Siyaset

Akşener: Türkiye'nin zenginleşme reçetesi Artagan, nakitsiz topluma dayalı yeni bir ekosistemdi

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, "Türkiye'nin zenginleşme reçetesi Artagan, nakitsiz topluma dayalı yeni bir ekosistemdir, adil ve kayıpsız bir ekosistemdir. Artagan, Gelir İdaresi Başkanlığının 21. yüzyıldaki adıdır." dedi.

Akşener: Türkiye'nin zenginleşme reçetesi Artagan, nakitsiz topluma dayalı yeni bir ekosistemdi
30-06-2021 17:37
TBMM

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin TBMM Grup Toplantısı'na, kamuoyuna "Elmalı davası" olarak yansıyan 6 ve 9 yaşlarında iki çocuğun istismara uğradığına yönelik iddialara değinerek başladı.

Sanıkların, adli tıp raporlarına rağmen tahliye edildiğini ifade eden Akşener, "Tutuklu yargılamayı olağanlaştıranlar, konu iki küçük çocuğumuza vicdansızca yapılan cinsel istismar olunca tutuksuz yargılamayı tercih etmişler. Bu insanlıktan yoksun kararda pay sahibi olan herkesi Allah'a havale ediyorum. Yazıklar olsun." diye konuştu.

"Kısa çalışma ödeneği süresi uzatılsın"

Pandemi sürecinde, "yarım yamalak da olsa uygulanan" kısa çalışma ödeneğinin bu ay sonunda biteceğini anımsatan Akşener, kısa çalışma ödeneğinin uzatılmasını istedi.

"Artagan, nakitsiz topluma dayalı yeni bir ekosistemdir"

Meral Akşener, ekonomide ve ticari ilişkilerde dijital dönüşümü hedef alan "Artagan Projesi"nin ayrıntılarını anlattı.

Artagan'ın öz Türkçede "bolluk ve bereket" anlamına geldiğini belirten Akşener, bankacılık sisteminin mevduat fazlası veren ve büyümenin fitilini ateşleyecek kurumlara dönüşeceğini, kredi faizlerinin yakın tarihin en düşük seviyelerine gerileyeceğini, üretimin artacağını, gerçekleştirilemeyen tüm atılımlar için gerekli finansmana sahip olunacağını anlattı.

Akşener, şöyle devam etti:

"Türkiye’nin zenginleşme reçetesi Artagan, nakitsiz topluma dayalı yeni bir ekosistemdir, adil ve kayıpsız bir ekosistemdir.

Artagan, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın 21. yüzyıldaki adıdır. Artagan, tüm mali kayıt ve denetimin yapay zeka aracılığıyla yapılmasını sağlayan özerk bir mali denetim ağıdır. Artagan, içinde binlerce yazılım ve vergi uzmanının bulunduğu korunaklı bir kampüste yer alır.

Kampüsün altındaysa ülkemizdeki tüm para trafiğini derleyen bir sunucu tarlası bulunur.

Finansal kurumlar ve Artagan arasında kurulacak veri paylaşım ağıyla kredi kartı işlemleri, para transferleri, döviz alım satım işlemleri, menkul yatırım hareketleri, yurt dışı para transferleri, çek-senet gibi vadeli alacak/vereceklerin verileri Artagan'a ulaşır ve kapalı devre bir blok zinciri ile kayıt altına alınır. Artagan bu verilerle 83 milyon vatandaşımızın ve milyonlarca işletmenin anlık olarak mali tablolarını oluşturur. Mali tablonun oluşması o kişi ya da işletmenin ekonomik durumunun çok net bir şekilde değerlendirilmesini sağlar."

Artagan'ın gelire dayalı ve adil bir vergi sistemine geçiş fırsatı sunacağını anlatan Akşener, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dolaylı vergiler dar gelirliden de zenginden de aynı oranda alınıyor. Artagan hayata geçtikten sonra ise herkes geliri üzerinden adil bir şekilde vergi ödeyecek.

Ne var ki Artagan'ın bunları sağlayabilmesi için tüm para hareketlerinin dijital ortamda gerçekleşmesi gerekiyor. Oysa bugün sıklıkla nakit para kullanıyoruz. Döviz bürolarından döviz alıp bozduruyoruz.

Senet imzalıyoruz, çek alıp veriyoruz ve bunlar bir ödeme aracı gibi her gün el değiştiriyor. Bu engeli aşmak için nakit paranın, çek ve senet gibi değerli kağıtların tamamını dijital ortama aktararak ölçülebilir hale getirmek zorundayız.

Bu sebeple, Artagan'ın ilk aşaması, Türkiye'deki tüm para akışını dijital sistemlere taşıyarak nakitsiz toplum sürecine hazırlanmak olacak.

Milletimizden yetkiyi aldığımızda bu hazırlıkları, eş zamanlı adımlarla süratle hayata geçireceğiz."

Pek çok ülkenin nakitsiz topluma geçişte yol aldığını, Türkiye'nin ise sadece bunu izlediğini ileri süren Akşener, İsveç ve Norveç gibi İskandinav ülkelerinin 5 yıl içinde nakitsiz topluma geçeceklerini, Hindistan'ın ise yüksek değerli banknotları piyasadan çekerek nakit kullanımını sınırlandırdığını kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER