Siyaset

'Anayasa değişiklik teklifini lütfen geri çekin'

Genel Başkan Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ve TBMM Başkanı Kahraman'a seslenerek "Rica ediyorum, anayasa değişiklik teklifini lütfen geri çekin. Türkiye'ye en büyük hizmeti yapmış olursunuz." dedi. - Anadolu Ajansı

'Anayasa değişiklik teklifini lütfen geri çekin'
03-01-2017 18:37

TBMM

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM Grup Toplantısında yaptığı konuşmada, büyük umutlarla başlamayı düşündükleri yeni yılda, acı olaylarla karşılaştıklarını belirtti.

Her yıl sonunun bir milat olduğunu ve insanların bir yılın hesabını yaptığını ifade eden Kılıçdaroğlu, insanlık tarihinin hep umudu yaşattığını anlattı.

"Eğer umutsuz bir toplum yaratırsak, öyle bir ortam yaratırsak devleti yaşatamayız." diyen Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin 2016'da çok büyük acılar yaşadığını, yüzlerce askerini, polisini, vatandaşını ve korucusunu şehit verdiğini hatırlattı.

Tüm bu acılar yaşanırken, herkesin "Bu memleket nasıl bu hale geldi?" sorusunu kendisine sormak zorunda olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Eğer bu soruyu sormuyorsak biz insan değiliz. En büyük endişem 2017'nin, 2016'yı aratmasıdır. Böyle bir tabloyu içime sindiremiyorum. Böyle bir tabloyu Türkiye daha uzun süre kaldıramaz. Bu memleketi bu hale kimler getirdi? Kimler sorumlu? Bakkal mı, manav mı, simitçi mi sorumlu bu işten? Hiç ortada sorumlu yok. Ahlak dediğimiz bir kavram var, Anayasa da söylüyor zaten. 'Sorumlu hükümettir' diyor. Ortada sorumlu yok. Ne olduğu belli değil. Dönüyor ülkeyi yöneten Sayın Başbakan, 'buna benzer terör eylemleri olacaktır.' diyor. 'Önleyeceğiz' demiyor, 'olacaktır' diyor. Türkiye'yi umutsuzluğa sürüklemek için bundan daha farklı cümle kullanamazsınız zaten."

Kendilerinin Türkiye'nin sorunlarını çözme yollarını düşünürken, iktidarın başka şeyler düşündüğünü söyleyen Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin yönetilmediğini iddia etti.

Kemal Kılıçdaroğlu, "Eğer devlette liyakat sistemini bozarsanız, devleti çökertirsiniz. Şu anda çöken bir devlet gerçeği ile karşı karşıyayız. Teröre teslim olan bir iktidarla karşı karşıyayız. Mücadeleyi nasıl yapacağını bilmeyen bir iktidarla karşı karşıyayız. Terörle mücadele tumturaklı laflarla olmaz. Akılla olur, basiretle, kültürle olur. Terörün yeşermeyeceği alanları yaratacaksınız. Birilerinin sırtını sıvazlarsanız, terörü yeşertirsiniz." diye konuştu.

Ortaköy'deki terör saldırısı

Ortaköy'deki terör saldırısına değinen Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yılbaşı gecesi güvenlik önlemleri alınmış. Terör örgütü militanı taksiyle geliyor. Elinde kalaşnikof, sokakta ateş ediyor, polisi öldürüyor, güvenlik görevlisini öldürüyor. İçeri giriyor, herkesi tek tek öldürüyor, 39 kişinin hayatına kastediyor sonra elini kolunu sallayarak çıkıp gidiyor. 200 metre ötesinde de karakol var. Etrafta polis kaynıyor. Nasıl oluyor bu? Şimdi ben bunu sordum diye yine bütün sosyal medyadan ak troller bize saldıracaklar. İstediğiniz kadar saldırın, saldırmazsanız adam değilsiniz. Şimdi laikliği ayrışma aracı olarak görmeye başladılar. Laiklik din ve vicdan özgürlüğü demektir, kimsenin inancına, yaşam tarzına müdahale edilmemesi demektir. Herkes yasalara uygun olarak istediği gibi yaşar. Şimdi bunun üzerinden toplumu bölmeye çalışıyorlar. Yine inançları kullanıyorlar. Onlara şunu söylemek isterim; sevgili Peygamberimizin hayatını okuyun, yeniden okuyun. Nasıl yaşadığına bakın. Yüreğindeki insan sevgisini görün, dostluğu görün. Size dayatılan kitapları değil, hiçbir şey yapmıyorsanız, açın kutsal kitabınızı okuyun. Orada göreceksiniz bütün gerçekleri."

Hükümetin tüm bunları fırsat bilip, "zam yağmuru yağdırdığını" belirten Kılıçdaroğlu, "Terör var, herkes can derdinde ama bunlar aynı zamanda mal derdinde. Zam üstüne zam yaptılar. Kimse nasıl olsa farkına varmaz, giydir giydirdiğin kadar." dedi.

"Sen milletvekili olamazsın"

TBMM Anayasa Komisyonunda kabul edilen anayasa değişikliği teklifine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu, komisyonda görüş bildiren CHP milletvekillerinin, üzerine düşen bütün görevi yaptığını, tarihe not düştüğünü ifade etti.

Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Esad'a kızan adamlar, Esad'a 'Esed' diye tanımlayan adamlar, 'koltuğundan edeceğiz' diyen adamlar, gidip Esad'ın anayasasını getirip, Türkiye Cumhuriyeti'nin anayasası olarak Meclisten geçirmek istiyorlar. Meclisin yetkilerini elinden almak istiyorlar. 140 yıllık parlamento geleneğimizi yerle yeksan etmek istiyorlar. 'Biz tarihimize bağlıyız'ı laf olarak söylüyorlar. Tarihinize bağlı değil, yeri geldiğinde siz tarihi inkar eden insanlarsınız. Biz artısıyla eksisiyle tarihimize bağlıyız, tarihimizle gurur duyarız.

Bu anayasa değişikliğinin demokrasi açısından büyük bir ayıbı var. O ayıp şu; bazı milletvekilleri, AK Parti milletvekilleri, anayasa değişiklik metnini görmeden imzaladılar. 'Hayatımda hiç CHP'ye oy vermedim' diyen vatandaşlarıma sesleniyorum; Türkiye Cumhuriyeti gibi bir ülkede anayasa değişiklik metnini görmeden, o metni imzalayan insanlar, milletin vekili olamazlar. Bu kadar büyük bir ayıbı bu parlamento kaldıramaz. Türkiye'de rejimi değiştiriyorsun ne olduğunu bilmiyorsun, altına imza atıyorsun, facebook sayfasında da bunu yayınlıyorsun. Sen milletvekili olamazsın, sen adam da olamazsın, siyasetçi de olamazsın, ahlaklı biri de olamazsın. Sen insan haklarına saygılı da değilsin."

"Tek başına CHP'nin sorunu değildir"

Kılıçdaroğlu, TBMM'nin yetkilerinin, bir kişiye devredildiğini, havuz akademisyenlerinin ise "Meclisin yetkileri arttı" dediğine işaret etti.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin, süratle daha karanlık bir ortamın içine çekildiğini öne sürerek, "Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Meclis Başkanı'ndan rica ediyorum, bu teklifi lütfen geri çekin." dedi.

Türkiye'nin, bu gerilimi kaldıramayacağını belirten Kılıçdaroğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Tarihe, dünyaya, demokrasiye, insan haklarına, bağımsız yargıya, dünyanın bütün uygar ülkelerine bakın. Böyle bir düzenlemeyi Türkiye kaldıramaz. Türkiye'nin tarihine ihanettir bu. Bu parlamento, TBMM, eğer Gazi Meclis ise eğer bu Meclis milli kurtuluş savaşını yönetmişse, eğer bu Meclis Mustafa Kemal Atatürk'e bile sınırlı gün için vermişse, bu Meclis en son 15 Temmuz darbe girişiminde, bombalar yağarken, kurşunlar atılırken çalışmasını sürdürmüş ve darbeyi püskürtmüşse bu teklifin geri çekilmesi lazım. Çekilmiyorsa bu parlamentoya ihanet ediliyor demektir. Ama ben yine söylüyorum; Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Meclis Başkanı, Sayın Başbakan; sizden rica ediyorum, lütfen bu anayasa değişikliği teklifini geri çekiniz. Türkiye'ye en büyük hizmeti yapmış olursunuz."

Mersin'de yaşanan sel felaketinde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet dileyen Kılıçdaroğlu, çiftçilerin büyük zarara uğradığını, bu zararın giderilmesine yönelik mali desteğin biran önce verilmesini istedi.

Muhabir: Meltem Öztürk,Seval Güler

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER