Çevre-Hayat

Adana’da ilk kez görüldü

Adana Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Kozan işletmesinin Acaryayla, Osmaniye işletmesinin Bahçe ve Saimbeyli işletmesinin Ayvacık şefliklerindeki özellikle genç kızılçam ormanlarında ilk defa Çam Sürgün Bükücü Pası Mantarı (Melampsorapinitorqua) tespit edildi.

Adana’da ilk kez görüldü
25-05-2016 17:02

Adana Orman Bölge Müdürü İsmet Erol, yaptığı açıklamada, söz konusu mantar ile ilgili duyuru raporlarının gelir gelmez Orman Zararlılarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü teknik elemanlarının harekete geçerek, görülen zararı incelemeye aldığını söyledi.

Zararın en yoğun görüldüğü sahalardaki ağaçların kuruyan ve bükülen kısımlarından gerekli örnekleri alarak gerek makroskopik gerekse mikroskobik incelemeler ve literatür taraması sonucunda bu mantarın ‘Çam Sürgün Bükücü Pası Mantarı’ olduğunun tespit edildiğini belirten Erol, bu mantarın ayrıca Çukurova Üniversitesi, fitopatoloji laboratuvarında yapılan mikroskobik incelemelerin de teyit ettiğini kaydetti.

Mantar bulaşık sahalarda mekanik mücadele yöntemiyle hastalıklı bitki kısımlarının budanarak sahadan çıkarıldığını, aşırı zarar gören fertlerin tamamen kesildiğini belirten Erol, "Hastalık ağaçların sık olduğu alanlarda daha etkili olduğundan gerekli yerlerde seyreltme çalışmaları yapılarak alanda havalandırma sağlandı, iki konukçulu olarak yaşamını sürdüren pas mantarının diğer konukçusu da kavaklar olduğundan alan civardaki kavak ağaçları kesilerek sahadan uzaklaştırıldı vepas hastalığının yaşam döngüsü kırılarak başarılı bir mücadele gerçekleştirildi” dedi.

Tespit edilen zararın oluşum biçimi hakkında da bilgi veren Bölge Müdürü Erol, Çam Sürgün Bükücü Pası Mantarının, çam ve kavak ağaçlarında görüldüğünü, hastalık bulaşan çam sürgünlerinin dış kabuk kısmının çatlamasıyla desteğini kaybeden karşı kısmındaki gelişiminin devam etmesinden dolayı sürgünün aşağı doğru kıvrılarak sarktığını, fakat daha sonra dikine doğru kıvrılarak büyümesine devam ettiğini, bu gelişmeler sonucunda sürgünün S şeklini aldığını belirtti. Pas Mantarı hastalığının genellikle gençlik sahalarındaki ağaçlarda görüldüğünü, boylu ağaçların ise mukavemet gösterdiğini sözlerine ekledi. Yetkililer, Çam Sürgün Bükücü Pası Mantarına karşı Kozan İşletmesinde 116 hektar, Saimbeyli İşletmesinde de 20 hektar alanda mücadele yapılarak başarılı olunduğunu, Osmaniye İşletmesinde ise mücadelenin devam ettiğini bildirdiler.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER