7’inci Atantik Enerji ve Ekonomi Zirvesi’nin son gününde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Tony Blinken ile bir araya geldikten sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Rusya'dan başlayıp Karadeniz üzerinden Türkiye'ye aktarılması planlanan doğal gaz boru hattı projesi olan Türk Akımı’nda AB’nin desteklediğine yönelik çıkan haberlerin doğru olmadığını açıklayan Bakan Alaboyun; “ Bizim için Türk Akımı görüşmelerine devam ediyoruz ama AB’den bu konuda bize ulaşan resmi bilgi yok. Gerçi web sitesi üzerinden acıkmalarına dair bilgiler var ama ben bakmadım ama global anlamda bu tür projelere bahsetmiş olabilirler ama biliyorsunuz Türk Akımı Kırım ve Ukrayna nedeniyle AB üyesi bazı ülkelerin ile ABD’nin güçlü rezervleri var. Fakat bizim Türk Akım’da ilgilendiğimiz en önemli özelliği hatlardan biri. Yani birinci hat. Çünkü biliyorsunuz birinci batı hattından bize gelen bir doğalgaz vardı ve 2021’den sonra artık kesilecek ve onun bir şekilde o fazında Türkiye’ye getirilmesi için bu projeye sıcak bakıyoruz. Ama şuana kadar dört boru hattı var, basında ikiye düşürüldüğüne yönelik haberler var bize o konuda bir bilgi gelmedi. Sanıyorum 7 Haziran seçimlerinden sonra hükümetin kurulamaması bununla ilgili resmi görüşmelerin zemnini oluşturamadı. Pazartesi hükümet kurulduktan sonra bu konuları ileteceğiz ve konuların üzerine gideceğiz” dedi.
“BİRİLERİ İSTİYOR DİYE İMZA ATACAK ÜLKE DEĞİLİZ”
Proje üzerinde detaylı görüşmelerin yapılmadığını da hatırlatan Bakan Alaboyun, “ Proje daha tam kapsamı ile tartışılmış ve görüşülmüş değil. Putin’nin haziran ayındaki ziyaretinde gündeme gelmişti. Karşılıklı görüşmeler yapıldı ama sonuç alınamadı. Bu tür görüşmeler zaman alır. Çünkü bu sadece gazın çıkışı değil. Boru hatlarının anlaşmasının da hepsinin yapılması lazım. Belki Rusya bu konuda Güney akım nedeniyle üzerinde bir baskı hissediyor olabilir ve Türk Akmı’nın da hızlı yapılmasını istiyor olabilir bunu da normal karşılarız. Ama bunun reealize olması için detayların da çok iyi görüşülmesi gerekiyor. Biz hemen onlar falanca istiyor diye imza atacak bir ülke değiliz” diye konuştu.
GÖRÜŞMEDE ENERJİ GÜVENLİĞİ KONUŞULDU
Bakan Alaboyun ayrıca basına kapalı olarak gerkeçkeştirilen görüşmenin içeriğine ilişkin de bilgi verdi. Görüşmenin temelinde özellikle enerji güvenliğinin ele alındığına dikkat çeken Bakan Alaboyun; “Ortadoğu ve Orta Asya uzmanı. Onunla ilgili bölgemizdeki enerji güvenliğinin arzını konuştuk. Özellikle doğalgazda doğalgazın da boru hatları ile taşınması gerektiği için de boru hatlarının çoğunun Türkiye üzerinden gideceği projeler üzerinde konuştuk. O projeler üzerinde karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk. Bu anlamda belki Irak doğagazının sisteme entegre edilmesi konuşuldu. Doğu Akdeniz’de yeni gaz rezervleri bulundu bunlarla ilgili ileride neler yapılabilir diye konuşuldu. Tabi görüşmenin temelinde eTürkiye başta olmak üzere Avrupa’nın enerji arz güvenliğinin sağlanmasıydı. Ekonomik gelişmelerden dolayı hem Avrupa’da hem de Türkiye’de hergeçen gün enerjiye arz var. Biz de bunu en üst düzeyde tutuyoruz” dedi.
MALİ’DEKİ REHİNE KRİZİ DEĞERLENDİRMESİ
Mali’de yaşanan rehine krizine ilişkin de değerlendirme yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun özellikle Müslüman ülkelere çağrıda bulundu. İslamı kanlı terör eylemlerine alet eden teröristlere karşı birlik olunması gerektiğinin altını çizen Bakan Alaboyun; “Bize gelen bilgiye göre şu ana kadar hiçbir rehinenin kalmadı ve 18 kişinin öldüğü yönünde. Biz Türkiye olarak hele hele kendisinin İslam’dan beslendiğini söyleyen terörist gruplara şiddetle karşı çıkıyoruz. Buradaki en büyük görev Müslüman ülkelerin bu konunun üzerine hızla gitmesi gerekiyor. Böylece de tüm dünyadaki Müslüman algısını değişmesine sebep oluruz” dedi.
ALEV HAMİTOĞULLARI - SELİM BAYRAKTAR