Genel

Akciğer Kanseri Farkındalık Günü

"Akciğer kanseri hastalarının yaklaşık yüzde 90’ı sigara kullanmaktadır"

Akciğer Kanseri Farkındalık Günü
15-11-2019 12:39

 Bezmialem Vakıf Üniversitesi Dragos Hastanesi Göğüs Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Sedat Ziyade, akciğer kanserine ilişkin, "Daha önce akciğerden hastalık geçiren ve akciğerde nedbe dokusu oluşan kişilerde akciğer kanseri riski artmaktadır." ifadesini kullandı.

Ziyade, Dünya Akciğer Kanseri Farkındalık Günü kapsamında akciğer kanseri hakkında uyarılarda bulundu.

Daha önce akciğerden hastalık geçiren ve akciğerinde nedbe dokusu gelişen kişilerin akciğer kanseri riskinin arttığını belirten Ziyade, "Asbestos denen tozlarla uğraşan işlerde çalışan kişiler ile çeşitli kimyasal maddelerle ilgili işlerde çalışanların yanı sıra ailede akciğer kanseri olan kişilerin akciğer kanserine yakalanma riski yüksektir." bilgilerini verdi.

Tütün mamulleri kullanan kişilerde akciğer kanseri riskinin daha fazla olduğunu aktaran Prof. Dr. Sedat Ziyade, "Akciğer kanseri, yapısal olarak normal akciğer dokusundan olan hücrelerin ihtiyaç ve kontrol dışı çoğalarak akciğer içinde bir kitle (tümör) oluşturmasıdır. Akciğer kanseri hem kadın hem de erkeklerde kansere bağlı ölümlerde birinci sırada yer almaktadır. İspatlanmış en önemli ve tek risk faktörü sigaradır, uzun süre sigara içenlerin yaklaşık yüzde 15’inde akciğer kanseri gelişir. Akciğer kanseri hastalarının yaklaşık yüzde 90’ı sigara kullanmaktadır. Akciğer kanseri görülme riski sigara kullananlarda 24-36 kat daha fazladır." uyarısında bulundu.


 

Kaynak: AA
.
dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER