KÄ°LÄ°S (AA) - Kilis'in Öncüpınar Konaklama Tesisleri içinde ek olarak yaptırılan çift katlı bin 248 konteyner ile bazı tesisler düzenlenen törenle hizmete girdi.
Kuveyt Yüksek Ä°nsani Yardım Åžurası üyesi olan 12 insani yardım organizasyonu ve Ä°nsan Hak ve Hürriyetleri (Ä°HH) Ä°nsani Yardım Vakfı iÅŸ birliÄŸiyle yapımı tamamlanan çift katlı bin 248 konteyner ile bazı tesisler düzenlenen törenle hizmete açıldı.
AK Parti Genel BaÅŸkan Yardımcısı Yasin Aktay, törende yaptığı konuÅŸmada, Suriye'de yaÅŸanan olaylar zinciri nedeniyle insanların evlerinden ve barklarından kopmak zorunda kaldığını belirtti.
YaÅŸanan bu tür savaÅŸların ve sosyal afetlerin çok acı olduÄŸunu anlatan Aktay, ÅŸöyle konuÅŸtu:
"Ortada en ufak bir insan hakkı ve ihlali olduÄŸunda sözüm ona insan hakkı gözlemciliÄŸi veya insan haklarına pek düÅŸkün o medeni dünyanın müdahale edeceÄŸini düÅŸündüÄŸümüz 21. yüzyılın dünyasında böyle ÅŸeyler yaÅŸanır mı ? diye soracak olursanız, asla yaÅŸanmazdı. YaÅŸansaydı mutlaka müdahale olurdu. Birinci gün deÄŸilse bile ikinci ya da üçüncü gün müdahale edilirdi. Çocukların vahÅŸice katledilmesi hem de bir katliam neticesinde katledilmesine insanlık sessiz kalmazdı diye düÅŸünülürdü. Biraz da onun rahatlığıyla yaşıyordu dünya. Biraz da onun vermiÅŸ olduÄŸu sahte güven duygusu ile yaşıyordu. Aslında insanlar fazla rehavete kapılmışlardı, bugün bunu anlıyoruz. YaÅŸananlar karşısında dünya aslında imtihan edilmiÅŸ oldu ve bu imtihanda bugün 21. yüzyılın insanlığının sınıfta kalmış olduÄŸunu gördük."
Bütün ulusların özellikle Avrupa, Amerika ve dünyanın çok geliÅŸmiÅŸ ülkelerinin büyük oranda sınıfta kaldığını ifade eden Aktay, söz konusu milletlerin, Suriye'de cereyan eden vahÅŸet, insanlık suçu ve katliam karşısında ciddi anlamda sessizliÄŸe büründüÄŸünü aktardı.
SessizliÄŸe bürünenlerin bunla da kalmadığını vurgulayan Aktay, "Bu insani durumdan dolayı kendilerine gelebilecek olan birtakım sorumlulukları yüklenmemek için akla karayı seçtiler. Bugün bir mülteci dalgası ister istemez kıyılarımıza vurdu. Türkiye elhamdülillah bu imtihandan baÅŸarıyla çıkmış bir ülkedir. Türkiye dini, mezhebi, ırkı, dili ve rengi ne olursa olsun kendi kapısına dayanan, ölümden kaçmak için kapısına dayanmış olan bütün insanları açık kapı politikası izleyerek, kabul etti. Onları en iyi ÅŸartlarda da ağırlamaya baÅŸladı." diye konuÅŸtu.
Türkiye'nin ortaya koyduÄŸu tavır, tutum ve pratiklerle dünya mülteci standardını büyük oranda yükselttiÄŸini kaydeden Aktay, Türkiye'nin zengin bir ülke olmadığını ancak insani yardım konusunda dünyada birinci sırada yer aldığını bu durumdan da gurur duyduklarını bildirdi.
"Ä°nsanlık Avrupa sınırlarında tekmelenirken Türkiye tarihten gelen vicdani sorumluluÄŸunu yerine getirmektedir"BaÅŸbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim BaÅŸkanlığı (AFAD) BaÅŸkanı Mehmet Halis Bilden de kullanıma hazır hale getirilen konteyner ve tesislerin tamamının alt yapısının kurumları tarafından yapıldığını belirtti.
Bilden, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra en büyük insani kriz olan Suriye krizinde Türkiye'nin oynadığı tarihi rolün nesiller boyu unutulmayacağına iÅŸaret ederek, ÅŸunları söyledi:
"Ä°nsanlık Avrupa sınırlarında tekmelenirken ve yine Akdeniz'de bir sürü mazlum insan boÄŸulurken, Türkiye tarihten gelen vicdani sorumluluÄŸunu 2011 yılından beri yerine getirmektedir. Bu kriz patlak verdiÄŸi günden beri Sayın CumhurbaÅŸkanımızın talimatıyla açık kapı politikası izleyerek, gelen herkesin din, dil ve ırk gibi hiçbir ayırım yapmaksızın bu insanlara kapımızı açtık ve biz bu insanları misafir olarak kabul ettik."
Kilis Valisi Ä°smail Çataklı da yaÅŸanan iç savaÅŸda yüzbinlerce insanın hayatını kaybettiÄŸini bunu yanında milyonlarcasının da gerek Suriye içerisinde, gerek baÅŸka ülkelere göç etmek zorunda kaldığını anımsattı.
Muhabir: Ä°zzet Mazi