Genel

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yavuz: Demokrasi üstünde şaibe oluşmasın derdindeyiz

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yavuz. "Demokrasi üstünde şaibe oluşmasın derdindeyiz." dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yavuz: Demokrasi üstünde şaibe oluşmasın derdindeyiz
08-04-2019 23:30

Ä°STANBUL (AA) - AK Parti Genel BaÅŸkan Yardımcısı Ali Ä°hsan Yavuz, AK Parti Ä°l BaÅŸkanlığında basın toplantısı düzenledi.

Yavuz, rakiplerinde sadece kendi tezlerini desteklemek amacıyla bir parça olanı, biteni hafife alan ve ÅŸüphe uyandırmaya dönük bir takım hamleler gördüklerini ancak ileri sürdükleri rakamları ve belgeleri tamamen çürüten veya ona karşı çıkan bir bakış açısı ya da karşı görüÅŸün beyan edilmediÄŸini söyledi.

Sundukları belge ve bilgilere karşı çıkılmamakla birlikte kamuoyunun kafasının karıştırıldığını anlatan Yavuz, "Bu bilerek ve istenerek yapılıyor. Bugün yapılan açıklamaları irdeledim. Mesela CHP yetkilileri önce açıklamalar yaptılar. Bu açıklamalara baktım, Kemal KılıçdaroÄŸlu'nun sadece çok isabetli bir ifadesine rastladım. O da ÅŸu, 'Olay bir demokrasi olayıdır' diyor. Ä°ÅŸte bu doÄŸru ama biz de bunun için mücadele veriyoruz. Demokrasimiz ÅŸaibe altında kalmasın, arındıralım onu, gölgeden uzaklaÅŸtıralım, ÅŸüpheden arı hale getirelim ve kimsenin kafasında soru iÅŸareti kalmasın. EÄŸer mesele Sayın KılıçdaroÄŸlu'nun dediÄŸi gibi demokrasi meselesi ise kendilerinin de yardımcı olması gerekir." diye konuÅŸtu.

Yavuz, KılıçdaroÄŸlu'nun "Oylar sayılmasın diye itirazda bulunmadık." dediÄŸini hatırlatarak, ÅŸöyle devam etti:

"CHP Ä°l BaÅŸkanlığı tarafından ilçe seçim kurulu kararlarına karşı il seçime gidildi ve Ä°l Seçim Kurulu da bugüne kadar Türkiye siyasi hayatında görülmemiÅŸ bir kararın altına imza attı. Tedbir kararı. Bugüne kadar seçim kurulları bir tedbir kararı vermemiÅŸ ama ilk kez CHP müracaatı üzerine Ä°stanbul Ä°l Seçim Kurulu tedbir kararı vermiÅŸtir sayımla ilgili. Çok acele toplanarak da bu kararın verilmiÅŸ olması, çok hızlı bir ÅŸekilde ve bugüne kadar olmayan ÅŸekilde verilmiÅŸ olası gerçekten manidardır. Bu konuyu salt Sayın KılıçdaroÄŸlu'nun sayıma itiraz etmiyoruz sözüne karşılık cevap olsun diye vermeye çalıştım."

CHP genel baÅŸkan yardımcıları ile il baÅŸkanının bazı oranlar verdiÄŸini anlatan Yavuz, söz konusu oranların doÄŸru olmadığını söyledi.

Yavuz, CHP'li yetkililerin sandıkların yüzde 92'sinin açıldığını söylediÄŸini belirterek, bunun da kesinlikte doÄŸru olmadığını ifade etti.

Gündeme 3 bakanın istifası ile ilgili bir meselenin getirildiÄŸini vurgulayan Yavuz, "Demokrasinin üstünde bir ÅŸaibe oluÅŸmasın derdindeyiz. Siyasi ÅŸov ve çıkışların ötesinde çok teknik ve hukuki yorumlarda bulunuyoruz. 3 bakanın istifa etmesi ile bu seçimin ne alakası var. 3 bakanın istifa ÅŸartı 16 Nisan 2017 referandumuyla ortadan kalktı." dedi.

Bunun neden durup dururken gündeme getirildiÄŸini soran Yavuz, "Bir ÅŸeyleri saklamak için mi diye sorasım geliyor. Bir ÅŸeyin üstüne gitmeyelim, hedefi ÅŸaşırtalım, baÅŸka yere kaysın odağımız diye mi yapılıyor merak ediyorum." ifadelerini kullandı.

"Hukukun dışına çıkan hiçbir hamlenin sahibi olmadık"

Yavuz, kamuoyunu doÄŸru bilgilendirmeye devam etmeye ve rakamlar ne ise onu aktarmaya devam ettiklerini dile getirerek, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Biz hukukun dışına çıkan hiçbir hamlenin sahibi olmadık, hiçbir adımı da atmadık, atmayız da. Ne olacaksa hukuki zemin içinde olacak ve o ölçüler içinde olacak ama Anayasanın 138. maddesi, 'mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat verilmeyeceÄŸini, genelge gönderilmeyeceÄŸini, tavsiye ve telkinde bulunamayacağını' ifade ediyor. CHP yetkililerinin kaç gündür YSK'ya dönük parmak sallar gibi bir tarzla baskı yapması, tehditvari yaklaşımlar sergilemesi acaba bu Anayasanın 138. maddesine göre nerede duruyor. Ne yaparlarsa yapsınlar, biz asla hukukun dışına çıkmayacağız, yasal yolları denemek hakkımız ve sonuna kadar bu hakkı deneyeceÄŸiz, bu yollara tevessül edeceÄŸiz."

Ali Ä°hsan Yavuz konuÅŸmasını ÅŸöyle sürdürdü:

"Bizim yaptığımız ÅŸu, dedikleri gibi sandıktan çıkanı kabul etmemek deÄŸil. Bizim yaptığımız bilakis sandığa ne girmiÅŸ ise girdiÄŸi ÅŸekilde onun çıkması ve kayıtlara da tam o iradeye göre kaydedilmesidir. Bizim baÅŸka bir muradımız yok. Yine bizim yaptığımız, insanları yanıltmak deÄŸil, her ÅŸey tam olarak ortaya çıksın diye belgeleri, bilgileri derliyoruz, toparlıyoruz ve açık, aleni bir ÅŸekilde kamuoyu ile paylaşıyoruz. Kamuoyu her ÅŸeyi bilsin diye.

Bizim yaptığımız, demokrasinin üzerine gölge düÅŸmesin, sorumlular tespit edilsin ve gerçek net bir ÅŸekilde ortaya çıksın. Åžaibeler kalksın derdindeyiz. Amacımız, organize usulsüzlüÄŸü yapanları yaptıranları ve tüm baÄŸlantılarını belirlemek ve seçim hukuku kapsamında gerekli itiraz yollarını denemek ve kullanmak ama bir yandan da ceza hukuku açısından sorumlularla ilgili suç duyurusunda bulunmak ve sorumluların hak ettiÄŸi cezayı almasını saÄŸlamaktır."

"Maddi hata düzeltmelerinin yüzde 80'i aleyhimize cereyan ediyor"

Sayımlara dair bilgi veren Yavuz, "Maddi hata düzeltmelerinin yüzde 80'i aleyhimize cereyan ediyor. Bu nasıl oluyor? Yüzde 80'i bizim aleyhimize, yüzde 20 kadarı CHP aleyhine. Yüzde 80 nerede, yüzde 20 nerede. Bakın 5 tane oy bizden gitmiÅŸse 1 tane oy da CHP'den gitmiÅŸ gibi görünüyor. Onun için zaten fark azalıyor. 29 binlerden 15 binlere ÅŸu an itibarıyla 14 binlere inmiÅŸ görünüyor. CHP yetkilileri nasıl bir algı oluÅŸturmaya çalışıyor? 'Sizden de var, bizden de var.' Rakamları koy ortaya biz koyduk. Bu AK Parti'nin derdi deÄŸildir, olmamalıdır. KılıçdaroÄŸlu ve CHP yetkililerinin bu konudaki yanılgıları ve düÅŸtükleri hata ÅŸudur, bu sanki sadece AK Parti'nin derdidir gibi bakıyorlar. Biz, seçimi alalım da nasıl alırsak alalım. Her yol mubahtır anlayışını besliyorlar." diye konuÅŸtu.

Yavuz, seçimdeki usulsüzlüklerin üstüne gidilmesi gerektiÄŸine vurgu yaparak, bütün partilerle beraber hareket ederek, bunların temizlenmesi gerektiÄŸini söyledi.

Maddi hata düzeltimlerine de deÄŸinen Yavuz, ÅŸöyle devam etti:

"BoÅŸ verin, üstüne gitmeyin.' diyorlar. 'Bırakın da bu iÅŸin peÅŸini, mazbatamızı alalım.' diyorlar. Yangından mal kaçırırcasına davranıyorlar. Bunu bizden kimse beklemesin. Bizim bize emanet edilen her oya sonuna kadar sahip çıkmak görevimizdir. Hatta bu bizim için vecibedir. Görevdir. Yaptığımız da bu. Dün paylaÅŸtıklarımız vardı. Birtakım istatistikleri paylaÅŸmak istiyorum. En sonunda da neden 'Organize usulsüzlük' dediÄŸimizi aktaracağız. 3 konuda çalışmamız oldu. Maddi hataların düzeltimi, geçersiz oyların sayımı ve tüm oyların sayımı. Sadece geçersiz oyların sayımından AK Parti lehine kaydedilen oy sayısı 5 bin 69'dur. Daha da artacak bu. An itibarıyla yüzde 88,5'i sayıldı. 5 bin 69 oy bizim aleyhimize kaydedilmiÅŸ gibi görünüyor. Bunlar sadece geçersiz oyların sayımıyla ilgilidir. Zaten CHP yetkilileri aday da baÅŸta olmak üzere hep manipülasyon ve algı derdine düÅŸtükleri nokta tam bu noktadır. Tüm oyların 5,9'u sayılmıştır. CHP yetkilileri bugün iki rakam telaffuz ettiler. Birisi yüzde 93, birisi yüzde 92. Bir CHP'li yetkili geçersiz oyların sayımı yüzde 92 veya 93 demiÅŸse ben çıkıp özür dileyeceÄŸim. Oyların sayımı demiÅŸti. Kaldı ki orada da yüzde 93 sayım yok. Orada da yüzde 88 sayım var. Ama oyların sayımı dediÄŸimizde tablo budur. Bu bize ne gösteriyor? Åžu anda tüm oyların sayımı anlamında sadece yüzde 5,9'u. Yuvarlak ÅŸekilde yüzde 6'sı sayılmıştır. Yazık deÄŸil mi?"

Yavuz, sadece yüzde 6'lık bir kısmın sayıldığını yineleyerek, bütün oyların sayılmasını istediklerini kaydetti.

Kurulan ekrandan kime ne kadar oy yazıldığını gösteren Yavuz, "1 Nisan'da 29 bin olan, 2 Nisan'da 24 bine, 3 Nisan'da 21 bine iniyor ve böyle devam ediyor, 19 bin, 18 bin, 17 bin, 15 bin ve bugün 14 binleri görüyorsa ki gördü, demek ki ortada bir yolsuzluk var, bir oy yolsuzluÄŸu var, suistimal var, usulsüzlük var. Bu kesin var da biz bunun bir tarafına organizeli diyoruz. Bu usulsüzlük kesin var. BaÅŸka türlü bu olmaz. Dün anlatmaya çalıştım. Siyasi hayatı süresince bu iÅŸleri içinde oldum. Bir ilde birkaç taneyi geçen kaydırmaları ya da sehven yazılmış rakamlar görmedim. Ama burada yüzlercesi var. Binlerce problemli iÅŸ ve iÅŸlem var. Bunların hepsinin üst üste gelmesi mümkün mü? DeÄŸil. GelmiÅŸ. O zaman gelmiÅŸse biz bilgilerimize dayanarak söylüyorum, daha biz bütün belgeyi ve bilgiyi tam çıkartmadık. Ama var olan sizinle paylaÅŸtıklarımız organizeli bir suç iÅŸlendiÄŸini ve organizeli bir usulsüzlük yapıldığını bize çok net gösteriyor. Nereden nereye indi. Daha oyların yüzde 6'sı sayılmışken. Neden organizeli usulsüzlük neden diyoruz. Dün bir örnek vermiÅŸtik Büyükçekmece'den. Biraz daha netleÅŸtirelim isterseniz Büyükçekmece'yi." ifadelerini kullandı.

KonuÅŸmasının devamında Büyükçekmece'deki usulsüzlük iddialarına iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerde bulunan Yavuz, ÅŸunları söyledi:

"Büyükçekmece Belediyesinde çalışan bir iÅŸçi, nüfus müdürlüÄŸünde görevlendirilmiÅŸ. Geçici görevlendirmeyle. 28 Mart 2017'de. Bu kiÅŸinin görevi nüfus kayıt örneÄŸi, yerleÅŸim belgesi ve çok dilli belgeleri tanzim ederek vatandaÅŸa vermek ve ilçe nüfus müdürlüÄŸü tarafından verilen diÄŸer iÅŸleri yapmak. Bu kiÅŸi ne yapıyor? Bu kiÅŸi sahte belge düzenliyor. Birtakım iÅŸlemler yapıyor. Bu 353 kiÅŸi Cumhuriyet BaÅŸsavcılığına suç duyurusunda bulunan kiÅŸilerin adedini gösteriyor. Mesele bu kadar küçük deÄŸil. Bu kiÅŸi, 28 Mart 2017'de giriyor, 18 Ocak 2019'a kadar çalışıyor. 17 Ocak'a kadar bütün iÅŸ bitiyor zaten. Listelerin düzeltilmesi hadisesi 17 Ocak'a kadar devam ediyor. 18 Ocak'ta bu fark ediliyor. Bu alınıyor. Bu kiÅŸi 7 bin 486 kiÅŸinin kaydından ÅŸüphe oluÅŸturacak ÅŸekilde, bunların hepsi ÅŸüpheli, hepsi sahte belgelere dayalı. Bu sayı sadece 7 bin 486 kiÅŸi. Mesele bundan da ibaret deÄŸil. Meselenin içerisinde baÅŸkaları da var. Bu belediyedeki ayak. Bu belediyedeki kiÅŸi eliyle yapılanlar. Direkt yapılanlar. Bunun baÅŸka uçları var. Çok organizeli ÅŸekilde çalışmışlar. 7 bin 282 kiÅŸi ya Ä°stanbul'un ya da Büyükçekmece'nin dışından.Farkında mısınız? Meselenin ayrıntısına indiÄŸimizde insanın tüyleri diken diken oluyor. 100 adres deÄŸiÅŸikliÄŸi formunda kiÅŸilerin imzası olmadığı anlaşılıyor. Bu ortaya çıkıyor. Nerelere ve nasıl yapıyor bunu? Bu kiÅŸi 104 boÅŸ arsaya kiÅŸi kaydediyor. 36 inÅŸaat, 35 sahte adres... Yok öyle bir adres. 269 ikamet etmeyen, 31 beyanda bulunmayan, 129 boÅŸ daire, 5 konut olmayan... 3 tane tır garajını adres olarak gösteriyor. Ä°ki tane anaokulunu adres olarak gösteriyor."

Yavuz, seçmen kaydedildiÄŸi iddia edilen yerlerin fotoÄŸraflarını göstererek, buralara kayıtlar yapıldığını anlattı.

Konut olmayan yerlerin adres olarak gösterildiÄŸine vurgu yapan Yavuz, "11 bin 186 kiÅŸinin ikamet kaydının Büyükçekmece'ye getirildiÄŸini tespit etmiÅŸ bulunmaktayız. Åžimdi soruyorum. Bir kiÅŸinin baÅŸkalarından yardım almadan bütün bunları yapması mümkün mü? Bu iÅŸte bir ÅŸey demeyelim de ne diyelim, bu iÅŸin peÅŸine düÅŸmeyelim de ne yapalım, biz bunları ortaya çıkarmak için gece gündüz çalışmayalım da ne yapalım?" dedi.

"CHP'nin derdi gerçeÄŸi bulmak deÄŸil"

Belgelerle konuÅŸmaya devam ettiklerini dile getiren Yavuz, "Dün iki ilçe vermiÅŸtim. BaÅŸka ilçeler de var demiÅŸtim. 298 sayılı yasanın 22. ve 23. maddelerine aykırı iÅŸlem yapıldığını söylemiÅŸtim. Bugün size daha çarpıcı rakam vermek istiyorum. Biz ÅŸu ana kadar 13 ilçeyi inceledik, daha hepsini inceleyemedik. Elimde 13 ilçeye ait veri var. 13 ilçeyi araÅŸtırmamızdan ortaya çıkan sonuç beni gerçekten ÅŸaÅŸkına çevirmiÅŸtir. Bir hukukçu olarak. 298 sayılı yasanın 22. maddesi diyor ki 'Kesinlikle ilçe seçim kurulları kamu görevlilerinin listesini mülki idareden teslim alır. Mülki idare teslim eder. Kesinlikle sandık baÅŸkanlarını ve memur üyeyi kamu görevlilerinin arasından atar. O da kurayla iki kat oranını çeker sonra engel hali bulunanları çıkartır sonra da sandık baÅŸkanlığına yerleÅŸtirir. Sonra kalanları da yine o liste içinden kurul üyesi olarak belirler. Kim? Ä°lçe seçim kurulu baÅŸkanı." diye konuÅŸtu.

CHP'nin derdinin gerçeÄŸi bulmak olmadığını aktaran Yavuz, ÅŸöyle devam etti:

"KeÅŸke Türkiye'nin ikinci partisi bu halde olsa. KeÅŸke. Türkiye için çok iyi olurdu. Ama böyle deÄŸil. Tam bir hukuk cinayetidir. Neden? Kanun 'Müki idareden alacaksın.' diyor o almıyor. Kanun 'Aldığın listeden belirleyeceksin.' diyor, o listenin dışına çıkıyor. Kanun diyor ki 'Hiçbir zaman kamu görevlisi olmayanı atamayacaksın.' O atıyor. Kanun diyor ki 'O ilçenin dışına çıkmayacaksın.' çıkıyor. Kanun diyor ki 'O ilin dışına çıkmayacaksın.' O çıkıyor. Allah aÅŸkına bu kadarının üst üste gelmesi mümkün müdür? Bakınız listeden görevlendirme 16 bin 491 iken 13 ilçede, listenin dışında 5 bin 21 kiÅŸi görevlendirilmiÅŸtir. Daha tamamı deÄŸil. Kamu görevlileri listesi veriliyor. Bu listenin içinden atanmasını istiyor. Ama ilçe seçim kurulları nasıl yapıyorsa niçin yapıyorsa neden yapıyorsa 16 bin 491'ini o listeden atıyor, acaba listeden atadıkları da nasıl atanıyor? O da ayrı mesele. 'O listenin kayıtsız ÅŸartsız dışına çıkılamaz.' demesine raÄŸmen kanun 5 bin 21 kiÅŸiyle çıkıyor 13 ilçede. 39 ilçede 10 bini geçmez mi? Bence geçecek."

"Bu adeta hukuk cinayeti"

Yavuz, yaÅŸananları "hukuk cinayeti" olarak niteleyerek, "Bu adeta hukuk cinayeti. Çünkü bu sehven yapılmış bir ÅŸey deÄŸil, bir deÄŸil, iki deÄŸil. Biz bu iÅŸin takipçisi olmaya devam edeceÄŸiz. Bu mesele burada bitmeyecek, daha kullanabileceÄŸimiz hukuki yollar ve yöntemler var, bunları sonuna kadar kullanacağız. Daha YSK nezdinde ileri sürebileceÄŸimiz iddialarımız, gidebileceÄŸimiz yollar var, onları kullanacağız." dedi.

"Bütün olan biteni 3 günde anlatamam"

AK Parti Genel BaÅŸkan Yardımcısı Yavuz, anlattığı belgelerin sadece birkaç örnek olduÄŸunu belirterek, "Bütün olup biteni belgesiyle bilgisiyle paylaÅŸacak olsak, benim böyle bir imkanım olsa, gazeteciler karşımda olsa ben bunu 3 günde anlatamam. Durum o kadar vahim. Bugüne kadar Ä°stanbul'da olanlar... Sadece Büyükçekmece deÄŸil, Büyükçekmece'yi bir örnek olarak öne çektik. Her ilçede benzer ÅŸeyler var." diye konuÅŸtu

Dışarıdan alınanların ne hikmetse genelde akraba olduÄŸuna iÅŸaret eden Yavuz, bunun da nasıl saÄŸlandığını anlamadığını söyledi.

Yavuz, "Bütün bu belge ve bilgiyi gördükçe diyoruz ki bu, ÅŸaibeli bir hale dönüÅŸmüÅŸtür ve bu iÅŸin temelini çökerten adeta birtakım sıkıntılar var bu iÅŸin içinde o zaman gelin hukuki yollarla bu iÅŸi saÄŸlayalım diyoruz ve onun için bu adımları atıyoruz." diye konuÅŸtu.

Ä°stanbul'da olanların, daha önceki seçimlerde Yalova'da ve AÄŸrı'da olanlardan çok daha fazla olduÄŸuna iÅŸaret eden Yavuz, bütün yolları sonuna kadar kullanmaya devam edeceklerini anlattı.

Yavuz, Büyükmçekmece'de iddia edilen usulsüzlüÄŸün önüne neden geçilmediÄŸi sorusu üzerine, "Bence her ÅŸey yapıldı. Bizim teÅŸkilatlarımız itirazda bulundu. Bir kısmı, çok az bir kısmı düzeltildi, süre çok az. Demek ki kurumlar belli ÅŸeyleri yetiÅŸtiremedi. Suç duyurusunda bulunuldu. SoruÅŸturma dosyası açıldı ve bu soruÅŸturma dosyasının içinde kiÅŸilerin beyanı alındı. 5 kiÅŸinin ifadesi alındı, hatta Büyükçekmece Belediye BaÅŸkanı ifadeye çaÄŸrıldı ama gitmedi kendisi henüz. Dolayısıyla dosya olgunlaÅŸtırılmaya çalışıldı. GeldiÄŸimiz noktada, bütün araÅŸtırmalar yapılınca, dosya olgunlaşınca daha iyi anlıyorsunuz. 2 kiÅŸi tutuklu ama iÅŸin içinde çok kiÅŸi var. Dosya neredeyse tamamlandı. GeldiÄŸimiz noktada biraz daha net ki bu organizeli bir usulsüzlük gibi duruyor. Yoksa bugün ortaya çıkmış bir ÅŸey deÄŸil." ifadelerini kullandı.

Organize usulsüzlükle ilgili kendilerinde çok bilgi olduÄŸunu aktaran Yavuz, kamuoyuyla paylaşılan bilgilerin bu kavramı kullanmaya yeterli olduÄŸunu ancak bunu da ötesinde bilgilere vakıf olduklarını vurguladı.

Yavuz, "Bizce bu meselenin arkasında çok daha farklı ÅŸeyler çıkacak. Mesela böyle biraz daha tartışmaya sebep olacak bir ÅŸey atayım ortaya. Bu sandık baÅŸkanlarından, FETÖ kapsamında ihraç edilenler var mı diye ben merak ediyorum mesela. Buna iliÅŸkin de emarelerimiz var, bilgilerimiz var ama araÅŸtırmaya devam ediyoruz. Muhtemelen ÅŸu oldu; bir stratejik akıl, belli kesimleri ve güçleri birleÅŸtirdi ve böyle bir organizeli usulsüzlüÄŸün ortaya çıkmasına sebebiyet verdi." diye konuÅŸtu.

Muhabir: Murat Paksoy, Ali Ebubekir Tokcan, Sefa Mutlu


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER