ANKARA
Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Şu anda 3 aylık enflasyon yüzde 4,35 civarında. Dolayısıyla, 2017’nin temmuz ayı geldiğinde bu ilk yarıdaki yüksek orana tekabül eden kısmi telafi edecek bir zammı yapacağız." dedi.
Ağbal, NTV'de katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Türkiye ekonomisinin 2016'da yüzde 2,9 büyüdüğünün hatırlatılması üzerine Ağbal, geçen yıl darbe girişimi, artan terör olayları, turizmdeki problemler ve küresel gelişmelerin üçüncü çeyrek büyümesini aşağı çektiğine işaret etti. Ağbal, bu gelişmeler karşısında dördüncü çeyreğe ilişkin beklentilerde tedirginlik olduğunu ancak Türkiye ekonomisinin hızla toparlandığını söyledi.
Ağbal, üretim ve sanayinin her şeye rağmen güçlü kalmayı başardığının altını çizerek, "Dördüncü çeyrekte gerek özel tüketimin hızlı bir şekilde toparlanması, gerekse sanayi üretiminin güçlü bir çıkışı tekrar yakalamış olması 2017 yılı için son derece ümit verici bir gelişme. Bu gelişmeler gösteriyor ki 2017, 2016’dan çok daha iyi olacak." değerlendirmesinde bulundu.
Yabancı yatırımcılarda ve piyasalarda 16 Nisan'da 'Evet' çıkması beklentisinin çok güçlü olduğuna dikkati çeken Ağbal, referandumun, 2017 yılında ekonomi ve siyasi belirsizlik bakımdan son derece önemli bir faktör olacağını bildirdi.
"Mali disiplinden taviz vermeyeceğiz"
Ağbal, ekonomide talebi, üretimi, ihracatı ve yatırımları artıracak tedbirler aldıklarını, önümüzdeki dönemde de ekonomiyi canlandırmak için maliye politikasını etkin bir şekilde kullanacaklarını, son dönemde yaptıkları yapısal reform niteliğindeki düzenlemelere devam edeceklerini ve ekonomide güven oluşturacak yeni birtakım adımların atılacağını kaydetti.
Ağustos ayından itibaren alınan tedbirlerin bütçe üzerinde hem harcamalar hem de gelir yönüyle etkileri bulunduğunu dile getiren Ağbal, son 5 yılın ortalama bütçe açığının milli gelire oranının yaklaşık yüzde 1 olduğunu, bunun da olağanüstü bir performans anlamı taşıdığını aktardı.
Ağbal, vergi destekleri gibi alınan tedbirler nedeniyle 2017 yılı bütçe açığının hedeflere göre bir miktar daha fazla gerçekleşebileceğini belirterek, şöyle devam etti:
"Son derece düşük bütçe açığımız var. Ekonominin hem konjonktürel ihtiyaçları bakımından hem de orta vadeli görünümünün olumluya çevrilmesi için mali alanı kullanmak suretiyle bir miktar bütçe açığında yukarıya gideceğiz. Ama şuna çok dikkat ediyoruz, almış olduğumuz tedbirler amaca odaklı olacak, yani yatırım, üretim, istihdam ve ihracatı teşvik eden, ekonomiye odaklanmış düzenlemeler olacak. Yaptığımız harcama artışları veya vergi indirimleri geçici süreli olacak. Mali disiplinin genel gidişatından hiçbir şekilde taviz vermeyeceğiz. Dolasıyla, bunları gerçekleştirecek bir kompozisyon dahilinde bütçemiz iyi gidiyor. Şubat ayında bütçede önceki yıla göre bir miktar bozulma gözüküyor ama burada şunu unutmayalım, yapmış olduğumuz bir düzenleme var sosyal güvenlik primlerini ekim, kasım, aralık aylarına erteledik. Almamız gereken 3,6 milyar lira prim gelirini şubat ayında almadık. Onu kasımda alcağız. Bütçenin cari transferlerinde şubat ayındaki bu artış geçici bir artış, nisan ve sonraki aylarda bütçe açığı görece olarak daha iyi gidecek. Yıl sonunda da ekonominin ihtiyaçlarını dikkate alarak yaptığımız geçici vergi indirimleri ve harcama artışlarının da etkisi dikkate alınmak suretiyle kontrollü bir şekilde bütçe açığı mali alan içerisinde kalmak şartıyla devam edecek. Bütçede bir sıkıntı yok."
"Enflasyon aralıkta tekrar tek haneye dönecek"
Ağbal, enflasyonun hazirandan sonra aşağı yönlü bir trendi olacağını, sonra tekrar yukarıya doğru gideceğini ancak aralıkta tekrar tek haneye döneceğini ifade ederek, bunda döviz fiyatlarındaki değişimin enflasyona yansımasının önemli bir etkisi bulunduğunu anlattı.
Enflasyonu yukarıya çeken temel etmenlerin döviz kurundaki değişim ve emtia fiyatlarındaki yukarı yönlü etki olduğuna işaret eden Ağbal, döviz kurundan kaynaklı etkilerin zaman içerisinde kaybolacağını, burada önemli olanın gıda fiyatlarındaki oynaklık olduğunu bildirdi.
"Kimse endişe etmesin"
Memur ve memur emeklilerine haziran sonu itibarıyla verilmesi beklenen enflasyon farkı zammının bütçeye etkisinin sorulması üzerine Ağbal, hükümetin en fazla önemsediği konulardan birinin sosyal kesimlerin enflasyona ezdirilmemesi olduğunu belirtti.
Bu yılın başında memur maaşlarına yüzde 3 zam yapıldığını anımsatan Ağbal, "Şu anda 3 aylık enflasyon yüzde 4,35 civarında. Dolayısıyla, 2017’nin temmuz ayı geldiğinde bu ilk yarıdaki yüksek orana tekabül eden kısmi telafi edecek bir zammı yapacağız. Kimse şundan endişe etmesin, enflasyonda gerçekleşmeler ne olursa olsun ister kamu çalışanları tarafında, ister emekliler tarafında onu telafi edeceğiz. 2016’nın başından 2017’nin mart ayına kadar gelen süreçte birikimli bir şekilde yaptığımız zamlar enflasyonun üzerinde. Şu anda hem kamu çalışanları hem de emekliler her bakımdan reel olarak kazançlı durumdalar." diye konuştu.
İnşaat sektörü, beyaz eşya ve mobilyada da yapılan geçici vergi indirimlerinin ekonomi üzerinde canlandırıcı etkisi olduğunu vurgulayan Ağbal, şunları kaydetti:
"Anlaşılıyor ki vergide yaptığımız indirim aynı oranda fiyatlara yansıtılmamış, son açıklanan enflasyon verileri de bunu teyit ediyor, ama bu sektörlerde fiyatların bir miktar aşağı yönlü geldiğini de görüyoruz. Şimdi önümüzde nisan sonunda bitecek olan beyaz eşya ve mobilya sektöründeki indirimler var. Burada yaptığımız düzenlemelerin talep üzerinde bir etki meydana getirdiğini söyleyebiliriz, ama ekonominin ihtiyaçları ve talepler bu sektörlerde vergi indirimine devam edilmesini gerektiriyor mu gerektirmiyor mu ona bakacağız."
Ekonomide geçen yılın son çeyreğinde özel tüketimde artış olduğunu bunun 2017'nin ilk çeyreğinde de devam edeceğini tahmin ettiklerini dile getiren Ağbal, "Onun için ekonomide aşırı ısınmaya meydan vermemek gerektiğini de düşünüyorum. Eğer burada vergiden vazgeçeceksek kalıcı verimlilik artışına neden olacak, ekonomide verimliliği arttıracak, yatırımı ve üretimi destekleyecek kalemler olmalı. Talepler geliyor, oturacağız bunu tekrar değerlendireceğiz." ifadelerini kullandı.
"KDV çalışması 3 ay sonra kamuoyuyla paylaşılacak hale gelir"
Ağbal, KDV sistemine ilişkin çalışmaların hangi aşamada olduğunun sorulması üzerine, 3 aylık bir dönem içinde bütün sektörlerle kapsamlı çalışmalar ve değerlendirmeler yapacaklarını belirterek, "Çok kapsamlı bir düzenlemeyi inşallah 3 ay sonra kamuoyuyla da paylaşacak duruma geliriz." diye konuştu.
Muhabir: Merve Özlem Çakır-Zeynep Akyıl
dikGAZETE.com