Çevre-Hayat

Anne, baba, dede, dayı, hepsi çocuklar için sahnede

Kayseri 'de bir okulun birinci sınıf öğrencilerinin velileri ile yakınları, daha önce hiç tiyatroya gitmemiş çocuklar için sahneye çıktı.

Anne, baba, dede, dayı, hepsi çocuklar için sahnede
27-05-2018 15:32

KAYSERİ - Esma Küçükşahin

Talas Yüksek Mimar Selçuk Karakimseli İlkokulu 1/F sınıfının öğretmeni Aysun Dağtekin, özellikle savaş mağduru Suriyeli çocuklar ile Doğu Türkistanlı çocukların tiyatroyla tanışmaları amacıyla "Senin İçin Buradayım" adlı projeyi hazırladı.

Dağtekin, öğrencilerin velileri ve yakınlarıyla yaklaşık 6 ay boyunca "Yaşasın Barış" isimli tiyatro oyunu için hazırlık yaptı.

Provaları okulun konferans salonunda yapılan oyunun kostümleri velilerin düzenlediği kermesten elde edilen gelirle İstanbul'dan kiralandı.

Daha önce hiç tiyatro sahnesine çıkmamış anneler, babalar, dedeler, dayılardan oluşan 20 kişi hem kendi çocukları hem de başka çocuklar için sahnede ter döktü.

Proje Koordinatörü Dağtekin, AA muhabirine, hem savaş mağduru çocuklar hem de kendi öğrencileri için velilerle birlikte tiyatro oyunu hazırladıklarını ve sahnelediklerini söyledi.

Tiyatroyu sevdirmenin yanı sıra projeyle velilerin arasındaki dayanışmayı artırmayı, veli, öğretmen, okul iş birliğini güçlendirmeyi de amaçladıklarını anlatan Dağtekin, bu sayede yaklaşık 700 çocuğa ulaştıklarını belirtti.

"Başka çocuklar için de velilerimizin neler yapabileceğini göstermiş olduk"

Altı aylık çalışmanın sonucunda Erciyes Üniversitesi 15 Temmuz Yerleşkesi'nde sahne aldıklarını aktaran Dağtekin, şöyle konuştu:

"Fikrimi ilk olarak Devlet Tiyatrolarıyla paylaştım. Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü bana üç tane oyun gönderdi. Ben projemin hedefleri doğrultusunda 'Yaşasın Barış' oyununu seçtim. Oyunun İstanbul Şehir Tiyatrolarında gösterimde olduğunu öğrendim. Oyunun yönetmeni Nihat Alptekin'e, müzikleri yapan Cihan Kurtaran'a ulaştım. Sağ olsunlar, çok destek oldular, müzikleri bize gönderdiler. Oyunun yazarı Hasan Erkek de yardımcı oldu. Zor oldu ama çok güzel oldu. Sahnede öğrencilerimizin hem velileri hem yakınları vardı. Mesela bir öğrencimizin hem annesi hem babası, başka birinin dedesi, başka bir öğrencimizin dayısı, kuzeni, annesi sahne aldı. Velilerin toplantılara bile gelmediği zamanda bizim velilerimiz okulda kaldı, emek verdiler. Anneler, babalar, dedeler hep beraber bir ürün ortaya koyduk. Sadece kendi çocuklarımız için değil başka çocuklar için de velilerimizin neler yapabileceğini göstermiş olduk. Kentimizdeki misafir, savaş mağduru çocukları tiyatroyla tanıştırdık, sevinçlerine ortak olduk. Velilerimiz zaman ayırdı, bazen hafta içi geç saatlere kadar bazen hafta sonları azimle çalıştılar. Çocuklar mutlu olunca bizler de mutlu olduk."

Kral rolündeki dede

Oyunda kral rolünü oynayan 66 yaşındaki Adnan Gökalp, torunu Çınar'ın okulda eğitim aldığını, projeyi duyunca katılmak istediğini söyledi.

Daha önce hiç sahne deneyimi olmadığını belirten Gökalp, "Önce yapabilir miyim diye tereddüt ettim ama gayet de güzel oldu. Torunum, 'Dedem kral oldu.' diye herkese yaydı. Balıkesir'den kızım oyunumuzu seyretmeye geldi. Çok mutlu olduk." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER