KÜTAHYA(AA) - BirleÅŸmiÅŸ Milletler EÄŸitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Geçici Listesi'ne 2012 yılında dahil edilen Aizanoi'de, Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümünce yapılan kazı ve alan araÅŸtırmalarının bu yılki çalışmalarına baÅŸlandı.
Kazı Heyeti BaÅŸkanı Prof. Dr. Elif Özer, AA muhabirine, il merkezine 48 kilometre uzaktaki antik kentte daha önce Alman arkeologların yaptığı çalışmaların, 2011'den itibaren Bakanlar Kurulu kararıyla Türk arkeolog ve uzmanlarca yürütüldüÄŸünü söyledi.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle bu yıl çalışmaların gecikmeli olarak baÅŸladığını belirten Özer, Roma dönemine ait 20 bin kiÅŸilik tiyatro ile bitiÅŸiÄŸindeki 13 bin 500 kiÅŸilik stadyumun restorasyonunun yanı sıra "Aizanoi Penkalas Projesi"ne ağırlık verdiklerini anlattı.
Penkalas Projesi kapsamında, antik kentten geçen çayda, Roma döneminde olduÄŸu gibi kayıkların yüzdürülmesiyle ilgili geçen yıl baÅŸlayan çalışmaların, Kovid-19 tedbirleri alınarak sürdürüldüÄŸünü aktaran Özer, ÅŸöyle devam etti:
"Çavdarhisar ilçesi sınırlarındaki Koca Çay, antik kentten geçen bir nehir. Antik ÇaÄŸ'daki ismi Penkalas olarak biliniyor. Roma dönemi sikkelerinde Penkalas Nehri, uzanmış bir erkek olarak betimleniyor. Hazırlıklarına 2012'de, geçen yıl da yapım çalışmalarına baÅŸladığımız projeyle çayın su seviyesi yükseltilerek, Antik ÇaÄŸ'da olduÄŸu gibi iki köprü arasında kayıklarla gidilebilecek. Suyun içindeki yaklaşık bin civarında, Antik Roma döneminden kalma tarihi eser niteliÄŸi taşıyan iÅŸlenmiÅŸ taÅŸları ve heykelleri dışarı çıkardık. Her birinin envanteri çıkarıldı, çizimleri yapıldı. Normal ÅŸartlarda projenin büyük kısmını bu yıl bitirmeyi hedefliyorduk ancak salgın nedeniyle çalışmalara ara vermek zorunda kaldık. YaÅŸanan bu durum ise projenin gecikmesine neden oldu. Olumsuz bir durum yaÅŸanmaz ise gelecek yıl projeyi bitirmeyi hedefliyoruz."
Bazı ülkelerde bu projenin modern örneklerinin olduÄŸunu dile getiren Özer, yaptıkları araÅŸtırmaya göre ise Antik ÇaÄŸ'daki dönemi yaÅŸatan bir benzerinin bulunmadığını sözlerine ekledi.
"Turistlerin bölgeye ilgisi artacak"Proje koordinatörü arkeolog Sinan Özcan da iki köprü arasındaki ıslah çalışmasına iliÅŸkin bilgi verdi.
Geçen yıl eylül ayından itibaren projenin 3 etabını tamamladıklarını ifade eden Özcan, "Hızlı bir ÅŸekilde çalışmaları sürdürüyoruz. Planlamalar dahilinde çalışmalarımızı devam ettirebilirsek projenin büyük kısmını kısa sürede tamamlayabiliriz. Bu proje hayata geçtiÄŸinde yerli ve yabancı turistlerin bölgeye ilgisi artacak. Buraya gelenler daha kaliteli bir gezinti yapabilecek." diye konuÅŸtu.