Genel

Almanya’ya ilginç misilleme hazırlığı

1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak niteleyen yasa tasarısını kabul eden Almanya Federal Meclisi’ne misillime Gaziantep’ten yapılıyor. Kardeş kent protokolü ile Gaziantep’teki bulvara verilen Duisburg adının değiştirilmesi, meclis gündemine...

Almanya’ya ilginç misilleme hazırlığı
13-06-2016 21:14
1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak niteleyen yasa tasarısını kabul eden Almanya Federal Meclisi’ne misillime Gaziantep’ten yapılıyor. Kardeş kent protokolü ile Gaziantep’teki bulvara verilen Duisburg adının değiştirilmesi, meclis gündemine alındı.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisi Haziran Ayı 1. Dönem Toplantısı birinci birleşiminde gündemdeki 70 maddenin görüşülmesinin ardından CHP’li Belediye Meclis Üyesi Mehmet Sucu söz aldı. Sucu, Almanya’nın sözde soykırım kararını onamasının kendisini ve tüm bölge vatandaşlarını derinden üzdüğünü belirterek, Gaziantep’teki Duisburg bulvarının isminin değiştirilmesini istedi. Bulvara Türkçe ismi verilmesi konusunda çağrıda bulunan Sucu, "Almanya’nın sözde Ermeni soykırımını tanıması, onaylaması bizleri derinden üzmüştür. Bu nedenle bu ismin bu bulvarı hak etmediğini düşünüyoruz. Bu nedenle ismin değiştirilmesini talep ediyoruz" dedi. Toplantının ikinci birleşiminde ise ismin değiştirilip, değiştirilmemesi konusunun gündeme alınması konusunun oylanacağı belirtildi.
Almanya’nın Duisburg kenti ile 2005 yılında imzalanan Kardeş Şehir Protokolü çerçevesinde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Duisburg’ta bir meydana Gaziantep adının verilmesi protokolüne imza atmış, daha sonra ise Büyükşehir Belediyesi Meclisi 2006 yılında oy birliği ile aldığı kararın ardından Gaziantep’te Güvenevler bölgesinde bir bulvara Duisburg Bulvarı adını verme kararı almıştı. Bu kararın ardından Alman Eyalet Meclisi aldığı bir kararla Almanya’da tarihinde ilk defa bir Türk şehrinin ismini bir büyük alana vermişti.
İsmin değişmesinin gündeme gelmesi, Gaziantep’in Şehitkamil ilçesinde bulunan Duisburg Bulvarında ve çevresinde yaşayan vatandaşları da böldü.
Bulvarda yaşayan bazı vatandaşlar, Almanya Federal Meclisi’nin yaptığını doğru bulmadıklarını belirterek, artık bulvarın isminden rahatsız olduğunu ve Duisburg adının değiştirilmesini isterken, bazıları ise her iki şehrin yöneticilerinin ‘Kardeş Şehir’ protokolünün altına attığı imzaların bulunduğunu belirterek, protokole aykırı davranışların ise her iki kentin yöneticilerine yakışmayacağını belirtti.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER