Çevre-Hayat

Ahıskalı Türklerin toplu iftar geleneği

Kırgızistan'da yaşayan Ahıskalı Türkler, ramazanda toplu iftar geleneğini sürdürüyor. - Anadolu Ajansı

Ahıskalı Türklerin toplu iftar geleneği
20-06-2017 15:57

BİŞKEK - NEZİR ALİYEV

Kırgızistan’da yaşayan Ahıskalı Türkler, ramazan ayında toplu iftar geleneğini sürdürüyor.

Kırgızistan'ın Çuy, Talas, Celalabad ve Oş bölgelerinde yaşayan Ahıskalı Türkler, ramazan ayı boyunca toplu iftar veriyor.

Kur’an-ı Kerim dinlemek ve aralarındaki dayanışmayı pekiştirmek amacıyla her gün bir ailenin üstlendiği iftar davetlerine, akrabalar ve komşular katılıyor.

Ahıskalı Türkler, evlerinde kurdukları iftar sofralarında etli ve sebzeli yemekleri tercih ediyor. İftar menüsü, çoğu zaman etli mantı, etli hınkal, etli pilav, etli dolma ve etli patates çorbasından oluşuyor.

150 Ahıskalı Türk zemzem suyuyla orucunu açtı

Çuy bölgesindeki Kant şehrinde yaşayan Atamşa Dursunov'un her yıl olduğu bu yıl da evinde verdiği iftara yaklaşık 150 kişi katıldı.

İftar vaktinin yaklaşmasıyla 24 kişilik 6 masada yerini alan Türkler ve komşu Kırgızlar, 40 yaşındaki imam Muhammed Durgulov’un okuduğu duanın ardından oruçlarını Umre ziyareti sonrası getirilen zemzem suyuyla açtı.

Toplu iftar geleneğinin birlik ve beraberliğe vesile olduğunu anlatan Dursunov, “Ahıskalı Türklerin evlerindeki toplu iftar geleneği, babadan oğula devam eden bir gelenektir.” dedi.

İftar vermeyi babasından öğrendiğini söyleyen Dursunov, “Herkes evinde yemek yiyebilir. Ama birlik içinde yapılan duanın ve iftarın büyük sevabı vardır.” ifadesini kullandı.

Dursunov, toplu iftar sofralarında vatandaşların dinine daha da yakınlaştığını, Kur'an-ı Kerim dinleme fırsatı bulduğunu, ana dili olan Türkçeyi konuştuğunu ve adet ve geleneklerini yeniden canlandırdığını kaydetti.

"Geleneğimizi binbir tür engelle yaşattık"

Gürcistan'ın Ahıska bölgesinden Kırgızistan'a sürgünü çocukken yaşadığını ifade eden Ümmet Osmonov, Sovyetler Birliği döneminde dinini yaşamada, iftar sofralarını kurmada ve davet etme konusunda yaşadığı zorlukları AA muhabirine anlattı.

Osmonov, "Ahıska'dayken babam ve annem oruç tutuyordu. Namaz da kılıyordu. Köyümüzde iftar da veriyorduk. Bu geleneğimiz o tarihten beri devam ediyor. Geleneğimizi binbir tür engele rağmen yaşattık." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER