Genel

Aliya İzetbegoviç'in mirası Saraybosna'da yaşatılıyor

Bağımsız Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzetbegoviç'in mirası, vefatından önce yaşadığı mütevazi evde ve kişisel eşyalarının sergilendiği müzede yaşatılmaya devam ediyor.

Aliya İzetbegoviç'in mirası Saraybosna'da yaşatılıyor
08-08-2017 15:04

SARAYBOSNA (AA) - Bağımsız Bosna Hersek'in ilk cumhurbaÅŸkanı merhum Aliya Ä°zetbegoviç'in mirası, vefatından önce yaÅŸadığı baÅŸkent Saraybosna'daki mütevazi evde ve kiÅŸisel eÅŸyalarının sergilendiÄŸi Aliya Ä°zetbegoviç Müzesi'nde yaÅŸatılmaya devam ediyor.

2003 yılında vefat eden BoÅŸnak liderin hayatının büyük bir kısmını geçirdiÄŸi ve bugün ilk katı Bosna Hersek ile Ä°liÅŸkileri GeliÅŸtirme Merkezi (BÄ°GMEV) tarafından kullanılan mütevazi evin üst katı ise Aliya'nın hatıralarına ev sahipliÄŸi yapıyor.

BÄ°GMEV Bosna Hersek Müdürü Samir Vildic, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merhum Aliya'nın vaktinin büyük bir çoÄŸunluÄŸunu kitaplarıyla geçirdiÄŸine iÅŸaret ederek "Evdeki kitaplıkta rahmetli cumhurbaÅŸkanına ait bin 400 kitap var. Kitaplarının geri kalan kısmı ise Aliya Ä°zetbegoviç Müzesi'nde ve çocuklarında bulunuyor." dedi.

Vildic, Aliya'nın kitaplığındaki kitapların birçoÄŸunun yazarları tarafından bizzat imzalandığına dikkati çekerek eski baÅŸbakanlardan Ahmet DavutoÄŸlu'nun da "Alternatif Paradigmalar" isimli kitabına "KiÅŸiliÄŸinde ilmi, siyaseti ve cihadı birleÅŸtiren ülkesinin en büyük devlet adamına" notunu yazdığını aktardı.

"Aliya'nın buradaki maneviyatını hissediyoruz"

Ä°zetbegoviç'in evinde basında yer almayan fotoÄŸraflarının da bulunduÄŸunu söyleyen Vildic, Aliya'nın oturma odasında dikkati çeken en önemli detaylardan birisinin evin duvarlarında asılı tek nesne olan Kabe'nin altın iÅŸlemeli örtüsü olduÄŸunu ifade etti.

Vildic, "Kabe örtüsünün bir parçasını rahmeti Aliya'ya Suudi Arabistan Kralı hediye etti. Suudi Arabistan Büyükelçisi bu hediyeyi takdim etmeye geldiÄŸinde Ä°zetbegoviç'in yaÅŸadığı bu evin bir cumhurbaÅŸkanının evi olamayacağını düÅŸünmüÅŸ ve birkaç kere gidip gelmiÅŸ. Ancak Ä°zetbegoviç'in alçakgönüllü kiÅŸiliÄŸini gören büyükelçi daha sonra hediyeyi sahibine ulaÅŸtırmış." ifadelerini kullandı.

Vildic, Aliya'nın Bosna Hersek'te 1992-1995 yıllarında yaÅŸanan savaÅŸta birkaç kez ev deÄŸiÅŸtirmek zorunda kaldığını anımsatarak Ä°zetbegoviç'in yanında her zaman kitaplarını, uydu telefonunu ve faks makinesini götürdüÄŸünü belirtti.

Ä°zetbegoviç'in evindeki Kur'an-ı Kerim'in de Aliya'nın bıraktığı gibi muhafaza edildiÄŸini söyleyen Vildic, Aliya'nın saÄŸlık sorunları nedeniyle siyaseti bıraktıktan sonra arkadaÅŸlarıyla vakit geçirdiÄŸi ve fikir alışveriÅŸinde bulunduÄŸu odada ise bugün, kendisine takdim edilen hediyelerin sergilendiÄŸini aktardı.

Vildic, 2010 yılında kurulan BÄ°GMEV'in Türkiye ve Bosna Hersek arasındaki iliÅŸkileri güçlendirmek amacıyla çalıştığını ifade ederek "Bizler rahmetli Aliya'nın buradaki maneviyatını hissediyoruz ve bu hissin projelerimizin baÅŸarısına yansıdığını düÅŸünüyoruz. Ä°zetbegoviç, evinin Bosna Hersek'in faydasına kullanılmasını vasiyet etmiÅŸti. Bizler de bu vasiyetini yerine getirdiÄŸimiz kanaatindeyiz." dedi.

"Bosna Hersek onun sayesinde ayakta kaldı"

Saraybosna'da 2007 yılından beri faaliyet gösteren Aliya Ä°zetbegoviç Müzesi de merhum BoÅŸnak liderin Bosna Savaşı zamanında giydiÄŸi askeri üniformadan, kullandığı kaleme kadar birçok kiÅŸisel eÅŸyasını korumaya devam ediyor.

Müzenin Müdür Yardımcısı Nervan Dizdar, Ä°zetbegoviç'in 1990 yılında bugün de aktif olan en büyük BoÅŸnak partisi konumundaki Demokratik Eylem Partisi'ni (SDA) kurduÄŸunu hatırlatarak "SavaÅŸ günleri Bosna Hersek tarihinin en ağır günleriydi. Savaşın Ä°zetbegoviç önderliÄŸinde yürütülmesi bizim ÅŸansımızdı. O, bizi en zor günlerden kurtuluÅŸa götürdü. Bosna Hersek onun sayesinde ayakta kaldı." dedi.

Dizdar, 2003 yılında vefat eden Ä°zetbegoviç'in vasiyeti doÄŸrultusunda Kovaçi ÅžehitliÄŸi'ne defnedildiÄŸini belirterek Aliya'nın doÄŸumunun 92. yılı kapsamında müzenin de bugün ve yarın 10.00-22.00 saatleri arasında ziyaret edilebileceÄŸini aktardı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER