Genel

Albaraka Türk Genel Müdürü Utku: “Son çeyrek büyümesi yılı olumlu etkileyecek“

- "2019 yılı için yüzde 0,5-1 arasında büyüme bekliyoruz. "

Albaraka Türk Genel Müdürü Utku: “Son çeyrek büyümesi yılı olumlu etkileyecek“
27-12-2019 14:02

Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku, 2019 yılı için yüzde 0,5-1 arasında büyüme beklediklerini belirterek, "Son çeyrekteki büyümenin tüm seneye olumlu etki edecek derecede olacağını tahmin ediyoruz." dedi.

Utku, "Bankacılık Söyleşileri" kapsamında AA muhabirine bankacılık sektörü, Türkiye ekonomisi ve Albaraka Türk'ün performansına ilişkin değerlendirmede bulundu.

2019'un zor bir yıl olduğunu, 2018'in ikinci yarısındaki kur şoku ve TL'ye olan güven kaybının bu döneme kadar etkisini sürdürdüğünü belirten Utlu, Türkiye'nin makroekonomik verileri açısından zor geçmesinin yanında küresel riskler ve ticarette yaşanan gelişmelerin olmasının hamle yapmayı da zorlaştırdığını ifade etti.

Utku, yılın ikinci yarısından itibaren baz etkisiyle enflasyonun düşüşü ve faizlerin aşağı inmesiyle belli bir iyileşme sağlandığını dile getirerek, "Bunu kredi rakamlarının gidişatından ve büyüme tahminlerinden görebiliyoruz." dedi.

Katılım sektörünün, bankacılık sektörünün geneline nispetle daha dengeli bir süreç yürüttüğünü ifade eden Utku, şöyle devam etti:

"Aslında faiz hadlerinin arttığı 2018-2019 yılları katılım bankalarının kar payları iş modelleri gereği konvansiyonel faiz düzeyinden bir hayli geri kaldığı için fon toplama tarafında katılım bankalarının görece zorlandığı ve bilançolarının dolarize olduğu dönemler oldu. Buna rağmen, 2019 Ekim ve 2018 Ekim aylarındaki katılım bankalarının toplam kar-zarar durumuna baktığımızda karı azalsa da sektöre kıyasla büyük bir düşüş gözükmüyor.

Burada katılım bankacılığının prensiplerinin önemi ortaya çıkıyor. Reel ekonomi odaklı ve varlık temelli ticaret ve bankacılık yapıldığı için kriz dönemlerinde sektörde sağlam bir liman olarak ortaya çıkıyor. Zaten 2019'da da sektör içindeki pay artış gösterdi. Gerçek bir mal ve hizmet alımı ve ticareti söz konusu olduğu için katılım sektörü krizin etkilerine karşı sektöre göre bir kat daha savunma yapabilme imkanına sahip oluyor."

Utku, katılım sektörünün gelecek yılda da finansman maliyetlerinin düşüşüyle birlikte fon kullandırmaya ve ekonomiye katkı vermeye devam edeceğini söyledi.

Kullandırılan fonların ekonomiye direkt katkısının olmasının katılım bankalarının en büyük özelliği olduğuna dikkati çeken Utku, "Bu özellik katılım bankaları tarafından 2020 yılında da kullanılacaktır. Reel ekonomiye özel her zaman olduğu gibi paketler olacak fakat 2020'de teknolojik gelişmelere ve blockchain teknolojisine yönelik paketlerin de artarak devam edeceğini öngörüyoruz." diye konuştu.

Kaynak: AA
.
dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER