Çevre-Hayat

Ağaç parçaları tarihi savaş gemilerinin maketlerine dönüşüyor

Zonguldak'ta, ormanlık alanlardan topladığı ağaç parçalarını atölyeye çevirdiği evinin balkonunda işleyen Ahmet Ali Yazıcı'nın çeşitli modellerden yaptığı 16. yüzyılda savaş gemisi olarak kullanılan kalyonlarla görenlerin beğenisini kazanıyor.

Ağaç parçaları tarihi savaş gemilerinin maketlerine dönüşüyor
22-07-2018 01:42

ZONGULDAK - GÖKHAN YILMAZ

Zonguldak'ta atölyeye dönüştürdüğü evinin balkonunda ağaç parçalarını adeta sanat eserine dönüştüren Ahmet Ali Yazıcı, yaptığı 16. yüzyıla ait savaş gemisi maketleriyle ilgi görüyor.

Hobi olarak başladığı ahşap parçalarından figür oluşturma işini zaman içerisinde tutku haline getiren evli ve bir çocuk babası Yazıcı (59), mesai saatlerinden kalan zamanını atölyeye çevirdiği evinin balkonunda geçirerek, farklı boyutlarda kalyonlar yapıyor.

Karaağaç, akçaağaç, maun, ceviz ve kayın gibi çeşitli ağaç parçalarını bir araya getirerek, bunları bulduğu kalyon modellerine uygun üreten Yazıcı, yaptığı savaş gemilerinin sayısını arttırarak, sergiyi açmayı hedefliyor.

Yazıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ahşap ağaç parçalarından çalışmalar yapmaktan ve ortaya güzel bir eser çıkarmaktan dolayı mutlu olduğunu söyledi.

"En basit kalyon yapımı 3-4 ay sürüyor"

Model çizen bir arkadaşının yaptığı maketin çok hoşuna gittiğini ve bu işle ilgilenmeye karar verdiğini anlatan Yazıcı, "Arkadaşımdan rica ettim, bana plan verdi. O hevesle 15 gün içerisinde bir maket yaparak arkadaşıma getirdim. Yaptığım maket onun çok hoşuna gitti. Daha sonra bunu devam ettirdim." diye konuştu.

Yazıcı, her maketin bir planı olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Tersanede bir gemi nasıl orijinal şekilde yapılıyorsa ben de ustalığı o şekilde uygulayarak gemilerimi sabırla ve severek inşa ediyorum. Ahşap parçalarını bazı marangozlardan bulabiliyorum. Ama genelde parçalarımız ithal geliyor. Eskiden bazı şehirlere gidip temin etmeye çalışırdık. Şimdi bunu belirli ölçülerde, istediğin şekilde ahşabı alabiliyorsun ki bu ahşapların özelliği fırınlanmış, işlenmiş, ilaçlanmış olmasıdır. En basit kalyon yapımı 3-4 ay sürüyor. Bunları hobi olarak yapıyorum. İşimden kalan zamanımı burada değerlendiriyorum. Bunları biriktiriyorum, gelecekte bir sergi açma hayalim var."

Maketleri yapmak için evinin balkonun atölyeye çevirdiğini ifade eden Yazıcı, birçok araç gereçle maketleri yaptığını, maddi bir külfeti olsa da severek çalışmalarını devam ettirdiğini dile getirdi.

"En zor ve en önemli bölüm başlangıcı"

Ahmet Ali Yazıcı, gemilerin yapımında çivi kullanmadığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Gemi yapımının ilk aşamasında planda olduğu gibi eğrilerimizi çıkartıyoruz. Ana omurgamızı hazırlıyoruz, sonra onları yerleştiriyoruz, gönyesini alıyoruz. Tek tek, bir sağdan bir soldan çıtalama şeklinde kapatıyoruz. Daha sonra güverte, ambar derken orijinal bir şekilde modelimiz meydana çıkıyor. En zor ve en önemli bölüm başlangıçtır. Teknenin kesinlikle eğri, yamuk olmaması gerekiyor. Ufak bir yamulma ve çarpıklık bütün ileriki aşamalarda önümüzde bir engel ve görünümü de çok kötü oluyor. Maketi sarma işi biraz zor çünkü kasılıyor, çıtalar kırılıyor. Sarma işi bittikten sonra daha sonraki aşamalar sabırla ve zevkle devam ediyorum."

Saatlerce uğraştığı bir parçanın uymadığı anlarda yeni parça arayışına girdiğini anlatan Yazıcı, her hatadan bir tecrübe elde ettiğini ve maket yapımını daha iyi bir seviyeye çıkardığını anlattı.

"Bütün parçaları kendi elimle yapıyorum"

Yazıcı, yaptığı maketleri evinin farklı köşelerine yerleştirdiğini ve gelen misafirlerden olumlu tepkiler aldığını kaydederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bana, 'Senin evin aynı bir müze' diyorlar. İnceledikçe hayretlere düşüyorlar. 'İnsan elinin dokunup da nasıl bunları meydana getirdin.' diye şaşırıyorlar. Maketin yapımı ince, hassas ve ölçülü. İpleri bağlamanın bile ayrı özellikleri var. Normal bir düğüm atıp gitmiyoruz. Makaralar var ve her makara çalışır vaziyette. Filikaları gemiden aşağıya indiririm, yukarı çekerim. Bütün makaraların hepsi o özellikte yapılmıştır. Yapılan her şeyin orijinali çalışır vaziyette. Bütün parçaları kendi elimle yapıyorum, dışarıdan hazır alıp taktığım yok. Benim özelliğim bu, çünkü 'Ben yaptım.' demem gerekiyor."

Elinde yapılmayı bekleyen 7 modelin daha olduğunu ifade eden Ahmet Ali Yazıcı, yapması bir hayli zor olan San Felipe Kalyonu'nu bitirme hayali olduğunu ve onu bitirdiğinde eserlerini herkesin görebilmesi için sergi açmayı planladığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER