Kültür Sanat

Aida, Radames'e aşkını 3 bin kişinin önünde haykıracak

Devlet Opera ve Balesinin yeni sezondaki iddialı eserlerinden Aida, Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali'nden sonraki ilk temsilini bu akşam 3 bin kişilik ATO Congresium'da verecek.

Aida, Radames'e aşkını 3 bin kişinin önünde haykıracak
19-10-2019 15:34

ANKARA (AA) - Devlet Opera ve Balesinin (DOB) yeni sezondaki iddialı eserlerinden Aida, Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali'nden sonraki ilk temsilini, bu akşam 3 bin kişilik ATO Congresium Salonu'nda verecek.

DOB Genel Müdürü ve tenor Murat Karahan, genel prova öncesi AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aida'nın Ankara Devlet Opera ve Balesinin (ADOB) bu sezon sergileyeceÄŸi en büyük projelerden biri olduÄŸunu söyledi.

Kendisinin de Radames rolüne ses verdiÄŸi eserin, Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali'nde izleyici karşısına çıktığını belirten Karahan, Aida'nın Aspendos'ta büyük beÄŸeniyle karşılandığını, 3 perdelik operayı izleyicilerin soluksuz izlediÄŸini ve dakikalarca ayakta alkışladığını anlattı.

Karahan, Aida'nın Ankara'daki ilk gösteriminin bu akÅŸam ATO Congresium'da gerçekleÅŸtirileceÄŸini ifade ederek, Ankara'daki gösteriye de ilginin yoÄŸun olduÄŸunu dile getirdi.

Karahan, "3 bin biletin çok büyük kısmı tükendi. Bu da Ankaralı'nın bu esere ne kadar önem ve deÄŸer verdiÄŸini gösteriyor. Ä°lk temsilimize 11 büyükelçi katılıyor. Bu da iÅŸin bir diÄŸer güzel tarafı. Yabancı misyon da bu temsile ilgi gösterdi." dedi.

Rejisinden, orkestrasına, solistlerinden dekoruna kadar Avrupa'da nadide örnekleri görülebilecek bir prodüksiyon hazırladıklarını vurgulayan Karahan, "Prodüksiyonu iyi yapıyorsanız 4'üncü perdesine kadar izlenir, hakkıyla yapmıyorsanız izleyici birinci perdede çıkar. Biz eserimize mutlak güveniyoruz, son perdeye kadar büyük ilgiyle izleneceÄŸini düÅŸünüyorum." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Orkestraya genç ÅŸef

Temsilde ADOB orkestrasını Can Okan'ın yöneteceÄŸini bildiren Karahan, "Can, genç olmasına raÄŸmen çok yetenekli. MüziÄŸi, orkestrayı, solisti koroyu çok iyi bilen ve herkes tarafından ivedilikle anında kabul edilen bir ÅŸef oldu. Bizim gururumuz, 3-5 sene sonra dünyanın çok önemli opera sahnelerinde temsil yönetecek ve biz onu gururla izleyeceÄŸiz." ifadelerini kullandı.

Åžef Okan ise ADOB orkestrasıyla ilk kez temsile çıktığını ve bundan büyük gurur duyduÄŸunu belirterek, "Opera dahisi besteci Verdi'nin baÅŸyapıtı diyebileceÄŸimiz Aida, onun mükemmeliyeti yakaladığı, en haÅŸmetli eserlerden biri. MüthiÅŸ solistlerle beraber çalışma onuruna eriÅŸtiÄŸim için kendimi ÅŸanslı hissediyor ve heyecanla bu akÅŸamı bekliyorum." diye konuÅŸtu.

Aida ile Radames'in imkansız aşkı

Aida operası, Mısır'ın cesur komutanı Radames ile tutsak Habeş Prensesi Aida'nın imkansız aşkını konu alıyor.

Ä°talyan rejisör Vincenzo Grisostomi Travaglini'nin sahneye koyduÄŸu eserde, orkestrayı dönüÅŸümlü olarak Åžef Antonio Pirolli ve Åžef Can Okan yönetecek.

Aida rolünde Feryal TürkoÄŸlu, Nurdan Küçükekmekçi ve Burçin Savigne, Radames rolünde Murat Karahan, Efe Kışlalı ve Koray DamcıoÄŸlu, Amneris rolünde Ferda YetiÅŸer, Ezgi Karakaya ve Hatice Zeliha Kökçek, Amonasro rolünde ise Eralp Kıyıcı ve Gürgan Gürgen dönüÅŸümlü olarak sahneye çıkacak.

Eserin dekor tasarımı Özgür Usta, kostümleri SavaÅŸ Camgöz ve Gürcan Kubilay, ışık tasarımı ise Giavanni Pirandello imzası taşıyor.

Koro ÅŸefliÄŸini Giampaolo Vessella'nın, koreografisini Sergei Terechenko'nun yaptığı eserde, ADOB'un bale ve çocuk balesi sanatçıları da sahne alacak.

Aida'nın 5 Kasım'da gerçekleÅŸtirilecek bir sonraki temsili de ATO Congresium Salonu'nda olacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER