Pek çok insanın hepatit olduğunun farkında olmadan yaşadığına ve hiçbir belirti olmaksızın bu virüsü taşıyor olabileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Selma Tosun, "Bu hastalıklar sinsi seyrediyor zaman içerisinde siroz ve karaciğer kanserine neden olabiliyor’’ dedi.
Erişkin Aşı Derneği Başkanlığını yürüten İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Selma Tosun, dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon kişinin hepatit sebebiyle öldüğüne dikkat çekti.“GRİP YA DA BEL AĞRISIYLA BİLE HEPATİT GEÇİREBİLİRSİNİZ”
Çok sayıda kişinin, hepatit olduğunun farkına varmadan yaşadığını belirten Tosun, “Hâla sene 2015 olmuş hepatit B’yi aktif geçiren insanları yatırıyor olmamız beni üzüyor. Hepatit B ve C sinsi sinsi seyrediyor zaman içerisinde karaciğer yetmezliğine, siroz ve karaciğer kanserine neden olabiliyor. Bu hastalıkları hiç farkına varmadan geçirebiliyorsunuz. Gözle görülür bir sarılık varsa zaten fark eder, doktora gidersiniz, o zaman belli olur. Ama çok basit bir grip, soğuk algınlığı veya bir bel ağrısı, kas ağrısıyla bile hepatit B geçirebiliyorsunuz. Sonra mikrop tümüyle vücudunuzdan atılmıyor ve taşıyıcı dediğimiz bir durum oluşuyor. Ya da daha da ilerleyip hepatit B hastalığı oluşuyor” dedi.“ANNEDEN BÜTÜN ÇOCUKLARINA GEÇER”
Hepatit B’nin iki önemli bulaşma yolu olduğunu anlatan Tosun, şunları söyledi: “İnsanların duyarlı olmadığı bir nokta var. Hepatit B taşıyıcılarının eşi, annesi, babası, çocuğu, kardeşi mutlaka tetkik olmalı. Birinci geçme yolu bir kadından bebeğine geçme şeklindedir. O yüzden biz mutlaka anne ve çocuklarına baktırmalıyız. İkincisi cinsel yolla geçiyor. Cinsel yolla geçtiği için de eşleri, cinsel partnerlerini mutlaka tetkik ettirip, eğer bir şeyleri yoksa aşılatmamız gerekiyor. Üçüncü geçiş yolu kan yolu ya da deri bütünlüğünün bozulduğu durumlardır. Berber ve kuaförde oluşan kesikler, dövmeler, piercingler aklınıza gelebilecek tüm deri bütünlüğünü kesen hepatitli bir kişinin kanıyla temas eden her türlü durum olabilir. Bizim hastalarımızın çoğu ‘Ben annemle babamla oturmuyorum, kardeşlerimi zaten başka şehirde, niye baktırayım ki’ diyor. Ya da ‘Bu bizde genetik’ diyor. Hayır hepatit B genetik değildir, mikrobik bir hastalıktır. Ancak anneden bütün çocuklarına geçiyor. Örneğin 8 çocuğu var hepsi taşıyıcı oluyor.”“ORTAK MALZEME KULLANILIYORSA RİSK VAR”
Hepatitli hastaların yanlış bir algıyla dışlandığını ve hepatit B’nin kesinlikle ortak malzeme kullanımı dışında bulaşmayacağını ifade eden Tosun, sözlerini şöyle sürdürdü:“Yiyecek, içeceklerin ortak kullanımından hepatit A tipi sarılık bulaşır. Hepatit B böyle bulaşmaz. Hepatit B’li hastalarımızı sanki el sıkışınca, kucaklaşınca, birlikte yemek yiyince bulaşacak zannediyorlar. Kesinlikle bu yolla bulaşmıyor. Ortak malzeme kullanıyorlarsa o zaman risk oluşturuyor. Yoksa bir kucaklaşmak, birlikte aynı bardaktan su içmekle B tipi sarılık bulaşmıyor. Diş fırçası, tırnak makası, jilet, ustura gibi kesici ve delici şeyler sebep olabilir. Veya burnuna taktığı hızmasını kullanır. Bu tür derinizi kesecek, deri bütünlüğünü bozup mikrobu taşıyacak ortak malzemeler kullanılmamalıdır.”