Genel

AKPM Başkanı da Türk medyasını haksız buldu

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Anne Brasseur, Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın rehin alınmasına ilişkin görüntülerle ilgili, “Evet basın özgürlüğü ama sorumluluk olmadan özgürlük olmaz. Kişisel haklar korunmalıdır. Fotoğraf teröristler içi

AKPM Başkanı da Türk medyasını haksız buldu
09-04-2015 14:51

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Anne Brasseur, Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın rehin alınmasına ilişkin görüntülerle ilgili, “Evet basın özgürlüğü ama sorumluluk olmadan özgürlük olmaz. Kişisel haklar korunmalıdır. Fotoğraf teröristler için propaganda" dedi.
Brasseur, Diplomasi Muhabirleri Deneği üyeleri ile bir araya gelerek gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Brasseur, Avrupa konseyi tarihinden bahsederek, konseyin Avrupa’da barışı sağlamak için kurulduğunu söyledi. Brasseur, konseyin Mayıs 1949’da kurulduğunu ve Türkiye ve Yunanistan’ın 1949 yılının Ağustos ayında konseye katıldığını aktardı. Brasseur, “Avrupa Konseyi’nin ilkesi hukuka, demokrasi ve insan haklarına dayanır. Bunu bazen ödül olarak görülüyor. Ülkelerin çevresine baktığımızda, bunu ödül olarak alamayız. Avrupa Konseyi önemli çünkü değerlere bağlıyız. Konseye 47 üye var” ifadelerini kullandı.

KONSEYE TÜRKÇE DE GİRİYOR
Konseyde iki resmi dil olduğunu belirten Brasseur, 3 çalışma dili var: Almanca, Rusça ve İtalyanca. Ocak’tan itibaren Türkçe bu dillere eklenecek” şeklinde konuştu.
Göç, Ukrayna krizi ve ırkçılığın önemine değinen Brasseur, “Farklılıklarımıza rağmen nefret söylemlerine karşı birlikte durmalıyız. Avrupa Konseyi’nde nefrete hayır’ platformu oluşturduk. Avrupa Konseyi’nden ve ülkelerin Parlamentolarından üyeler burada rol oynayabilirler” diye konuştu.
Muhalefetin rolüne değerlendiren Brasseur, şunları kaydetti:
“Hükümetin yaptığı işleri inceleme ve değerlendirmek sadece muhalefetin görevi değildir. hükümetin işlerini bütün parlamento kontrol etmelidir. Parlamento’nun alınan karaların etkisinin Avrupa İnsan hakları Mahkemesi kararlarına uygunluğunu kontrol edecek bir komitenin oluşturulmasını öneriyorum. Avrupa İnsan Halkları Mahkemesi karar alır, daha sonra ülkelerdeki uygulamasına bakacaktır. Türkiye kendi sınıfında en iyisi değildir. Parlamento bunu kontrol etmelidir.”


ŞEHİT SAVCININ FOTOĞRAFLARI
Savcının fotoğrafının medyada yer almasına ilişkin olarak Brasseur, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Medyanın da sorumluluğu var. Evet basın özgürlüğü ama sorumluluk olmadan özgürlük olmaz. Kişisel haklar korunmalıdır. Bir elde özgürlük diğer elde ise kişisel hakların korunması ve güvenlik var. Hükümet güvenliği garanti etmek isteyecektir. Buna ulusal çözümler bulamayız. Çünkü yeni medyanın sınırları yok. Bir ülkede kısıtlayıcı mekanizmalar oluşturmanın gereği yok, internet çalışıyor. Çözüm bu değil.”
Medya özgürlüğü ile ilgili bir soruya Brasseur, "Anladığım kadarıyla koruma yapılmış. Fotoğraf teröristler için propaganda” şeklinde cevap verdi.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER