BERLÄ°N (AA) - Almanya'da aşırı saÄŸ uzmanı Prof. Dr. Hajo Funke, "Alman güvenlik birimleri ve yargısı NSU'yu aydınlatmayarak tarihi bir ÅŸansı kaçırdı." dedi.
Berlin Brandenburg Türkiye Toplumu (TBB) için ''NSU cinayetleri, devletin iflası, ırkçılık ve sonuçları'' baÅŸlığıyla hazırlanan rapor kamuoyuna açıklandı.
TBB merkezinde düzenlenen basın toplantısında konuÅŸan raporu hazırlayan Funke, dava sonucunda cinayetlerin tam olarak aydınlatılmadığını belirterek arka planda yardım ve yataklık yapan kiÅŸilerin de hiç gündeme alınmamasını eleÅŸtirdi.
Funke, karardan sonra maÄŸdur aile ve vatandaÅŸların hukuk devletine ve demokrasiye olan inançlarının zedelendiÄŸini kaydederek, ''Alman güvenlik birimleri ve yargısı NSU'yu aydınlatmayarak tarihi bir ÅŸansı kaçırdı.'' diye konuÅŸtu.
NSU cinayetlerine iliÅŸkin bir kitabı da bulunan Funke, özellikle Anayasayı Koruma TeÅŸkilatı (BfV) muhbiri neonazi Tino Brandt'ın, hakkında 30 farklı suç duyurusu olmasına karşın hiç ceza almadığına dikkati çekerek bu kiÅŸilerin NSU'dan haberdar olduklarını iddia etti.
Funke, NSU soruÅŸturmasında delillerin karartıldığını ve örtbas edilmeye çalışıldığının altını çizerek, Ralf Maschner adlı muhbirin NSU davasında müebbet alan Beate Zschaepe ile çok samimi olduÄŸunu ancak hiçbir bilgi vermediÄŸine dikkati çekti.
Davaya bakan mahkeme heyeti baÅŸkanına çekingenlik suçlamasıDavaya bakan mahkeme heyeti baÅŸkanının Manfred Götzl'i "çekingen" davranmakla suçlayan Funke, mahkeme heyetinin davanın temyizden dönmemesini arzuladığını ifade etti.
Funke, karar duruÅŸmasında maÄŸdur ailelere söz verilmemesini de eleÅŸtirdi.
BfV BaÅŸkanı Hans Georg Maassen'in, NSU davsında hala bazı ÅŸeylerin karanlıkta kaldığını itiraf etmesine iliÅŸkin ise Funke, ''Maassen verdiÄŸi röportajda haklıydı. Ama o birçok ÅŸeyi karanlıkta bıraktı. Birçok muhbir için soruÅŸturma izni bile vermedi.'' ifadelerini kullandı.
Funke, muhbirlerin konuÅŸturulmaması ve delillerin karartılması konusunu "skandal" olarak nitelerken, muhbirlerin bildiklerini anlatması durumunda bugün NSU konusunda bambaÅŸka bir noktada olunabileceÄŸini aktardı.
Aşırı saÄŸ uzmanı Funke, Almanya'da güvenlik birimlerinde bir reforma ihtiyaç duyulduÄŸunu sözlerine ekledi.
TBB yönetiminden Safter Çınar da NSU kararı sonrası demokrasi ve hukuk devleti kavramlarının zarar gördüÄŸünü söyledi.
Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel'in davanın aydınlatılmasına iliÅŸkin verdiÄŸi sözünü yerine getirmediÄŸini savunan Çınar, NSU cinayetleri için ABD'deki gibi yetkileri olan özel soruÅŸturma biriminin kurulmasını talep etti.
Muhabir: Cüneyt KaradaÄŸ