Teknoloji

'Akdeniz, balık çeşitliliği açısından tropikalleşiyor'

Antalya'nın ünlü Konyaaltı Plajı'nda araştırma dalışları yapan Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinden Doç. Dr. Gökoğlu, bölgede Kızıldeniz'den Akdeniz'e giren balıkların popülasyonunun yerli türlere göre baskın hale geldiğini belirledi.

'Akdeniz, balık çeşitliliği açısından tropikalleşiyor'
09-10-2017 14:27

ANTALYA - SÜLEYMAN ELÇİN

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, Kızıldeniz'den gelen balık türlerinin baskın hale geldiğini ve bu durumun Akdeniz'in balık çeşitliliğinin tropikalleştiğinin göstergesi olduğunu bildirdi.

Doç. Dr. Gökoğlu, bir grup öğrenci ile Konyaaltı Plajı'nın çeşitli bölgelerinde araştırma dalışları yaptı. Dalışlarda birçok görüntü kaydeden Gökoğlu, Kızıldeniz'den gelen balık türlerinin özellikle balıkların yuva yaptığı alanlardaki popülasyonunun önceki dalışlarına göre oldukça arttığını fark etti.

Gökoğlu, Hint okyanusu kökenli zehirli bir tür olan balon balığının sürüler halinde bulunduğunu görüntüledi. Gökoğlu, Antalya Körfezi'nde 2 ay önce tespit edilen küçük ve renkli bir balık türü olan kardinal balığının da popülasyonunu yüzde 100 oranında arttığını tespit etti.

AA muhabirine yaptığı açıklamada Gökoğlu, Konyaaltı Plajı'nda belirli aralıklarla araştırma dalışları yaptıklarını ve bu dalışlarında sürekli biyolojik çeşitliliğin değiştiğini gördüklerini söyledi.

Kızıldeniz kökenli kardinal balığını ilk defa 2 ay önce gördüklerini ve bilimsel bir makale ile balığın Antalya'da görüldüğünü dünyaya duyurduklarını belirten Gökoğlu, "İki ay önce tek tük gördüğümüz bu balık türünün son dalışımızda binlerce olduğunu gördük. Çok küçük ve ekonomik değeri olmayan bir balık türü. Son 2 ayda biyolojik çeşitlilik yüzde 100 değişmiş. Yabancı türlerin gelişi yerli türlerin azalmasına neden olacaktır. Kardinal balığı diğer yerli türlerin lavralarını yiyebiliyor. Bu da yerli türlerin bölgedeki varlığının azalmasına neden olabilir." dedi.

Zehirli bir tür olan balon balıklarının da bölgede artış gösterdiğini anlatan Gökoğlu, şunları kaydetti:

"Balon balıkları çok yoğun. Balon balığının aşırı çoğalması balıkçıları büyük zarar veriyor. Ekonomik olarak değerlendirilmeyen bir balık ve balıkçıların malzemelerinde büyük zarara yol açıyor. Yakalanan balıkları da yiyor. Sularımıza yeni giren ancak yerli balık gibi popülasyonunu oluşturmuş birçok balık türünü de tespit ettik. Kızıldeniz orjinli ekonomik değeri olmayan balıkların popülasyonu oldukça yoğun ve baskın durumda. Bu da Akdeniz'in balık çeşitliliği açısından tropikalleştiğini gösteriyor. Dengeler değişiyor. Yerli balık türlerinin yerini diğer türler alıyor."

Gökoğlu, dalışlarda yerli balıklardan sadece barbun, hannos ve gelincik türü balıkları gördüklerini söyledi.

Kızıldeniz'den yeni türlerin gelmeye devam edeceğine dikkati çeken Gökoğlu, "Antalya Körfezi'nde bizim tespit ettiğimiz Kızıldeniz orjinli 60 balık türü var. Türk sularında ise bu sayı 100'ü geçti. Çoğu, Akdeniz'in balığı gibi yerleşti. Küresel ısınma, deniz suyundaki değişkenlik, Süveyş Kanalı'nın genişletilip derinleştirilmesi, denize ulaşan tatlı sulardaki değişimler bu duruma neden oldu. Akdeniz ülkelerinden her gün yeni bir balık türü kaydı geliyor. Bu da hızlı bir göçün olduğunu gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER