Dünya

Alman Ayrımcılıkla Mücadele Dairesi: Müslümanların ayrımcılığa uğradığını gözlemliyoruz

Almanya’da Federal Ayrımcılıkla Mücadele Dairesi Başkanı Ferda Ataman, ülkede Müslümanların yoğun bir şekilde ayrımcılığa uğradığını gözlemlediklerini söyledi.

Alman Ayrımcılıkla Mücadele Dairesi: Müslümanların ayrımcılığa uğradığını gözlemliyoruz
10-09-2024 17:42
Berlin

Ataman, baÅŸkent Berlin’de Alman hükümetinin Göç, Mülteci ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı ve Irkçılıkla Mücadele Sorumlusu Reem Alabali-Radovan, Antiziganizmle Mücadele Sorumlusu Mehmet Daimagüler, Antisemitizm Sorumlusu Felix Klein, Cinsiyet ÇeÅŸitliliÄŸi Sorumlusu Sven Lehman ve Engelliler Sorumlusu Jürgen Dusel ile düzenlediÄŸi basın toplantısında ülkedeki ayrımcılığa iliÅŸkin hazırlanan raporu tanıttı.

Almanya için Alternatif Partisinin İslam karşıtlığı ve Almanya'daki Türklerin geleceği

Bu raporun Federal Meclis’e (Bundesliga) sunulacağını aktaran Ataman, ülkede ayrımcılığa uÄŸradığını ifade eden insanların sayısının giderek arttığını, nefret suçlarının da çoÄŸaldığını belirtti.

Ataman, insanları ayrımcılığa karşı koruması gereken EÅŸit Muamele Yasası’nın zayıf ve noksan olduÄŸunu aktardı.

2021-2023 yıllarında 20 binin üzerinde ayrımcılığa ilişkin şikayet aldıkları bilgisini paylaşan Ataman, Müslüman karşıtı ırkçılığa dayalı ayrımcılık şikayetlerinin de arttığını kaydetti.

Genel ırkçılık alanında bakıldığında Müslüman karşıtı ırkçılıkla ilgili ÅŸikayetlerin yine de az olduÄŸunu, bunun da insanların EÅŸit Muamele Yasası’nın var olduÄŸunu bilmediklerinden kaynaklanmış olabileceÄŸini ifade eden Ataman, “Almanya'da Müslümanların yoÄŸun bir ayrımcılığa maruz kaldığını gözlemliyoruz. Bunu baÅŸka araÅŸtırmalardan ve iÅŸ yerlerindeki (ayrımcılık) olaylarından biliyoruz.” dedi.

Ataman, özellikle de başörtülü kadınların ayrımcılığa uÄŸradığına iÅŸaret ederek “Son yıllarda kamusal alanda da ayrımcılığa uÄŸrayan insanları görüyoruz.” ifadesini kullandı.

Kamusal alanda, özellikle eÄŸitim alanında, EÅŸit Muamele Yasası’nın geçerli olmadığını belirten Ataman, bunun için de insanların Federal Ayrımcılıkla Mücadele Dairesi'ne ÅŸikayette bulunmadığını kaydetti.

Ataman, Thüringen ve Saksonya’da 1 Eylül'de yapılan ve aşırı saÄŸcı Almanya için Alternatif (AfD) Partisinin birinci çıktığı eyalet seçimlerine de deÄŸinerek, Almanya’da 1945’ten sonra ilk kez aşırı saÄŸcıların bir seçimi kazanmasının yeni bir dip nokta olduÄŸuna iÅŸaret etti.

“Görünüşe göre, aşırı saÄŸcılar seçimlerde ne kadar baÅŸarılı olursa, insanlar onların tutumlarını o kadar meÅŸru buluyor.” diye konuÅŸan Ataman, insanların bu geliÅŸmelerden etkilendiÄŸini vurguladı.

Ataman, “ülkenin ayrımcılık kriziyle karşı karşıya” olduÄŸunun altını çizerek, “Pek çok insan kendisine, ‘Burada hala güvende miyim? Almanya beni ve ailemi korumak için ne yapıyor? diye soruyor. Bunlar meÅŸru sorular.” ÅŸeklinde konuÅŸtu. Bu soruların siyasetçiler tarafından cevaplanması gerektiÄŸine dikkati çeken Ataman, EÅŸit Muamele Yasası’nın çoÄŸu zaman insanları korumadığını söyledi.

Alman hükümetinin EÅŸit Muamele Yasası’nı yenilemeyi geciktirdiÄŸini ve sürüncemede bıraktığını aktaran Ataman, "Almanya'da insanların ayrımcılığa karşı gerektiÄŸi gibi korunması konusunda anlaÅŸma saÄŸlanamıyor.” dedi.

Ataman, hükümetin koalisyon sözleÅŸmesinde verdikleri sözü yerine getirerek EÅŸit Muamele Yasası’nın yenilenmesi çaÄŸrısında bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER