Çevre-Hayat

'Ağlayan gelinler' dağları şenlendirdi

Doğu ile Güneydoğu Anadolu bölgelerinin bazı kesimlerinde doğal olarak yetişen, "ağlayan gelin" denilen ters laleler, Şanlıurfa'nın Karacadağ bölgesinde tabloları aratmayan görüntüler oluşturdu. - Anadolu Ajansı

'Ağlayan gelinler' dağları şenlendirdi
30-03-2017 16:52

ŞANLIURFA - HALİL FİDAN

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin bazı kesimlerinde doğal şekilde yetişen, "ağlayan gelin" olarak nitelendirilen ters laleler, üretiminin yapıldığı Karacadağ eteklerinde baharın gelişiyle çiçek açtı.

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesine 50 kilometre mesafedeki bin 919 rakımlı Karacadağ bölgesinde, az sayıda üretici tarafından ters lale yetiştiriliyor. Ters laleler, Karacadağ eteklerindeki tarlalarda tabloları aratmayan görüntüler oluşturuyor.

Siverek Doğal Çiçek Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Kıran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "ağlayan gelin" denilen, önceden bölgede doğal olarak yetişen ters lalelerin, yılın bu dönemlerinde çiçek açarak arazileri renklendirdiğini söyledi.

"Üreticilerimiz iyi ürün elde etmek için çalışmalar yapıyor"

Bölgede üç çeşit lale bulunduğunu anlatan Kıran, "Üreticilerimiz iyi ürün elde etmek için çalışmalar yapıyor. Bu bitki, buradan alınıp yurt dışında süs bitkisi olarak ve ilaç ile kozmetik sanayinde kullanılıyor. Duyarlı vatandaşlar olarak kendi imkanlarımızla bu bitkileri ayakta tutmaya çalışıyoruz. Tüm imkansızlıklara rağmen Karacadağ'a özgü soğanlı bitkilerin hepsini üretmeye çalışıyoruz. Burayı Karacadağ'ın bitkilerine özgü bir botanik bahçesi haline getirmeyi düşünüyoruz." dedi.

Bölgede yaklaşık 1 milyon ters lale soğanı üretimi yapıldığını dile getiren Kıran, bu bitkinin ekonomik getirisinin yüksek olduğunu vurguladı.

"Gönlümüz sökmeye razı değil"

Üreticilerden Hamza Ağan (55) ise bölgede insanların genellikle tarım ve hayvancılıkla uğraştığını, geçmişte kimsenin ters lalenin önemini bilmediğini söyledi.

Bölge halkının 1990'lı yıllara kadar ekinlere zarar vermemesi için ters laleleri koparıp attığını anlatan Ağan, şöyle devam etti:

"Birkaç yıl önce bölgeye gelen bir kişi, bizden bunları parayla almak istedi. Tabii bunların satılmasının yasak olduğunu bilmiyorduk. Yetkililer gelip bizi bu konuda bilgilendirdiler ve belge verdiler. Bölgeye gelen akademisyenler, bu bitkiyi geliştirmemizi sağladı. Şimdi birkaç arkadaşla bunlara sahip çıkmaya çalışıyoruz ama ürünlerimizi satamadığımız için mağduriyet yaşıyoruz. Üretimi sürdürebilmemiz için yetkililerimizden destek bekliyoruz. Normalde burada her yerde lale açardı ama artık kalmadı. Biz de diğer çiftçiler gibi bu bitkiyi söküp yerine mercimek ekebiliriz ama buna gönlümüz razı gelmiyor."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER