Dünya

Almanya: Baltık ülkelerinin ve Doğu Avrupa’nın güvenliği, Almanya'nın güvenliğidir

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Baltık ülkelerinin ve Doğu Avrupa’nın güvenliğinin Almanya’nın güvenliği olduğunu söyledi.

Almanya: Baltık ülkelerinin ve Doğu Avrupa’nın güvenliği, Almanya'nın güvenliğidir
18-10-2022 13:39
Berlin

Almanya DışiÅŸleri Bakanı Annalena Baerbock, Körber Vakfınca düzenlenen "Berlin Dış Politika Formu"nda yaptığı konuÅŸmada, Avrupa’nın doÄŸusundaki ülkelerde, Rusya’dan gelen tehdit hissinin 24 Åžubat'tan önce de var olduÄŸunu belirterek, 2007’de Estonya’nın büyük bir siber saldırıya maruz kaldığını hatırlattı.

"Baltık ülkelerinin ve DoÄŸu Avrupa’nın güvenliÄŸi, Almanya’nın güvenliÄŸidir. Durum ciddi olduÄŸunda Ä°ttifak bölgemizin her santimetresini savunacağız.” diyen Baerbock, Ukrayna’yı siyasi, ekonomik, insani anlamda ve silahlarla desteklemeye devam edeceklerini vurguladı.

Baerbock, "Ukrayna, Avrupa'daki özgürlüğü de savunuyor.” dedi.

Avrupa’daki dayanışmanın ortak güvenliÄŸin temelini oluÅŸturduÄŸunu vurgulayan Baerbock, "Avrupa’daki bu dayanışma, bizim hayat sigortamızdır. Bundan dolayı Avrupa’daki dayanışma, gelecekteki ortak güvenlik politikasının temelini oluÅŸturacak." ifadesini kullandı.

"Tek taraflı ekonomik bağımlılıklar bizi siyasi şantaja maruz bırakıyor"

Baerbock, Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin ile uzlaşılması gerektiÄŸi çaÄŸrılarına iliÅŸkin de bu tutumun, Kırım’ın ilhak edildiÄŸi 2014’te baÅŸarısızlığa uÄŸradığını söyledi.

Almanya DışiÅŸleri Bakanı, dünyanın yarısının Putin’e askerlerini Ukrayna’dan geri çekmesi için yalvarmasına raÄŸmen Rusya Devlet BaÅŸkanı'nın Ukrayna’da ilerleme saÄŸlamak için baÅŸka askerleri topladığı deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Geçmişte Rusya politikasında yapılan hatalardan ders çıkarılması gerektiğini vurgulayan Baerbock, "Tek taraflı ekonomik bağımlılıklar bizi siyasi olarak şantaja maruz bırakıyor." dedi.

Baerbock, bir kez daha bu hatanın yapılmayacağını belirterek, bunu Çin politikasına ilişkin dikkate alacaklarını ve ulusal güvenlik stratejisini buna göre oluşturacaklarını kaydetti.

"Rus saldırılarını araştırmak için uluslararası bir mahkemenin kurulması" isteği

Toplantıya katılan Estonya DışiÅŸleri Bakanı Urmas Reinsalu da Avrupa’nın Putin rejimine karşı güvenliÄŸi saÄŸlaması gerektiÄŸine iÅŸaret ederek, Putin'in iktidarda kaldığı sürece Avrupa’nın güvende olmayacağını savundu.

Reinsalu, Putin’in stratejik hedeflerini örten konseptlerini de deÄŸiÅŸtirmediÄŸini kaydetti.

Estonya’nın daha önce Rusya’nın Ukrayna'ya karşı baÅŸlattığı savaşı "soykırım" ÅŸeklinde deÄŸerlendiren ilk ülke olduÄŸunu aktaran Reinsalu, Rus saldırılarını araÅŸtırmak için uluslararası mahkeme kurulmasını istedi.

Reinsalu, Ukrayna’ya hava savunma sistemi saÄŸlamasından dolayı Almanya’yı tebrik ederek, bunun çocuk yuvalarını, hastaneleri ve insanları koruma adına insani bir adım olduÄŸunu söyledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER