Ekonomi

Altın üretiminde bu sene gine üstün dereceli bekleniyor

Türkiye Madenciler Derneği İkinci Başkanı Yılmaz, "Salgına karşın büyüklük kurumlarıyla iletişimi dosdoğru ilerleterek, üretimde müşterek aksamaya sebebiyet vermedik ve 2020'yi 42 tonluk üstün dereceli üretimle kapattık." dedi.

Altın üretiminde bu sene gine üstün dereceli bekleniyor
08-01-2021 18:50
Ankara

Türkiye Madenciler Derneği İkinci Başkanı ve Tüprag Madencilik Genel Müdürü Mehmet Yılmaz, bu senenin kalburüstü üretim sayıları düşüncesince görünge çalışmalarına başladıklarını belirterek, "Var bulunan kalburüstü işletmeleri ve bu sene üretime başlamış olacak bulunan alanların kapasitelerini güncelliyoruz. Kesin ve kemiksiz tutar daha oluşmadı fakat 2020 üretim rakamının üstünde olacağımızı şimdiden müjdeleyebiliriz." dedi.

Yılmaz, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, kesim düşüncesince şişman birlikte engel bulunan dünkü sima koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşın iş güvenliği ve çevre sorumluluğunu ön planda tutularak üretim hedefine ulaşıldığını anlatım etti.

Altında sabık sene düşüncesince 40-45 titrem arası üretim amacı koyduklarını kaydeden Yılmaz, "Salgına karşın mutluluk kurumlarıyla iletişimi dimdik ilerleterek, üretimde birlikte aksamaya sebebiyet vermedik ve 2020'yi 42 tonluk üstün dereceli üretimle kapattık. 42 titrem kalburüstü üretmek, ekonomiye tahminî 2,4 bilyon dolar birlikte ulama gelmek demektir." ifadelerini kullandı.

Yılmaz, Türkiye'de kalburüstü metal alanının 2000'li senelerde gelişmeye başladığını ve 20 yılda 382 titrem kalburüstü üretildiğini hatırlatarak, sektörde bugün 13 bin 200 bireyin aracısız ve tahminî 50 bin bireyin bilvasıta namına istihdam edildiğini aktardı.

Sektörün, devlete şu anne denli 76 titrem kalburüstü mesabesinde ihsan ödediğini anlatım fail Yılmaz, "Türkiye'de şu an işletmede 18 kalburüstü metal bulunuyor. Var bulunan kalburüstü işletmeleri ve bu sene üretime başlamış olacak bulunan alanların kapasitelerini güncelliyoruz. Kesin ve kemiksiz tutar daha oluşmadı fakat 2020 üretim rakamının üstünde olacağımızı şimdiden müjdeleyebiliriz." diyerek konuştu.

"Altında üretim artışı, ithalatta dışa bağımlılığı azalacak"

Yılmaz, Türkiye'nin değme sene madencilikte 30-35 bilyon dolar aut tecim açığı verdiğini ve bu açığın 25 bilyon dolarının altından kaynakladığını kaydederek, "Normalde Türkiye'nin kalburüstü ithalatı 150-200 titrem arasında. Bu sene 260 titrem yöresinde dışarı alım gerçekleşti fakat 2021'de dışarı alım rakamlarının bu denli birlikte tomar olacağını öngörmüyorum." dedi.

Altın üretiminin artmasıyla ithalatta dışa bağımlılığın hâlâ da azalacağına dikkati çekici Yılmaz, kalburüstü ithalatı düşüncesince harcanan bütçenin bambaşka alanlar düşüncesince pınar oluşum edebileceğini belirtti.

Yılmaz, kalburüstü üretimindeki artışla oluşturacak tasarrufun erke ithalatı kaynaklı aut açığa müspet ulama sağlayacağını vurgulayarak, "Üretilen hacim denli iklim kaynaklarının emlak dışına akması engellenecek. Böylece öz kaynaklar ekonomiye kazandırılacak." dedi.

"Altın madenciliğimiz evren standartlarının üzerinde"

Yılmaz, sürdürülebilir kalkınmanın gereği namına çevreci madencilik anlayışıyla sanayiye kabak bap sağlandığını belirterek, "Altın madenciliği meydana getirilen halis muhlis işletmelerde banko evren standartlarının üstünde üretim yaptığımızı iddialı namına söyleyebilirim. İş güvenliği standartları açısından baktığınız devir domestik yahut yabancı, Türkiye'de üretim karşıcı kalburüstü madencilerinin tamamındaki iş güvenliği standardı, evren standartlarının üzerindedir. Türkiye'deki madencilik endüstrisi baş döndürücü iyi ve kalıp işletmelere sahip." değerlendirmesinde bulundu.

İşletme branşında çalışkanlık bittikten sonraları da yükümlülüklerin hesabına getirildiğine dikkati çekici Yılmaz, madencilik çalışmasının peşi sıra sahanın rehabilite edilerek, doğaya art kazandırıldığını söyledi.

Yılmaz, siyanür kullanımı, delme-patlatma, cevherin işlenmesi, su ve yer kirliliğini önleme ve iklim standardını esirgeme üzere mevzularda katı fail birlikte çevre mevzuatı bulunduğunu vurgulayarak, laflarına şöyleki bitmeme etti:

"Bütün işletmeler minimum ayda birlikte defa rutin namına denetleniyor. Hava, su ve yer standardını görebilmek düşüncesince örneklemeler ve analizler yapılması eliyle inceleniyor. Şu anne denli sıkkın bulunan birlikte işletmemiz olmadı. Ancak insanoğlu bu tesisleri ve kalburüstü madenciliğini bilmedikleri düşüncesince anlatım edilen kaygı senaryolarından baş döndürücü etkileniyor. Oysa tığ hem çırçıplak maşer örgütlerine bununla birlikte civarda canlı şahıslara 'madenlerimizi gelin, görün, sizleri gezdirelim ve sorularınızı sorun' diyoruz. Hem çevreyi koruyacağız bununla birlikte kaynakları ekonomimize kazandıracağız. Hedefimiz ak pak insanlarla, ak pak doğada ak pak birlikte pres yapmak."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER