Dünya

Afrika'da AIDS en az Müslüman ülkelerde görülüyor

Dünyada AIDS hastalığının en fazla görüldüğü Afrika kıtasında, Müslüman nüfusun ağırlıkta olduğu ülkeler hastalıktan en az etkileniyor. - Anadolu Ajansı

Afrika'da AIDS en az Müslüman ülkelerde görülüyor
02-11-2016 19:38

ADDİS ABABA - TUFAN AKTAŞ

Dünyada AIDS (Edinilmiş Bağışıklık Eksikliği Sendromu) hastalığının en fazla görüldüğü Afrika kıtasında, Müslüman nüfusun ağırlıkta olduğu ülkeler hastalıktan en az etkileniyor.

AA muhabirinin, Birleşmiş Milletler AIDS ile Mücadele Programı (UNAIDS) verilerinden derlediği bilgilere göre, dünyada AIDS'e neden olan İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü ile (HIV) hayatını sürdüren yaklaşık 37 milyon kişi bulunurken, bunların yaklaşık yüzde 70'i Afrika ülkelerinde yaşıyor.

Kıtada AIDS vakasının en az görüldüğü bölge, Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Kuzey Afrika şeridi olurken, buna karşılık en fazla AIDS vakasının görüldüğü yerin ise Güney Afrika ülkeleri olması dikkati çekiyor.

Müslümanların oranının yüzde 90'ın üzerinde olduğu Somali, Fas, Sudan, Mali, Tunus, Moritanya, Senegal, Nijer ve Gambiya gibi ülkelerde HIV virüsü taşıyan yetişkin insanların nüfusa oranı yüzde 2'nin altında kalırken, Müslümanların oranının yüzde 10'un altında olduğu Güney Afrika, Svaziland, Botsvana ve Lesoto gibi ülkelerde her 5 yetişkinden birinin HIV virüsü taşıdığı görülüyor.

AIDS'in en yaygın olduğu ülke Güney Afrika

Dünya genelinde en fazla AIDS'li insanın yaşadığı ülke Güney Afrika. Bu ülkede yaklaşık 7 milyon kişinin HIV virüsü taşıdığı belirtiliyor. Bunu sırasıyla Nijerya, Mozambik, Zimbabve ve Tanzanya izliyor.

Her 7 yetişkinden birinin AIDS'li olduğu Zimbabve ve Namibya gibi ülkelerde yaşayan Müslümanların nüfusa oranı ise yüzde 2'nin altında kalıyor. Müslümanların çoğunlukta olduğu Kuzey Afrika ülkeleri Cezayir, Tunus, Fas ve Mısır'da AIDS'li yetişkinlerin nüfusa oranı da binde 1'in altında bulunuyor.

Güney Sudan'da Sudan'ın üç katı AIDS'li var

Afrika Boynuzu'nda yer alan Somali'de yaklaşık 30 bin AIDS'li yaşarken, nüfusunun yüzde 10'u Müslümanlardan oluşan, Somali'nin sınır komşusu Kenya'da 1 milyon 500 bin kişi HIV virüsü taşıyor.

Ayrıldığı Sudan'dan yaklaşık 3 kat daha az nüfusa sahip olan Güney Sudan'da yaklaşık 180 bin AIDS'li mevcutken, bu rakamın Sudan'da 56 bin olduğu görülüyor.

Yine nüfusunun yarısından fazlasını Müslümanların oluşturduğu Çad'da 170 bin AIDS'li yaşarken, komşusu Kamerun'da bu rakamın 620 bin olduğu belirtiliyor.

Müslümanların azınlıkta olduğu Ruanda'da AIDS'li yetişkinlerin nüfusa oranı yüzde 3 iken, Uganda'da bu oran yüzde 7.

Öldürmeye devam ediyor

AIDS'e neden olan HIV virüsünün en sık bulaşma yolunun korunmasız cinsel temas ve uyuşturucu madde bağımlılarının enjektör paylaşımı olduğu biliniyor. Hastalığa yakalanmış hamile kadınlar taşıdıkları bebeklere de hastalığı bulaştırabiliyor.

Öte yandan, HIV virüsüne yakalanan ve bu sebeple hayatını kaybeden insanların sayısı her geçen gün artıyor.

HIV virüsü ortaya çıktığı günden bu yana yaklaşık 78 milyon milyon kişi AIDS'e yakalandı. Şu ana kadar 35 milyon kişi AIDS'e bağlı sebeplerle hayatını kaybetti.

Yine resmi verilere göre, her yıl yaklaşık 2 milyon kişiye HIV virüsü bulaşıyor, 17 milyon kişi AIDS tedavisi görüyor, 1 milyon kişiyse AIDS nedeniyle yaşamını yitiriyor.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER