Genel

Almanya, nitelikli iş gücünün ülkeye gelişini teşvik edecek

AB dışındaki ülkelerden nitelikli iş gücünün ülkeye gelmesini kolaylaştıracak yasa tasarısı Meclisten geçti.

Almanya, nitelikli iş gücünün ülkeye gelişini teşvik edecek
07-06-2019 21:51

BERLÄ°N (AA) - Almanya’da, Avrupa BirliÄŸi (AB) dışındaki ülkelerden nitelikli iÅŸ gücünün ülkeye gelmesini kolaylaÅŸtıracak yasa tasarısı Federal Mecliste kabul edildi.

“Alman iÅŸ piyasasına yönelik göçü düzenlemeyi hedefleyen” yasa tasarısı Federal Meclisten 257’ye karşı 369 oyla geçti.

Gelecek yılın başında yürürlüÄŸe girmesi planlanan yasa, AB’ye üye olmayan ülkelerden de nitelikli iÅŸ gücünün Almanya’ya gelmesinin yolunu açacak.

Yasaya göre, AB vatandaşı olmayan yabancılar yüksek okul veya mesleki eÄŸitim diplomaları gibi mesleki yeterliliÄŸe ve çalışma sözleÅŸmesine sahip olduklarında Almanya’da kendi mesleklerinde çalışabilecek.

Yasada, AB dışındaki ülkelerde yaÅŸayanların mesleki yeterliliÄŸe sahip olmaları ve Almanca bilmeleri gibi kriterleri yerine getirmeleri durumunda en fazla 6 ay süreyle iÅŸ aramak için Almanya’ya giriÅŸ izninin verilmesi de yer alıyor. Bu süre için Almanya'ya gelenler geçimini kendileri karşılaması gerekiyor.

Alman hükümeti böylelikle nitelikli iÅŸ gücü eksiÄŸini karşılamayı hedefliyor.

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier, özellikle küçük ve orta ölçekli iÅŸletmelerin yabancı ülkelerde nitelikli iÅŸ gücü bulmak için daha fazla desteÄŸe ihtiyaç duyduÄŸunu belirterek, saÄŸlık ve inÅŸaat alanlarında iÅŸ gücü ihtiyacının yüksek olduÄŸuna iÅŸaret etti.

Aile Bakanı Franziska Giffey de Almanya’daki refahı sürdürmek için kalifiye iÅŸ gücünün önemine iÅŸaret ederek, bu yasayla “önemli ve gecikmiÅŸ” adımın atıldığını aktardı.

Giffey, iÅŸ gücü eksikliÄŸi bulunan mesleklerde ÅŸartların iyileÅŸtirilmesinin de gerektiÄŸini kaydetti.

Federal Eyalet Temsilciler Meclisinden (Bundesrat) de geçmesi gereken yasanın 2020’nin başında yürürlüÄŸe girmesi planlanıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER