ANKARA (AA) - Ä°YÄ° Parti Milli Güvenlik Politikaları BaÅŸkanlığı, Genel BaÅŸkan Meral AkÅŸener'in "Suriyeli sığınmacıların eve dönüÅŸü için eylem planı hazırlanması" talimatı çerçevesinde çalıştay düzenleyecek.
Alınan bilgiye göre, 16 Aralık Pazartesi günü yapılacak çalıştayda, eylem planının hazırlanması için sivil toplum örgütlerinin ve bilim insanlarının görüÅŸleri alınacak.
Çalıştayda, "Suriyeli sığınmacıların Türkiye'ye geliÅŸi, yerleÅŸimi ve demografik geliÅŸimi", "Stratejik göç mühendisliÄŸi ve Suriyeli göçü", "Suriyeli sığınmacılar ve Türk saÄŸlık sistemi", "Suriyeli sığınmacıların Türk ekonomisi üzerindeki etkileri" ile "Suriyeli sığınmacılar ve eÄŸitim sisteminde sorunlar" baÅŸlıkları, geniÅŸ bir ÅŸekilde ele alınacak.
"Türk halkının Suriyeli sığınmacılara karşı tepkileri ve politik tavrı" konusunun da analiz edileceÄŸi çalıştayda, "Suriyeli sığınmacıların Türkiye'de kalıcılaÅŸtırılması çabaları" ile "Kimler Suriyelilerin Türkiye'de kalmasını istiyor ve neden?" konuları da masaya yatırılacak.
Çalıştayın ardından konuya iliÅŸkin hazırlanacak dönüÅŸ eylem planı kamuoyuna sunulacak.
"Türkiye'nin önüne bir çözüm sunulması gerekiyor"Ä°YÄ° Parti Milli Güvenlik Politikaları BaÅŸkanı Aytun Çıray, Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin döneminde, Türkiye'ye sığınan ve kontrollü bir ÅŸekilde bakılan 500 bin Kürt kökenli Iraklı'nın daha sonra oluÅŸturulan ortam sayesinde ülkelerine dönmelerinin saÄŸlandığını hatırlattı.
Bu dönemde gelen ve önce kontrollü bir ÅŸekilde kamplara yerleÅŸtirilen Suriyelilerin, daha sonra Türkiye'ye dağılmalarına karışılmadığını ifade eden Çıray, bunun da güvenlik sorununa yol açtığını savundu.
Çıray, sözlerine ÅŸöyle devam etti:
"Bu sığınmacıların Türkiye'ye getirdiÄŸi ekonomik ve sosyal yükler var. 110 bin Suriyeli bugüne kadar Türkiye vatandaşı yapılmış. Bir milleti millet yapan unsurlar vardır. Bu unsurların içerisinde en önemlilerinden biri ortak tarihtir. Bir millet yüzyıllar boyunca birlikte yaÅŸadığı acı ve sevinçlerle oluÅŸur. Ortak inançları ve deÄŸer yargıları vardır. Bütün bunların hiçbirisi yok.
Türkiye'nin üzerinde hala bir ekonomik ve sosyal yük olarak bu Suriyeliler meselesi duruyor. Bu meseleyi, insan haklarına saygı sınırlarını aÅŸmadan çözmemiz ve Suriyelileri ülkelerine göndermemiz lazım. Bu noktada, Türkiye'nin önüne bir çözüm sunulması gerekiyor. Biz, bu çözümü oluÅŸtururken hem Türkiye'de bu konuyla ilgili olan sivil toplum örgütlerinin hem de bilim insanlarının görüÅŸlerini almak için bu çalıştayı düzenliyoruz. Bilimsel gerçeklerden yola çıkarak bir karar vereceÄŸiz."
Aytun Çıray, bilim insanlarının yanı sıra siyasi partilerden temsilcilerin de çalıştaya katılacağını söyledi.