Genel

Aktif Bank'tan Hitachi ve Mitsubishi Corporation ile iÅŸ birliÄŸi

Aktif Bank, Japon teknoloji devleri Hitachi ve Mitsubishi Corporation ile yaptığı iş birliği ile hiçbir ilave donanıma ihtiyaç duymadan el damar izinden kimlik doğrulaması yapan teknolojiyi hizmete sundu.

Aktif Bank'tan Hitachi ve Mitsubishi Corporation ile iÅŸ birliÄŸi
30-09-2020 18:10

Ä°STANBUL (AA) - Aktif Bank, Japon teknoloji devleri Hitachi ve Mitsubishi Corporation ile yaptığı iÅŸ birliÄŸi ile hiçbir ilave donanıma ihtiyaç duymadan el damar izinden kimlik doÄŸrulaması yapan teknolojiyi devreye aldı.

Ä°ÅŸ birliÄŸi, Aktif Bank Genel MüdürlüÄŸü'nde düzenlenen toplantıda duyuruldu.

Aktif Bank'ın Hitachi ve Mitsubishi Corporation ile oluÅŸturduÄŸu ortaklıkla baÅŸta siber güvenlik ve biyometrik doÄŸrulama olmak üzere yeni teknoloji çözümlerinin, Türkiye'de ve gelecek dönemde civar ülkelerde günlük hayatı kolaylaÅŸtırıcı alanlarda kullandırılması hedefleniyor.

Ortaklık, biyometrik tanıma ve kimlik doÄŸrulama teknolojileri, kripto imzalama ve siber güvenlik çözümleri alanında Hitachi'nin halihazırda piyasada bulunan çözümlerinin kullanım alanının geniÅŸletilmesinin yanı sıra Hitachi'nin geliÅŸtirdiÄŸi ve yakın zamanda piyasaya sunulacak VeinID-Five teknolojisinin münhasırlığını da elinde bulunduracak.

Özel bir donanıma ihtiyaç duymayan, bilgisayar ve cep telefonu gibi cihazların kamerası vasıtasıyla kiÅŸiye ait el damar izini okuyan VeinID-Five teknolojisi sayesinde Windows sistemlere giriÅŸ, ÅŸifre hatırlama, ÅŸifre yenileme, aralıklarla ÅŸifre deÄŸiÅŸtirme gibi kullanıcıları zorlayan ve zaman kaybına yol açan aÅŸamalar kolaylaşıyor.

Bilgisayar, cep telefonu gibi cihazların kamerasına kullanıcının basit bir el sallamayla elinin gösterilmesinin yeterli olacağı VeinID-Five teknolojisi ÅŸifre, SMS mesaj, doÄŸrulama için banka kartına ait soruları yanıtlama gibi güvenlik adımlarını geride bırakıyor.

Fiziki temas gerektirmeyen VeinID-Five teknolojisi temelli çözümler Windows10, ardından kısa bir süre içerisinde iOS ve Android cihazlar için de kullanıma sunulacak. Yeni müÅŸteri edinimi ve mevcut müÅŸterilerin kimlik doÄŸrulama gereksinimleri için de ayrıca bir platform modeli hazırlanması planların içerisinde yer alıyor.


- "DoÄŸrulama iÅŸini bir servis olarak vermek istiyoruz"


Aktif Bank Genel Müdürü Serdar Sümer, toplantıda yaptığı konuÅŸmada, VeinID-Five teknolojisini ilk etapta ÅŸirket bünyesinde kullanmaya baÅŸladıklarını belirterek, "Dünyada yeni bir dönemi baÅŸlatacak bu teknolojiyi Türkiye'ye sunmanın heyecanını yaşıyoruz. VeinID-Five teknolojisini kısa bir süre içerisinde dijital hayatın merkezine oturacak bir platform ÅŸeklinde sunmayı hedefliyoruz." dedi.

Aktif Bank'ı "bankacılık lisansına sahip bir fintech" olarak tanımladıklarını ifade eden Sümer, "Birçok aÅŸamalı giriÅŸ ve onay süreçleri artık VeinID-Five teknolojisi sayesinde çok daha kolay ve yüksek güvenlikte gerçekleÅŸtirilebilecek. HedeflediÄŸimiz platform ile baÅŸta finans sektörü olmak üzere e-ticaret, ulaşım, saÄŸlık gibi ana sektörlerde de uzaktan müÅŸteri edinim ve yönetimi sırasındaki kimlik doÄŸrulama gereksinimlerini karşılayacağımızı düÅŸünüyoruz." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Bu ortaklığı bankadan bir parça bağımsız düÅŸündüklerini aktaran Sümer, ÅŸöyle devam etti:

"Son zamanlarda hizmet adı altında satın alabiliyorsunuz. Biz de burada doÄŸrulamayı bu kapsama sokmak istiyoruz. ÖrneÄŸin bir e-ticaret platformuna girdiniz. Platformdaki doÄŸrulama iÅŸini ya da onun belli bir alanındaki doÄŸrulama iÅŸini biz buradan bir alt platform, bir servis olarak vermek istiyoruz. O yüzden Aktif Bank olarak, bu platforma sahip olduÄŸumuz zaman herkes buradan geçecek gibi bir kaygımız yok ama herhangi bir platformun ya da müÅŸterimiz de olabilir, bu hizmeti alması gerektiÄŸi zaman bizim teknolojik çözümümüzü hizmet olarak almasını istiyoruz, diliyoruz. Ama bu da bu yolla olacak."

Halihazırda Aktif Bank çalışanlarının VeinID-Five teknolojisini kullanmaya baÅŸladığını bildiren Sümer, 2021 yılında teknolojinin kullanımının yaygınlaÅŸmasını beklediklerini kaydetti.

Japonya'nın dijital teknolojilerini Türkiye'ye baÄŸlayan köprüyü Aktif Bank'ın kuracağını aktaran Sümer, iki dev firmanın bu iÅŸ ortaklığı ile baÅŸka iÅŸ alanları ve coÄŸrafyalarda da birlikte iÅŸ geliÅŸtirme arzusunda olduÄŸunu söyledi.


- "Uzaktan müÅŸteri edinimi iyi bir adım"


Serdar Sümer, son dönemde siber güvenlikle ilgili kaygıların öne çıktığını belirterek, ilave hiçbir donanıma ihtiyaç duymadan telefon ya da bilgisayar kamerasından el damar iziyle kimlik doÄŸrulama teknolojisinin raÄŸbet görmesini beklediklerini bildirdi.

Sümer, bankacılık alanında "uzaktan müÅŸteri edinimi" düzenlemesinin sektöre ve bankaya olan etkisiyle ilgili bir soru üzerine ÅŸunları kaydetti:

"Finansal demokratikleÅŸme anlamında çok faydalı. Bunun daha sonra taslak olarak gördüÄŸümüz 'açık bankacılık' ile birleÅŸmesi de bence daha da büyük kapı açacak bizim için. Buradaki liberalizasyonun toplam faydayı artıracağını düÅŸünüyorum.

Elbette burada ilk öÄŸrenirken bir parça tedbirli olacağız diye düÅŸünüyorum. Mesela ben uzaktan müÅŸteri ediniminin daha da liberalleÅŸeceÄŸini düÅŸünüyorum. Bu versiyonu, aslına bakarsanız biraz muhafazakar bir versiyonu... Bu da çok normaldir, her yeni çıkan ÅŸeyde regülatörün bir parça muhafazakar olması, daha sonra biraz liberalleÅŸmesi... Zaten beklenti de budur. Ama Türkiye için de, Türkiye'nin dünya entegrasyonu için de iyi bir adım olduÄŸunu düÅŸünüyorum."


- "Türkiye yeni teknolojileri hızla benimsiyor"


Hitachi Güvenlik Ä°ÅŸ Birimi Genel Müdürü Ravi Ahluwalia ise 20 yıldır kimlik doÄŸrulama sistemleri hakkında çalışmalar yaptıklarını belirterek, geliÅŸtirdikleri teknolojinin bu alanda en ileri teknoloji olduÄŸunu söyledi.

Türkiye'nin yeni teknolojileri hızla benimsediÄŸini ifade eden Ahluwalia, "Hitachi'de, ortaklarımız ile birlikte toplumdaki sorunları çözebilen ve topluma güç katan inovatif teknolojiler oluÅŸturmak için çalışıyoruz. Yeni bir teknoloji merkezi olarak Türkiye, VeinID-Five'ın konuÅŸlandırılması için ideal bir lokasyon. Ortaklarımızın yardımıyla bu teknolojinin Türkiye'de kısa bir süre içerisinde benimseneceÄŸine inanıyoruz." diye konuÅŸtu.



- "Yeni müÅŸteri kazanımları saÄŸlamayı hedefliyoruz"


Mitsubishi Corporation Türkiye Genel Müdürü Kazuo Inada, 3 firma arasında kurulan iÅŸ birliÄŸinin önemine vurgu yaparak, "Böylesine büyük ve güvenilir ÅŸirketlerle bu ortaklığa baÅŸlamak heyecan verici. Ortak amacımız, hedeflenen coÄŸrafyalarda birçok kuruluÅŸ ve son kullanıcılar tarafından kullanılabilen bir platform oluÅŸturmak." deÄŸerlendirmesini yaptı.

Ä°ÅŸ birliÄŸinde Mitsubishi'ye önemli görevler düÅŸtüÄŸünü aktaran Kazuo, "Yıllardır farklı endüstrilerde edindiÄŸimiz global deneyimimizi kullanacağız. Platform bazlı bir iÅŸ modeli sunmak ve bu modeli yaygınlaÅŸtırmak istiyoruz. Bunun yanında yeni müÅŸteri kazanımları saÄŸlamayı hedefliyoruz." diye konuÅŸtu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER