Aktau
Akyıldırım, Kazakistan’ın Hazar Denizi kıyısında yer alan tek liman kenti Aktau’daki faaliyetleri ve bölgenin Türk yatırımcıları için potansiyeli hakkında AA muhabirine deÄŸerlendirmelerde bulundu.
Türkiye’nin Aktau BaÅŸkonsolosluÄŸunun 2013'te açıldığını kaydeden Akyıldırım, baÅŸkonsolosluÄŸun üçüncü misyon ÅŸefi olarak 2019'dan beri bu bölgede görev yaptığını anlattı.
“Bu bölgelerde aÅŸağı yukarı 80 civarında büyük yatırımcımız var”
Akyıldırım, baÅŸkonsolosluÄŸun temel görevlerinin yanı sıra bölgedeki Türk yatırımları ve iki ülke iliÅŸkilerinin geliÅŸtirilmesi alanında faaliyetlerini sürdürdüklerini belirterek, “Aktau BaÅŸkonsolosluÄŸumuz, bölgedeki 4 ana büyük ilden sorumlu. Dolayısıyla Aktöbe, Atırau ve Ural dahil Mangistau da bizim konsolosluÄŸumuzun sorumluluk alanında. Bu bölgelerde aÅŸağı yukarı 80 civarında büyük yatırımcımız var.” diye konuÅŸtu.
Ayrıca küçük iÅŸletmeler ve hizmet sektörüne yönelik faaliyet gösteren Türk yatırımcıların da mevcut olduÄŸunu aktaran Akyıldırım, “Bu bölgede, ÅŸantiyelerde çalışanlar hariç 1500 civarında vatandaÅŸ kitlesine sahibiz. Åžantiyelerde ise özellikle petrol ve gaz sektörünün olduÄŸu ÅŸantiyelerde ve bunlara hizmet götüren lojistik ve altyapı firmalarımızda da en az o kadar vatandaşımız mevsimsel olarak çalışmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Akyıldırım, Hazar Denizi kenarında yer alan Aktau ve çevresinin son dönemde petrol ve doÄŸal gaz sektörü dışında lojistik, turizm ve tarım alanlarında da ön plana çıktığını kaydederek, “Hazar geçiÅŸli ulaşımın artmasıyla bölge giderek önem kazanıyor.” dedi.
“Kazakistan’dan Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya ticaretin artacağı gözlemleniyor”
Bölgede özellikle Türk yatırımcıların lojistik, turizm, inÅŸaat alanında büyük faaliyetleri olduÄŸuna iÅŸaret eden Akyıldırım, “Tarihi Ä°pek Yolu’nun yeniden canlanmasıyla ve küresel ekonomi merkezinin de doÄŸuya doÄŸru kaymasıyla Aktau giderek önem kazanan bir ÅŸehir haline geliyor. Åžehir içindeki Aktau Limanı ve 90 kilometre güneydeki Kurık Limanı'yla da bölgede Hazar geçiÅŸli ticaret, ekonomi ve ulaşım çok önemli bir yer tutmaktadır.” dedi.
Akyıldırım, ayrıca Türk tırlarının geçiÅŸ noktası anlamında da önemli bir bölge olduÄŸuna dikkati çekerek, “Gelecekte gerek Ukrayna-Rusya arasındaki gerginliÄŸin giderilmesi, gerekse bölgedeki ticaretin çeÅŸitlendirilmesi anlamında mutlaka ticarete fazla imkan saÄŸlanacaktır. Bunun için Hazar Denizi kıyısındaki ulaşım araçlarının geliÅŸtirilmesi söz konusu. Kazakistan’dan Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya ticaretin artacağı gözlemleniyor.” diye konuÅŸtu.
“Türk Hava Yolları, bölgemize büyük bir canlılık getirdi”
Akyıldırım, Aktau’ın gelecekte Rusya ile Avrupa ve Özbekistan, Çin ve Hindistan ile hava baÄŸlantısında bölgenin merkezi haline gelebileceÄŸini dile getirerek, ÅŸunları kaydetti:
“2015'den itibaren gerek Kazak hava yolları gerekse özel iÅŸletmeli Türk ÅŸirketleriyle doÄŸrudan Ä°stanbul’a uçuÅŸlar yapılmaktaydı. Ancak salgın sonrası buraya da uçmaya baÅŸlayan Türk Hava Yolları (THY) bölgemize büyük bir canlılık getirdi. Åžu anda Aktau’dan Ä°stanbul’a üç ayrı havayolu ÅŸirketi yolcu taşıyor. Bunlardan ikisi Kazak havayolu ÅŸirketi ve biri de THY. THY’nin ÅŸu anda Aktau-Ä°stanbul güzergahında haftada üç seferi var.”
Akyıldırım, Kazakistan’daki 7 serbest ekonomik bölgenin birinin de Aktau’da faaliyet gösterdiÄŸini belirterek, “Bunun maksadı, Hazar geçiÅŸli ticareti bir lojistik üssü olarak kullanmak ve bölgeyi yatırımlarla kalkındırmak. Özellikle turizm ve ziraat öne çıkmakta. Çünkü bölgede yerleÅŸimler arttıkça gıda, mobilya, beyaz eÅŸya ihtiyacı artıyor. Turizm kapasitesi de otel zincirleriyle geliÅŸmekte olduÄŸundan bu sektörlerle paralel her türlü yatırıma özel önem veriliyor.” diye konuÅŸtu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com