Genel

Almanya'da aşırı sağcıların işlediği suçlar yüksek seviyede

Almanya'da geçen yıl aşırı sağcılar tarafından 19 bin 105 suç işlendi. Ülkede Ocak-Eylül 2018 döneminde Müslümanlara ve camilere yönelik 578 saldırı yapıldı, en az 40 kişi yaralandı.

Almanya'da aşırı sağcıların işlediği suçlar yüksek seviyede
21-03-2019 15:54

BERLÄ°N (AA) - Almanya'da geçen yıl aşırı saÄŸcılar tarafından 19 bin 105 suç iÅŸlendi.

AA muhabirinin "21 Mart Uluslararası Irkçılıkla Mücadele Günü" dolayısıyla Alman hükümetinin, aşırı saÄŸcıların iÅŸlediÄŸi suçlara iliÅŸkin Federal Meclisteki soru önergelerine verdiÄŸi yanıtlardan derlediÄŸi bilgilere göre, ülkede mülteci akınının yaÅŸanmasının ardından 2016'da aşırı saÄŸcıların iÅŸlediÄŸi suçlar 23 bin 555 ile rekor sayıya ulaÅŸtı.

Aşırı saÄŸcıların Almanya'da iÅŸlediÄŸi suçlara iliÅŸkin sayı 2017'de 20 bin 520, geçen yıl ise 19 bin 105 oldu ancak konuya iliÅŸkin nihai raporun mayıs ayında açıklanacak olmasından dolayı 2018'e yönelik rakamların geçen yıllardaki seviyelere ulaÅŸabileceÄŸi ifade ediliyor.

Uzmanlar, çoÄŸu kiÅŸinin ÅŸikayette bulunmaması nedeniyle birçok suçun kayda geçmediÄŸini ve gerçek sayıların daha yüksek olabileceÄŸini belirtiyor.

Bin 72 ÅŸiddet eyleminde bulunuldu

Söz konusu suçların önemli bölümü propaganda suçu olarak kayda geçerken, aynı dönemde toplam bin 72 ÅŸiddet eyleminde bulunuldu.

Aşırı saÄŸcıların Ocak-Nisan 2018 döneminde 215 ÅŸiddet eylemi kayda geçerken, bu sayı aÄŸustosta 563'e, yıl sonunda da bin 72'ye yükseldi.

Müslümanlara ve camilere saldırı

Almanya'da Ocak-Eylül 2018 döneminde camilere ve Müslümanlara 578 saldırı düzenlendi. Yılın ilk çeyreÄŸinde 196, ikinci çeyreÄŸinde 192 ve üçüncü çeyreÄŸinde 190 saldırı kayda geçti. 2018'in dördüncü çeyreÄŸi için sayılar ise henüz açıklanmadı.

Müslümanlara yönelik saldırılar kapsamında hakaret ve taciz gibi suçlar iÅŸlenirken, camilere de "mala zarar verilmesi" ve "duvarlara yazı yazılması" ÅŸeklinde saldırılar oldu.

Söz konusu saldırılarda en az 40 kiÅŸi yaralanırken, saldırıların büyük bölümünü aşırı saÄŸcılar gerçekleÅŸtirdi.

Mültecilere saldırılar

Almanya Ä°çiÅŸleri Bakanlığının verilerine göre, 2018'de aşırı saÄŸcılar tarafından mültecilere yönelik bin 775, mülteci yurtlarına karşı da 173 saldırı yapıldı. Saldırılarda 14'ü çocuk olmak üzere 315 kiÅŸi yaralandı.

Aşırı saÄŸcılar geçen yıl Yahudilere yönelik de 670 saldırı gerçekleÅŸtirdi. Bunların 19'unun ÅŸiddet içerikli olduÄŸu eylemlerde, 10 kiÅŸinin de yaralandığı kaydedildi.

"Hastanede ırkçılık yaÅŸadım"

Öte yandan, Almanya'nın baÅŸkenti Berlin'de yaÅŸayan Türkler, inancından ve kökeninden dolayı uÄŸradıkları ayrımcılığı ve yaÅŸadıkları ırkçılığı anlattı.

Bir hastanede hemÅŸire olarak çalışan Birgül Çaplı, ırkçı düÅŸünceye sahip insanların var olduÄŸunu kabul etmek gerektiÄŸini söyledi.

Hastanede ırkçılıkla karşılaÅŸtığını belirten Çaplı, "Çalıştığım hastanede baÅŸörtülü olduÄŸum için tedavi olmak istemeyenler veya arkamdan konuÅŸanlar vardı." dedi.

"Ev bulamıyoruz"

Almanya'da 23 yıldır yaÅŸayan Hilmi Türe de doÄŸrudan ırkçı saldırıya maruz kalmadığını ancak günlük hayatta insanların mimiklerinden ve bakışlarından ırkçılığı her zaman hissettiÄŸini vurguladı.

Ä°smail Oturmaz (76) da uzun zamandan beri oturacağı evi bulmakta sıkıntı çektiÄŸini ifade etti. BaÅŸvuru ve diÄŸer gereken evrakları ilgili yerlere verdiÄŸini anlatan Oturmaz, "Türk olduÄŸumuzdan mı bilmiyorum ev vermiyorlar. Huzurumuz kalmadı." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Almanya'ya 1972'de gelen emekli Osman Tutkun, Türklerin Almanlar tarafından yeterli kabul görmediÄŸini belirterek, "Sadece çalıştık. Çalıştığımız sürece Almancaya gerek yoktu. Ne zaman sokaÄŸa çıkıldı, iÅŸsizlik oluÅŸtu, milletin beli büküldü, iÅŸ gücünü kaybettik, o zaman Almancayı aramaya baÅŸladılar. Her gün her saatte her an yaÅŸadık biz ırkçılığı, gizli kapaklı yapılsa da." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

"Mesut Özil'in yaÅŸadıklarına bir bakın"

Oktay Torun (48) ise Alman Milli Futbol Takımı'nın eski oyuncusu Mesut Özil'in "Kazanırsam Alman kaybettiÄŸimizde göçmen oluyorum." sözünü anımsatarak, "Mesut Özil Alman Milli Takımı'nı tercih ettiÄŸinde biz biraz üzüldük ama aynı zamanda orada bir Türk oynuyor diye de sevindik. Adamın başına gelenlere bir bakın." dedi.

Mesut Özil'in herkesin içinden geçeni yaptığını vurgulayan Torun, "Biz 60-70 yıldır burada çalışıyoruz. Önemli olan burada yapılan hizmetin karşılığının verilmesidir." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Torun, Almanya'da yaÅŸayan Türklere çaÄŸrıda bulunarak, birlik ve beraberliÄŸi koruyarak bu tür sorunların üstesinden gelinebileceÄŸini kaydetti.

Muhabir: Erbil BaÅŸay

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER