LEFKOŞA
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) heyeti ile İsviçre'de Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde gerçekleştirilen ancak anlaşmaya varılamayan müzakerelere kaldığı yerden devam etmeye hazır olduğunu bildirdi.
Anastasiadis, İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında sonuçsuz kalan müzakerelere ilişkin ulusa sesleniş konuşması yaptı.
Müzakerelerin sonuçsuz kalmasının ardından bir suçlama oyununa girmek istemediğini belirten Anastasiadis, Mont Pelerin zirvesi başarısızlıkla sonuçladığı için üzgün olduğunu dile getirdi.
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın isteği üzerine müzakerelerdeki sızıntıyı engellemek için görüşmeleri İsviçre'de yaptıklarını aktaran Rum lider, Mont Pelerin'de toprak ayarlamaları, adanın kuzeyine geri dönebilecek göçmenlerin sayısı ve iki oluşturucu devletin kıyı şeridinin uzunluğu üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Toprak konusunda Kıbrıslı Rumların görüşü olan yüzde 28,2 ile Kıbrıslı Türklerin açıkladığı yüzde 29,2 arasında görüş alışverişinde bulunulduğuna değinen Anastasiadis, "Birleşmiş Milletler (BM), 1974'te göçmen durumuna düşen ve kuzeye dönebilecek Rumların sayısını 78 bin 247 ile 94 bin 484 arasında verdi. Ben, BM'den de daha aza inerek, 78-92 bin arasında Rum'a yetecek kadar toprak istedim. Akıncı, 55-65 binde ısrar etti." diye konuştu.
Anastasiadis, Kıbrıs Türk tarafının gerekli esnekliği göstermemesinden dolayı daha fazla ilerlemenin mümkün olmadığını ileri sürdü.
Rum lider, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kıbrıs Türk tarafının, Mont Pelerin'de toprak konusunu güvenlik ve garantiler konusuyla bağdaştırmaya niyeti açıktı. Bu öneriyi kabul edilmez bularak reddettik. Kıbrıs Türk tarafının yapıcı olmayan görüşleri beni yakınlaşma elde etmek adına yoğun çaba sarf etmekten ve uzlaşıcı öneriler sunmaktan alıkoymadı. Mont Pelerin'deki sonucun doğal olarak yarattığı hayal kırıklığına rağmen sizi temin etmek isterim ki Kıbrıslı Türklerin endişelerini göz ardı etmeden ve Kıbrıslı Rumların haklı endişelerine saygı göstererek diyaloğun başlaması için gerekli bütün girişimleri yapmaya kararlıyım ve hazırım."
"Diyaloğun yeniden başlaması için Türkiye'nin katkısı önemli"
Kıbrıs'ta müzakerelere kaldığı yerden devam etmeye hazır olduğunu açıklayan Anastasiadis, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'a katkılarından dolayı teşekkür etti.
Diyaloğun yeniden başlaması için Türkiye'nin katkısının önemine işaret eden Rum lider, Türkiye'nin bugüne kadar verdiği sözlü desteği fiili hale getirmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Kıbrıs'ta müzakereler, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin ara buluculuğunda 15 Mayıs 2015'te yeniden başlamıştı. Taraflar, 20-21 Kasım'da İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında yürütülen müzakerelerden de sonuçsuz ayrılmıştı.
Muhabir: Murat Demirci
dikGAZETE.com