Gündem

Adana'da özel yurttaki yangında olay yeri inceleme tutanağı açıklandı

Aladağ Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan olay yeri inceleme tutanağında inşaat, elektrik, makine ve iş güvenliği bilirkişilerinin ilk izlenimlerine yer verildi. - Anadolu Ajansı

Adana'da özel yurttaki yangında olay yeri inceleme tutanağı açıklandı
01-12-2016 19:32

ADANA

Adana'nın Aladağ ilçesindeki özel yurtta çıkan yangınla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında Aladağ Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan olay yeri inceleme tutanağında inşaat, elektrik, makine ve iş güvenliği bilirkişilerinin ilk incelemeleri kapsamındaki izlenimleri aktarıldı.

Savcılıkça hazırlanan tutanakta, bilirkişiler Kazım Şimşek, Muharrem Eşsizoğlu, Ahmet Bülbül ve Hasan İhsan Pepedel'in incelemelerinin ardından ilk izlenimlerine yer verildi.

Tutanağa göre, inşaat bilirkişisi Kazım Şimşek, binanın tamamını gezerek yangının çıkış sebebine ilişkin tüm incelemeleri yaptığını belirterek, yangının binanın girişinin içindeki ikinci elektrik panosunun şalterlerinden kaynaklandığını düşündüğünü aktardı.

Şimşek, binanın yapısı itibarıyla şartnamelere göre yapılmadığını, iç yapısının ise alevlerin hızlı bir şekilde yayılmasına müsait olduğu kanaatini taşıdığını aktardı.

Elektrik bilirkişisi Muharrem Eşsizoğlu, yangının ana panonun arka kısmındaki dağıtım panosundan çıkmış olabileceğini, pano içerisinde bulunan şalterlerin eskimesinin veya özelliğini kaybetmesinin ark ve alev almaya yol açabildiğini düşündüğünü anlattı.

Ark nedeniyle panonun hemen alt kısmında bulunan kanepenin, halının ve duvarlardaki ahşap kaplamaların tutuştuğunu düşündüğünü ifade eden Eşsizoğlu'nun, "Binanın elektrik sisteminde herhangi bir elektrik kaçağın olması durumunda binanın elektriğini kesecek kaçak akım rölesinin olmadığını tespit ettim." şeklindeki ifadeleri tutanağa geçti.

İş güvenliği ve elektrik bilirkişisi Ahmet Bülbül de Eşsizoğlu ile aynı fikirde olduğunu belirterek, "Yangının panonun hemen alt kısmında bulunan kanepenin halının ve duvarlardaki ahşap kaplamaların tutuşmasından kaynaklandığını düşünmekteyim. Binanın elektrik sisteminde herhangi bir elektrik kaçağı olması durumunda binanın elektriğini kesecek kaçak akım rölesinin olmadığını tespit ettim." ifadesini kullandı.

Makine ve A sınıfı iş güvenliği uzmanı bilirkişisi Hasan İhsan Pepedil ise binada acil çıkış kapılarına yönlendirmelerinin yer almadığını, yangın merdiven kapılarının yangına en az 90 dakika dayanması gerekirken kapıların PVC şeklinde olduğunu aktardı.

Pepedil, binanın yangından korunma yönetmeliğine uygun olarak yapılmadığı kanısını taşıdığını kaydetti.

Bilirkişiler, detaylı bilirkişi raporu hazırlamak için süre ve olay yerine ilişkin tüm belgelerin verilmesini talep etti.

Yangının elektrik panosundan çıktığı değerlendiriliyor

Tutanakta, olay yerinde yapılan incelemede binanın giriş katının sağ kısmında bulunan holdeki elektrik panosunun, kabloların yanmış şekilde olduğu belirtildi.

Yangının muhtemelen elektrik panosundan çıkan kıvılcımların panonun hemen altındaki koltuğa ulaşması sonucu çıktığı değerlendirilen tutanakta şu tespitlere yer verildi:

"Buradan başlayan yangının giriş kısmındaki ahşap ve yerde bulunan halıflekslerden yukarıya doğru yayılmış, yangın sonucu oluşan dumanın merdiven boşluğunun baca vazifesi görmesi sebebiyle üst katlara ulaşmış. Binanın girişindeki mutfakta bulunan plastik sandalyeler ve malzemelerde ve binanın dış girişindeki elektrik panosunda herhangi yanmanın bulunmadığı, binanın içindeki ikinci panodan yangının meydana geldiği, mutfağın yan tarafında bulunan çamaşırhanede yanmanın olmadığı görüldü. Panonun priz ve lambaların yanmasını sağladığı ancak güçlü eşyaları çalıştırmaya yetecek özellikte olmadığı, panoda 'kaçak akım rolesi' denilen elektrik akımının giriş ve çıkışı arasındaki farkı hesaplayan sistemin bulunmadığı, kaçak akım rolesi olduğunda elektrik akımının girişi ile çıkışı arasında fark varsa sistemi tamamen kapattığı ancak bu durumun binada bulunmadığı anlaşıldı. Binanın birinci katındaki yangın merdiveninin kapısının plastik yapıya sahip PVC şeklinde olduğu, bu yangın merdiveninin kapı kollarının bulunmadığı, muhtemelen olaydan önce çıkarıldığı, yangın kapısının dışa doğru açılır şekilde yapıldığı ancak kapı kolları olmadığından ve açılamadığından buradan çıkıp kurtulan kimse olmadığı, yapılan incelemede kapı dilinin çalıştığı görüldü."

Binanın girişinde kamera kaydı yapmaya yönelik sistemin bulunduğu, bina erkek öğrenci yurdundan kız öğrenci yurduna çevrildiğinde kamera sisteminin iptal edildiği tutanakta yer buldu.

Tutanakta ilk cesedin birinci katın giriş kısmının sağındaki yatak odasının önünde yerde bulunduğu, ikinci katın etüt merkezi şeklindeki odalardan oluştuğu, bu katın giriş kısmının sağındaki etüt salonunda 7 kişinin, yangın merdiveninin yanındaki odada ise 4 kişinin cesetlerinin bulunduğu aktarıldı.

Kapının önündeki perdeler yanmamış

İkinci kattaki yangın merdiveni kapısının yine aynı şekilde PVC'den oluştuğu, dışarı doğru açılan kapının kulpunun ve kilidinin sağlam ve çalışır vaziyette bulunduğu, kapının önündeki perdelerin yanmamış vaziyette zeminde görüldüğü belirtilerek, yangın merdiveninin ikinci kattan giriş katına kadar yapılan incelemesinde herhangi bir sıkıntıya rastlanılmadığı kaydedildi.

Tutanakta, giriş katındaki yangın merdiveninin başlangıç bölümünden açık olduğu, bu kısma kimsenin ulaşamadığı, yangın sonrası itfaiyecilerin ve vatandaşların giriş mutfak arka kapısını dıştan baltayla vurarak kırdıkları, camın ise demirlerin kesilerek açıldığı bildirilerek, "Binanın giriş kısmında bulunan ana panoya bağlı küçük elektrik panosundan yangının başladığı değerlendirildiğinden olay yeri inceleme ekiplerine her iki yangın panosunun incelenmek üzere sökülmesi talimatı verildi." ifadesi kullanıldı.

Deliller toplandı

Bu arada, Aladağ Cumhuriyet Savcıları Şerife Ayaz, Yunus Gümüş ve Yakup Yılmaz, kız öğrenci yurdundaki yangın faciasıyla ilgili çok yönlü olarak soruşturmayı yürütüyor.

Savcılık talimatıyla yurtta delil niteliğindeki elektrik panolarının yanı sıra yangın merdivenine açılan PVC kapılar, elektrik kabloları, duvardaki ahşap malzemeler, kanepe ve halıların delil olarak toplandığı, bina duvarlarının kalitesine yönelik de örnekler alındığı öğrenildi.

Bu delillerin, inşaat, elektrik, iş güvenliği ve makine bilir kişilerince de inceleneceği ve yapılacak incelemenin ardından kız yurdundaki yangınla ilgili detaylı bir rapor hazırlanacağı belirtildi.

Muhabir:Neşet Karadağ,Erdinç Aksoy

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER