Ekonomi

Almus, alabalık üretimiyle adından söz ettiriyor

Tokat’ın Almus ilçesi en büyük gelir kaynağı haline gelen alabalık üretimi ile adından söz ettiriyor. Almus Baraj Gölü’nde kurulan irili ufaklı 20’ye yakın tesiste alabalık üretimi yapılıyor. Bölgenin lokomotifi haline gelen balık üretimi her geçen gün a

Almus, alabalık üretimiyle adından söz ettiriyor
13-08-2015 12:34

Tokat’ın Almus ilçesi en büyük gelir kaynağı haline gelen alabalık üretimi ile adından söz ettiriyor.

Almus Baraj Gölü’nde kurulan irili ufaklı 20’ye yakın tesiste alabalık üretimi yapılıyor. Bölgenin lokomotifi haline gelen balık üretimi her geçen gün artıyor. Yıllık olarak yaklaşık 4 bin ton civarında balık yurt içi pazarında alıcı buluyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır, Samsun başta olmak üzere birçok ile gönderilen alabalıklar bazı firmalar tarafından paketlenerek yurt dışına ihraç ediliyor. Balıkçılık yapan tesislerin hedefi ise alabalığı işleyerek yurt dışına Tokat’tan ihraç edebilmek.

Balık Üretim Tesisi Sorumlusu Su Ürünleri Mühendisi Erdem Karaalioğlu, Almus'ta gelir olarak balık sektörünün ön planda olduğunu kaydetti. Yıllık üretimini yaptıkları 2 bin ton balığı yurt içine pazarladıklarını ifade eden Karaalioğlu, hedeflerinin 2 yıl içerisinde bir işleme tesisi kurarak ihracat yapmak olduğunu belirterek, “Türkiye'nin hemen hemen her bölgesine balık gönderiyoruz. 250 gramla 1.5- 2 kiloya kadar alabalık gönderiyoruz. 750 gram üzerine somon diyoruz” dedi.

Almus’ta gelir olarak balık tesisi işletmelerinin önde geldiğini ifade eden Karaalioğlu, eylül ile nisan ayları arasında yoğun tempoda çalıştıklarını söyledi. Yılın 12 ayı barajda balık üretimi olduğunu ifade eden Karaalioğlu, Almus’un alabalığı ile marka olduğunu belirterek, “Almus Barajı’nda yetişen alabalığa ciddi oranda talep var. Buranın balığı barajın suyundan olsa gerek daha lezzetli oluyor” diye konuştu.

BALIK HASADI

Baraj gölünde daire şeklindeki kafeslerde bulunan balıklar talep durumuna göre kepçe ile tutularak yüzer platforma aktarılarak kıyıya yanaştırılıyor. Burada tekrar kepçe yardımı ile tutulan balıklar içi su dolu özel aparata aktarılarak vinç yardımı ile kamyona taşınıyor. Kamyondaki su tanklarına konulan balıklar taze olarak satış yapılacağı illere sevk ediliyor.  

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER