Genel

Ağrı Dağı'nın eteğindeki yeşil cennet: İrem Bağları

Türkiye'nin en kurak arazilerinden Ağrı Dağı'nın eteklerinde yer alan ve yöre halkının "İrem Bağları" diye adlandırdığı yeşil vadi, doğal güzelliği ve yaban hayatı ile yerli ve yabancı turistleri cezbediyor.

Ağrı Dağı'nın eteğindeki yeşil cennet: İrem Bağları
13-06-2017 17:27

IÄžDIR (AA) - Türkiye'nin en kurak bölgeleri arasında ilk sıralarda yer alan AÄŸrı Dağı'nın eteklerindeki "Ä°rem BaÄŸları", doÄŸal güzelliÄŸi ve yaban hayatıyla turistleri adeta büyülüyor.

Rakımı itibarıyla "Türkiye'nin çatısı" olarak nitelendirilen ve yurdun en yüksek rakımlı noktası olan AÄŸrı Dağı'ndan çıkan lavlar sonucu çölleÅŸen bölgede onlarca farklı bitki türü ve aÄŸaçlardan oluÅŸan Ä°rem BaÄŸları, volkanik bir coÄŸrafyanın ortasında yüzlerce dönüm arazi üzerinde bölgeye hayat veriyor.

Yöre halkı arasında "Ä°rem BaÄŸları" olarak bilinen yeÅŸil vadi, barındırdığı renk tonlarıyla ziyaretçilerine adeta görsel ÅŸölen sunuyor.

Ä°çerisinde kayısı, elma, ÅŸeftali, üzüm, kiraz, mısır baÅŸta olmak üzere birçok meyve ve sebze baÄŸlarını barındıran Ä°rem BaÄŸları, birçok yaban hayvanına da ev sahipliÄŸi yapıyor.

Vadi, doÄŸal güzellikleri ve yaban hayatı ile yöreye gelen yerli ve yabancı turistlerin uÄŸrak yerlerinin başında geliyor.

"Türkiye'de ormanı olmayan tek ilin IÄŸdır"

IÄŸdır Orman Ä°ÅŸletme Müdürü Taner Tazegün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "BilindiÄŸi gibi IÄŸdır Türkiye'nin en kurak ili. Yıllık yağış miktarı 250 milimetre, Türkiye ortalamasına baktığımızda 650 milimetre. Bu da IÄŸdır'ın çölleÅŸmeye müsait olduÄŸu ve çölleÅŸmenin en hızlı olduÄŸu il." dedi.

Türkiye'de ormanı olmayan tek ilin IÄŸdır olduÄŸunu ifade eden Tazegün, "IÄŸdır kurak bir il, böyle olunca da orman olmuyor. Ancak burada görünen güzellik, yeÅŸil vadi denilebilecek durum tamamen sulamadan kaynaklanıyor. Verimli arazilere su getirdik ve vatandaÅŸlarımız baÄŸlardaki tarlalarında çok güzel çalışıp böyle bir eser ortaya çıkardılar." diye konuÅŸtu.

Ä°rem BaÄŸları, ekoturizm açısından ilgi çekiyor

Tazegün, AÄŸrı Dağı'nın eteklerinde su almayan alanların tamamen çöl olduÄŸuna iÅŸaret ederek, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Türkiye'de Konya Karapınar'dan sonra rüzgar erozyonunun en ÅŸiddetli olduÄŸu yer AÄŸrı Dağı'nın etekleridir ama suyun geldiÄŸi yer bir o kadar güzel. Ekoturizm açısından bir numara diyebiliriz. Özellikle IÄŸdır çöl ikliminden kurtulup böyle bir yeÅŸil alana girince insanlara huzur veriyor. Bu yüzden burası ekoturizm açısından son derece önemli. Burasının tanıtılması gerekiyor, buralar görülsün, tanınsın çünkü insanların çok güzel ÅŸekilde kullanacağı yerler."

Tazegün, böyle bir alanın 4 ülke sınırında bulunan AÄŸrı Dağı'nın eteklerinde bulunmasının daha fazla kitleye hitap edebileceÄŸine dikkati çekerek, "AÄŸrı Dağı inanç turizmi açısından da bilinen ve önemsenen bir daÄŸ, bundan dolayı buranın ayrı bir güzelliÄŸi var. Dağın yüksek kesimlerindeki verimli topraklar aÅŸağıya gelip suyla birleÅŸince böyle yeÅŸil alanlar oluÅŸuyor. Yöre halkı da bilinçli, vadinin içinde yaban hayatını koruma anlamında da güzel çalışmalar yapılmış." ifadelerini kullandı.

"Hz. Nuh'un gemisinin Ağrı Dağı'na oturduğuna inanılıyor"

Ä°rem BaÄŸları'nda gönüllü olarak faaliyet yürüten vatandaÅŸlardan CoÅŸkun Oluz, vadinin özellikle hafta sonu bölgeden çok sayıda yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırladığını söyledi.

Onlarca farklı bitki türünü barındıran vadinin bölge için vazgeçilmez zenginlik olduÄŸunu belirten Oluz, "Büyüklerimiz bu bölgeye Ä°rem BaÄŸları derlerdi. Bu alanın asırlardır böyle yeÅŸillik olduÄŸunu ve o günden beri doÄŸasının hiç zarar görmediÄŸini anlatırlardı, günümüzde de eski güzelliÄŸini koruyor. Yöre halkı Hz. Nuh'un gemisinin tufanın dinmesiyle AÄŸrı Dağı'na oturduÄŸuna inanır ve bu yüzden bu bölge Ä°rem BaÄŸları olarak anılır. Ä°rem BaÄŸları, AÄŸrı Dağı'nın devasa çölünün ortasında mükemmel bir yeÅŸil alan olarak birçok kiÅŸi tarafından ziyaret ediliyor." diye konuÅŸtu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER