti, istenmeyen ve bir ek içeriyor olabilir.
Kimlik avı girişimlerini ve diğer şüpheli mesajları Apple'a bildirin.
Şüpheli bir e-postayı bildirmek için üstbilgi bilgilerinin tamamını içeren iletiyi Apple'a iletin.
Apple'a benzeyecek şekilde tasarlanmış bir kimlik avı e-postası olduğuna inandığınız bir elektronik posta veya mesaj alırsanız, reportphishing@apple.com adresine bildirin.
* Eğer “iCloud.com”, “me.com” veya “mac.com” gibi “Gelen Kutusu”nda fark ettiğiniz spam ya da diğer şüpheli e-postaları bildirmek için, “abuse@icloud.com”a bildirimde bulunun.
* “iMessage” ile aldığınız spam veya diğer şüpheli mesajları da bildirmek için mesajın altındaki “Önemsiz olarak bildir” ibaresine tıklayın.
Siber saldırganlar şifrenizi kırsa bile…
Apple tarafından verilen bu bilgiler ışığında, eğer çift faktörlü kimlik doğrulamasını “aktif” ederseniz, siber saldırganlar şifreyi kırsalar bile telefonunuza gelen “tek seferlik şifre”yi kimseyle paylaşmadığınız müddetçe hesabınız güvende kalacaktır.
Ayrıca, Apple hesabınıza ait şifreyi sürekli güncellemeli ve şifrelemede şu noktalara dikkat etmelisiniz:
- En az 8 karakterden oluşan şifre kullanmalısınız.
- Şifrenizde; harflerin yanı sıra, rakam ve "?, @, !, #, %, +, -, *, %" gibi özel karakterler kullanmalısınız.
- Büyük ve küçük harfler bir arada kullanılmalıdır.
- Tekrarlamalardan kaçının. Örneğin; '”şifre321şifre321” gibi bir şifre tercih etmeyin.
- Birçok kişinin kullandığı şifreleri de seçmemeye özen gösterin.
.
dikGAZETE..com