Dünya

Afrika Madencilik Yatırımları Konferansı sektörün önde gelen temsilcilerini buluşturuyor

Dünya genelinde madencilik sektörünün önde gelen firmaları ve uzmanları, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Cape Town şehrinde düzenlenen 31. Afrika Madencilik Yatırımları Konferansı'nda bir araya geliyor.

Afrika Madencilik Yatırımları Konferansı sektörün önde gelen temsilcilerini buluşturuyor
05-02-2025 15:48
Cape Town

Güney Afrika'nın ev sahipliğinde 1994 yılından bu yana düzenlenen "Madencilik İndabası (Tartışma konusu)" olarak bilinen konferans, kıtanın bu sektördeki en büyük yatırım organizasyonu kabul ediliyor.

Bu yıl "Afrika Madenciliğinin Bugünden İtibaren Geleceğe Hazırlanması" temasıyla 3 Şubat'ta başlayan konferans, Afrika'nın zengin madencilik sektöründeki fırsatlardan yararlanmak isteyen firmalar, yatırımcılar ve uzmanlar açısından önemli bir platform olarak öne çıkıyor.

115 ülkeden 3 bin 500'e yakın firma ve kurum temsilcisi yer alıyor

Cape Town Uluslararası Kongre Merkezi'nde devam eden ve yarın sona erecek 31. Afrika Madencilik Yatırımları Konferansı'na, aralarında Türkiye'nin de yer aldığı 115 ülkeden 3 bin 500'e yakın firma ve kurum temsilcisi katılıyor.

Konferans kapsamında, aralarında uluslararası alanda madencilik sektörünün önde gelen uzmanlarının yer aldığı 582 konuşmacının katılımıyla 160'tan fazla panel düzenleniyor.

Bu panellerde madencilik alanındaki teknolojik gelişmeler, sürdürülebilir madencilik uygulamaları, piyasa eğilimleri, kritik mineraller ve adil enerji dönüşümü gibi konular ele alınıyor.

Dünyadan ve kıta genelinden yatırımcıların bire bir toplantılar gerçekleştirip yeni ortaklıklar ve yatırım yapma fırsatını bulduğu etkinlik kapsamında düzenlenen fuarda, 422 firmanın standı yer alıyor.

Afrika'da madencilik sektörü

Afrika kıtası, sahip olduğu geniş yer altı kaynaklarıyla küresel madencilik ve enerji sektörlerinde kritik bir rol oynuyor. Son yıllardaki üretim verileri ve keşifler, kıtanın stratejik önemini artırmaya devam ediyor.

Dünya kobalt üretiminde Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC) lider konumda bulunuyor. 2022 itibarıyla küresel kobalt üretimi 200 bin tona ulaşırken bunun büyük bir kısmı KDC’den sağlandı.

Araçların egzoz sistemlerinde kullanılan platin ve rodyum üretiminde ise Güney Afrika, küresel pazarın en büyük oyuncusu olmaya devam ediyor. Ülke, dünya rodyum üretiminin yaklaşık yüzde 80’ini, platin üretiminin ise yüzde 73’ünü karşılıyor.

Afrika kıtasında elmas üretiminde Botsvana, Güney Afrika, Angola, Namibya ve Lesotho başı çekiyor. Botsvana, değer bazında dünyanın en büyük elmas üreticilerinden biri olarak konumunu koruyor.

Altın üretiminde Gana, Afrika’nın en büyük üreticisi olmaya devam ederken Güney Afrika ve Sudan da kıtadaki önemli altın üreticileri arasında yer alıyor.

Uranyum üretiminde Namibya, küresel sıralamada üçüncü sırada yer alıyor. Ülkedeki Husab uranyum madeni tam kapasiteye ulaştığında, Namibya’nın dünya sıralamasında ikinci sıraya çıkması bekleniyor.

Son 10 yılda 23 milyar ton kömür rezervinin keşfedildiği Mozambik, 2022 itibarıyla Avrupa’ya LNG ihracatına başladı. Mozambik, Coral Sul LNG ve Rovuma LNG gibi projelerle küresel LNG pazarındaki yerini güçlendirmeyi hedefliyor.

Afrika kıtasında doğal gaz üretiminde Cezayir, Mısır ve Nijerya öne çıkıyor. Cezayir, 2022’de doğal gaz ihracatını 56 milyar metreküpe çıkararak rekor seviyeye ulaştı.

Kıtanın en büyük petrol üreticileri arasında Nijerya ve Angola yer alıyor. Nijerya, dünya petrol üretiminde 11. sırada, Angola 15. sırada bulunuyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER