Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, Gaziantep Üniversitesi Kongre ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen Türkiye-AB Suriyelilere Yardım Programı’na katıldı.
“AB’NİN SORUMLULUĞUNU ÜSTLENMESİ GEREKİYOR”
Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Türkiye AB arasındaki anlaşmayı dikkate alarak, Türkiye’ye gördük. Anlaşmaya baktığımız zaman sığınmacıların, illegal yollardan değil, bunu durdurmak için mülteci sorununu çözmek için tam 23 Nisan’da, çocuk bayramında buraya gelmekten mutlu olduk. Burada da öncelikli olarak mülteci çocukların eğitim gördüğü, eğitim imkanların olduğu gözlemledik. AB projelerini, bu konularda değerlendirme, Suriyeli sığınmacıların bu konulardaki sıkıntılarını görerek, ele alma şansımız oldu, görüştük. Gaziantep’te 370 bin mülteci var. Tüm çocukların okula gitmesi öngörülüyor. Travma yaşayan anne ve babalar, çocuklar, engelli çocuklar var. Bunları kapsayan bir çalışma yapılması gerekiyor. Burada benzer çalışmalara başlanmış. Bölge insanının Türkiye’nin Suriyelileri toplum olarak kucaklandığını gördük. 3 milyon Suriyeli mülteci ile birlikte en büyük mülteci kabul eden ülke konumunda. Ama AB sorumluluğunu üstlenmesi gerekiyor. Atılacak adımlar üzerinde durduk. Çalışmaya devam edeceğiz. Bizlerin hükümlülükleri var. Suriye’nin geleceği inşa edilmesi anlamında da bu hükümlülükler çok önemliydi” diyerek misafirperverliği nedeniyle bölge Türkiye’ye teşekkür etti.
BAŞBAKAN DAVUTOĞLU: BUGÜN YENİ BİR GÜNDÜR
Davutoğlu, programdaki konuşmasında, "Bugün yeni bir gündür. Suriyeli mültecilerin ümit duyması gereken bir gündür. Ulusal egemenlik çocuk bayramında tüm çocuklara gönül dolusu selamlar. Türkiye ile Avrupa, Türkiye ile Almanya, Suriyeli çocuklar için yan yanadır, omuz omuzadır. O çocukların gözyaşlarını silmeye kararlıyız. O çocuklara güzel bir gelecek hazırlamaya kararlıyız. Bir kez daha Tüm dünya ve biz, Türkiye AB iş birliği yaptığında sorumları çözmekte olağanüstü kapasiteye sahipler, ama Türkiye ile Avrupa birliği farklı düştüğünde bir çok soruna çözüm bulmanın imkanı yok’ Sonucuna ulaşmış bulunuyoruz. Ankara’da da, Brüksel’de Berlin’de de bugün güçlü bir siyasi irade vardır. Türkiye AB ilişkileri çok doğru bir ekesende iş birliği içerisinde ileriye doğru gidecektir" diye konuştu.
TÜRKİYE MÜLTECİLER KONUSUNU ELE ALMAMIZ GEREKTİĞİNİ GÖSTERDİ
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk da konuşmasında, “Düzensiz, yasa dışı göçün engellenmesi açısından, çözümün oluşturabilmesi açısından irade koyduk. Bu ziyaretimiz, anlaşmanın devamı olarak gerçekleşmekte. Diğer faaliyetlerimizle birlikte Balkan ülkeleri ile Yunanistan ile iş birliği gerçekleştirmekteyiz. Sorunun çözümü için onsuca ulaşmak için birlikte çaba gösteriyoruz. Bu çalışmada da yasa dışı göçte azalma olduğunu görmekteyiz. Çabalarımız devam etmekte. Çok ülke ile iş birliği gerçekleştirmekteyiz. Yasa dışı göçten yasal göçe doğru çevrilmeye çalışılmaktadır. Aslında bu bir fırsat, bu fırsatı değerlendiremeye çalışıyoruz. Hızlandırılmış bir süreç. Bu kriz çözümü çerçevesinde hazırlanan projelerin ikili ilişkilerin daha da canlanması söz konusu oldu. Vize serbestisi görüşmeleri oldu. Bu kararın alınması öncesinde Türkiye’nin atması gereken adımlar söz konusu. Suriye’deki sorunları görüştük. Suriye’deki gerçekleşmesi gerekenler, insani yardımlar konusunu ele aldık. Akan kanın durması konusunda birlikte ele almamız gereken konuların altını çizdik. Ziyaret çerçevesinde ortaya koyduğunuz liderlikten dolayı teşekkür ederiz. Kişisel hissiyatım, Türkiye bugün tüm dünyaya en iyi örnektir. Türkiye mülteciler konusunu ele almamız gerektiğini gösterdi. Türkiye’nin vermiş olduğu bir dersti. Bizim ortağımız olduğu için gurur duyuyoruz” şeklinde konuştu.
“AB OLARAK ARKANIZDAYIZ”
AB Komisyon Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ise, “Sıcaklığı hissettik, misafirperverlik için teşekkür ederiz. Büyük sayılarda miktarda, Suriyelileri misafir etmeniz gerçekten çok güzel. Sizler yalnız değilsiniz. AB olarak arkanızdayız. Karşılıklı olarak anlaşmanın devamı anlamında kararlılığınızı ortaya koydunuz. Biz de AB olarak kararlıyız. Taahhütlere bizlerde bağlıyız, bu anlaşmanın. Bu geziyle de Suriyelilere nasıl yardımcı alabileceğimizi gördük. Bu eğitimlerle geleceklerini nasıl şekillendireceklerini gördük. Bu eğitimleri alan çocuklar, yarın Suriye’de geleceğini ifa edebilirler. AB olarak bizler dayanışmamızı ortaya koyacağız. Dayanışmanın aslında benzerinde, birçok AB ülkesinde sergiledik, gördük. Almanya’daki olağanüstü çabalar var. Almanya’da bir başka insan için, yani bu Suriyeli insanlar için ortaya koyduğu çabalar söz konusu. Bu kıtada gerçekleşen bu iyilikler, bizim geleceğe yönelik iyimserliğimizi arttırmakta. 400 yıl önce Shakespeare’in yazdığı şeylere baktığımızda, bugün insanlık olarak yazılmış şeylerin benzerliğini görüyoruz. Shakespeare’in de yazdığı, bu yapılan yardımların fazlası, yardıma yapanlara dönecektir. Yardımların iki katının Türk halkına geri dönecektir” dedi.
LİDER OLGUN - ORHAN ERKILIÇ