Sağlık

Akciğer kanserinde kemoterapi dönemi kapanıyor mu?

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Uğur Coşkun akciğer kanserinde kemoterapi uygulamasının tamamen bitmediğini fakat akciğer kanserinin bazı alt gruplarında uygulanan tedavilerle çok uzun süreli yaşam şansının elde edilebildiğini söyledi.

Akciğer kanserinde kemoterapi dönemi kapanıyor mu?
16-01-2019 15:02

Tümör hücrelerini öldürerek etki gösteren kemoterapi, aynı zamanda sağlıklı hücrelere de zarar verdiği için bulantı, kusma, saç dökülmesi gibi istenmeyen birçok yan etki yapıyor. Hedefe yönelik tedaviler ise sadece tümör hücrelerini etkiliyor ve yan etki oranları çok daha az sıklıkta görülüyor.

Metastaz yapmış hastalarda geçmişte kemoterapi ile sadece 6-10 ay civarında sağkalım elde edilirken, EGFR, ALK ve ROS denilen genetik bozuklukların saptandığı hastalarda hiç kemoterapi uygulanmadan akıllı ilaçların uygulanması ile 2 yılın üzerinde hastalık kontrolü sağlanıyor. İkinci, üçüncü kuşak moleküllerin geliştirilmesi ile direnç gelişen hastalarda yüzde 40-50'ye varan yanıtlar elde ediliyor. Mayıs 2018 ASCO kongresinde sunulan çalışmalarda bu tedavilerin ardışık uygulanmaları ile 5 yıl üzerinde sağkalım ve bazı hastalarda kür elde edilmesi tüm onkoloji camiasını heyecanlandıran önemli gelişmeler olarak kayda geçti. Birçok gelişmiş ülke ile benzer şeklide bu tedavilerin birçoğu farklı basamaklarda ülkemiz hastalarında da kullanılabiliyor. Önümüzdeki yıllarda akciğer kanseri yayılmamış hastalarda da ileri dönemlerde nüks riskini azaltmak amacıyla bu tedavilerin kullanıma girmesi bekleniyor.

Kaynak: IHA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER