Genel

Allavi'den Bağdat ve Erbil'e acil toplantı çağrısı

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı İyad Allavi, Bağdat ile Erbil arasındaki krizin çözülmesi için "acil toplantı" çağrısında bulundu.

Allavi'den Bağdat ve Erbil'e acil toplantı çağrısı
14-10-2017 20:11

BAÄžDAT (AA) - Irak CumhurbaÅŸkanı Yardımcısı Ä°yad Allavi, BaÄŸdat ile Erbil arasındaki krizin çözülmesi için "acil toplantı" çaÄŸrısında bulundu.

Allavi, yaptığı yazılı açıklamasında, "Irak Kürdistanı BaÅŸkanı Mesut Barzani'nin diyalog çaÄŸrıları ve BaÅŸbakan Haydar el-Ä°badi'nin krizin çözümü için güç kullanılmasını reddetmesi üzerine ikili diyaloÄŸun baÅŸlaması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Tartışmalı bölgelerin durumunun anayasaya göre belirlenmesi ve gerginliÄŸin bertaraf edilip acil çözüme kavuÅŸuluması gerektiÄŸini belirten Allavi, ÅŸunları kaydetti:

"Irak'taki siyasetin geleceÄŸiyle ilgili yol haritasının belirlenmesi için BaÄŸdat ile Erbil arasında ulusal ve acil bir toplantının gerekli olduÄŸunu düÅŸünüyoruz."

PeÅŸmerge güçleri, Haziran 2014'te DEAÅž saldırıları sırasında Kerkük ve diÄŸer tartışmalı bölgelerde oluÅŸan asayiÅŸ boÅŸluÄŸu nedeniyle buraları kendi denetimine katmıştı.

BaÄŸdat merkezi yönetimi, iki gün önce akÅŸam saatlerinde Kerkük'ün güneyindeki Tazehurmatu ve BeÅŸir kasabasına çok sayıda askeri sevkiyat yapmıştı.

Söz konusu askeri birliklerin, PeÅŸmergenin ele geçirdiÄŸi petrol kuyuları ve askeri havalimanında kontrol saÄŸlamak üzere gönderildiÄŸi ifade ediliyor.

Irak BaÅŸbakanı Haydar el-Ä°badi, merkezi yönetimin Kerkük ve diÄŸer tartışmalı bölgelerde güvenliÄŸi saÄŸlama yetkisine sahip olduÄŸunu kaydetmiÅŸti.

Muhabir: Haydar Hadi

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER